Recensioner

Bord för en

onsdag 20 maj, kl 23:13 av 0 kommentarer

”Mitt namn är Johannes och jag älskar mat. Mat är mitt livs största glädjeämne. Jag har aldrig ifrågasatt ifall det är bra eller dåligt för mig. Jag har aldrig tackat nej till mat. Hunger är ett tecken på smärta och smärta måste lindras så fort som möjligt. Ätandet gör mig tillfredsställd. Att äta sig mätt är en rikedom.”

Serievåren 2020 har bjudit på flera läsvärda debuter från tidigare elever från Malmö Serieskola, såsom Alltid hejdå (Alma Thörn) och Nästan i mål (Olivia Skoglund) på Ordfront Galago samt En klump i magen (Malin Granroth) på Kartago Förlag men också en efterlängtad debut i bokform av en mångsysslare som redan hunnit ge ut en rad fanzines i över ett decennium, nämligen rapparen, podcastaren, ståupparen och serieskaparen Johannes Torstensson.

Bord för en handlar först och främst om Johannes passionerade förhållande till mat i alla dess former där längtan till nästa kulinariska måltid börjar så fort den senaste tallriken är renskrapad, en passion jag verkligen kan känna igen mig i eftersom jag alltid varit en gottegris som gärna inmundigar alldeles för mycket läckerheter och närmast haft en extra mage när det gäller bufféer, högtider eller när det bjuds på fika i olika sammanhang. Nu mera har min glupskhet och kärlek till onyttigheter mildrats betydligt men tanken på olika favoriträtter är något som jag tror alltid kommer att prägla min vardag.

I boken visar Johannes att han själv kommit till insikt att hans kärlek till mat blivit som en självmedicinering för att dämpa sin ilska, ångest, smärta och ensamhet. En ensamhet som ofta är självvald för att slippa bli dömd av andra och som bottnar i den mobbing han utsattes för under sin skoltid. I en minnesvärd scen berättar Johannes för bästa vännen Elsa att de enda vännerna som inte dömer honom är hans livsmedel, där han själv omsluts av trygga bilder av bland annat Ronald McDonald, Colonel Sanders, GB-clownen och kaviartubens Kalle, varpå Elsa, som alltid hittar de rätta orden, replikerar: ”Du har faktiskt riktiga vänner du kan höra av dig till”.

Under resans gång tecknar Johannes ett utlämnande självporträtt fyllt av hans ilska inför sin utsatthet som barn, bruk av antidepressiva läkemedel, självisolering och hälsobesvär med tilltagande hypokondri men också alla fiktiva karaktärer han älskar ur populärkulturen, speciellt då Batman och hur samlandet på plastfigurer som hör ihop med Batman The Animated Series till slut förvandlas till en sorts missbruk. Alla som någon gång samlat på något kan identifiera sig med kicken man får när man hittar nya guldkorn men också den läskiga känslan av tomhet som infinner sig när samlandet till slut når vägs ände. Detta blir också smärtsamt tydligt när Johannes parafraserar Francisco Goyas berömda porträtt Saturnus slukar sina barn där Johannes själv i vredesmod biter huvudet av självaste Batman.

Bord för en är en stark debut om mat, utsatthet, ensamhet och att fly från sina motgångar men också självinsikt, vänskap och växande självförtroende.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...