Recensioner

Zaroff

söndag 10 maj, kl 22:47 av 0 kommentarer

Den stolta jägaren Zaroff är idag en skugga av sitt forna jag som dessutom tappat lusten för det han älskar allra mest: jakten. När den amerikanske storviltjägaren Sanger Rainsford flöt iland på den excentriske ryske adelsmannens ö utanför Brasiliens kust trodde Zaroff i sin enfald att amerikanen skulle bli ett lätt byte och att hans huvud skulle bli ytterligare en trofé i hans samling men istället blev Rainsford den förste som besegrade honom och dessutom förvandlade honom själv till villebråd.

Nu befinner sig Zaroff på en annan ö utanför Venezuelas kust, omgiven av sina trogna tjänare och sina älsklingsdjur, men istället för jakt så tillbringar han sin tid med att planera en kontrarevolution mot Stalin och hans bolsjeviker i Zaroffs gamla hemland när plötsligt ett par väskor dyker upp utanför västra porten. Dessa innehåller en film och ett brev med Fiona Flanagan, ledare för den mäktigaste irländska klanen i Boston, som avsändare. Det visar sig att Fionas far är ett av ryssens tidigare offer och nu befinner hon sig på ön för att utkräva hämnd. Hon är dock inte ensam. Förutom hennes fars trogna män har hon även fört med sig ytterligare fyra personer, nämligen adelsmannens syster och hennes tre barn och uppgiften är enkel: Hitta systern och hennes barn innan Fiona gör det och även om Zaroff lyckas så kommer hon aldrig sluta jaga honom. Detta fräcka illdåd får general Zaroff att koka av ilskan men samtidigt vaknar en djurisk känsla inom honom som han gjort sitt bästa för att förtränga men som han nu välkomnar. Jakten kan börja!

Richard Connells berättelse The Most Dangerous Game, som handlar om den ryske aristokraten general Zaroff som tröttnat på att jaga djur och istället finner att människor är ett värdigare villebråd, såg dagens ljus 1924 och blev också en uppmärksammad film 1932 med samma namn, som inte bara använde sig av samma kulisser som användes vid inspelningen av klassikern King Kong utan även startade en helt ny och fortfarande mycket populär genre, nämligen ”survival” eller överlevnadsfilmer. Sedan dess har det gjorts en mängd filmadaptioner och berättelsen har även inspirerat skaparna av bland annat Battle Royal, Predator, Westworld och The Hunger Games, ja till och med Stan Lee och Steve Ditko som helt klart hade general Zaroff som inspirationskälla när de skapade Spider-Mans fiende Kraven (Sergei Kravinoff), som precis som generalen är en rysk adelsman som flytt Ryssland efter tsardömets fall 1917 och som också gjort jakten till sin stora passion…eller snarare besatthet.

Senast i raden att inspireras av Richard Connells verk är Sylvain Runberg (Orbital, Hammerfall och Den mörka sidan utgivna på svenska) och tecknaren François Miville-Deschênes som skapat serieboken Zaroff som nu getts ut på Albumförlaget i en svensk översättning av Stefan Carlsson. Här har Runberg och Miville-Deschênes återvänt till ursprungsnovellen för att skapa en alternativ uppföljare som är ett nervkittlande och svettigt djungeläventyr med livet som insats vilken håller vad den lovar – särskilt om du gillar hårdkokt action.

Själva handlingen bjuder inte på några större överraskningar och innehåller också några klassiska berättarknep för att skapa lite extra spänning, som att det råder delade meningar bland Fiona Flanagans män om hon verkligen är rätt person att leda dem och att Zaroffs syster bespottar sin bror för hans vidriga metoder, samtidigt som det är just dem som kan bli deras räddning ur detta predikament.

Avslutningsvis vill jag premiera Miville-Deschênes otroligt snygga illustrationer och härliga djungelmiljöer som fångar King Kong-känslan från filmen från 1932 och som grädde på moset så nitar han även 1930-talsepoken perfekt vilket ger anrättningen en härlig touch av pulpigt actionäventyr i lyxförpackning.

Manus: Sylvain Runberg
Illustration: François Miville-Deschênes
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...