Witchboy av Molly Knox Ostertag

lördag 9 maj, kl 01:39 av 0 kommentarer

Om man lämnar den fridfulla lilla orten Österbo och följer den lilla grusvägen en knapp kilometer så kan man, efter att ha passerat några märkliga stenar täckta med runor, se ljusen från ett stort hus mitt i skogen. Här bor familjen Vanissen som består av mormor, hennes fyra döttrar och deras män samt en gemensam barnaskara på tolv barn. Familjen Vanissen lämnar sällan området och alla barnen undervisas i hemmet men familjen Vanissen avviker på fler sätt än vad de flesta i Österbo kan tänka sig. De har nämligen i hemlighet använt sig av magi i flera generationer för att kunna skydda världen mot demoner, onda andar och mörk magi och alla barnen i huset får undervisning i magi av de vuxna familjemedlemmarna.

Kvinnor och män har olika slags magi där kvinnorna är häxor som lär sig använda runor, magiska drycker och trollformler medan männen är formbytare som pratar med djur, ber dem om hjälp, tar emot deras gåvor och även lånar deras form. ”Så är det bara och så har det alltid varit”, som Asters mamma brukar säga när hennes son åter påtalar att han också vill bli en häxa. Han brukar alltid tjuvlyssna på systerns och de kvinnliga kusinernas lektioner i häxmagi, tycker inte alls om killarnas fåniga lekar och har aldrig haft en dröm om vilket djur han ska ta som form som de andra killarna. Allt är bara fruktansvärt orättvist och dessutom har han upptäckt att han är väldigt skicklig på häxmagi när han prövar den i smyg. Och varför ska man inte få göra något när man är bra på det?

Hegas Förlag har sedan 1984 satsat på att ge ut lättläst barn- och ungdomslitteratur och har många guldklimpar i sin katalog, bland annat Lumberjanes (Vildmarks-systrar) och så Molly Knox Ostertags underbara bokserie Witchboy vars tredje volym kom ut nu i april 2020. Böckerna heter i tur och ordning Witchboy, The Hidden Witch (Witchboy – den hemliga häxan) och The Midwinter Witch (Witchboy – Midvinter-häxan) och tillhör enligt skolbibliotekarien på min låg- och mellanstadieskola favoriterna bland de läshungriga som dessutom tilltalas av böckernas starka budskap: Att du kan vara vem som helst och den enda som sätter gränserna är du själv och inte omgivningen.

I första boken introduceras vi i Asters magiska värld men får även stifta bekantskap med den vanliga i Österbo genom Asters första möte med Charlotte, som kallas för Charlie. Tillsammans blir de ett radarpar och bästa vänner som enas inför sitt oförstånd när det gäller omgivningens krav och regler och som även använder sina unika förmågor för att hjälpa varandra – Aster genom att läka Charlies brutna ben med magi och Charlie genom att uppmana honom att sluta tycka synd om sig själv.

Familjen Vanissen har dock drabbats av större bekymmer än att Aster inte vill följa familjens regler när det gäller magi. En ondskefull demon kidnappar familjens pojkar och den ende som kan rädda sina kusiner är naturligtvis Aster.

Andra boken börjar med att familjen slickar såren efter fighten mot den onda demonen som ville dem illa. Familjen har äntligen accepterat att Aster är en häxa men det visar sig också att hans mostrar behöver lite längre tid vilket gör att hans lektioner i häxmagi blir lidande. Hans mycket kloka och förstående mormor erbjuder honom istället privatlektioner men Aster blir inte lika entusiastisk när han inser att hans mormor är ute efter en gentjänst.

På Österboskolan har Charlie fått en ny klasskamrat, Ariel, som hon tar sig an med sedvanlig charm och prestigelöshet. Det föräldralösa Ariel, som bor hos en fosterfamilj, visar sig vara en häxa vars trasiga bakgrund förmörkat hennes sinne och därmed också förvridit hennes magi. Ariel har tappat kontrollen och om ingen gör något kommer den till slut att förtära henne.

I tredje och, enligt Ostertag själv, sista boken i serien är det dags för den årliga Midnattsfestivalen och Magimatchen där den som vinner kröns till Midvinterhäxa. Aster är självklart sugen på att visa hela släkten vilken skicklig häxa han är farhågorna från hans mor att övriga släkten ännu inte är redo sporrar honom ännu mer. Han tänker bli en förebild för alla som vill bryta normen.

Ariel, som nu lämnat Österboskolan och istället får lektioner hos familjen Vanissen, följer också med på festivalen men får även oväntat och ovälkommet besök av sin moster Isabel som visar sig vara en tvättäkta ond häxa. Isabel menar att familjen Vanissens inställning och regler när det gäller magi är förkastlig och tycker att Ariel ska anamma den mörka magin som är starkare. Häxor ska få vara fria att göra vad de vill och ta vad de vill. Ariel kommer att skada dem för eller senare. Det är i hennes natur…eller?

Molly Knox Ostertag har skapat en alldeles underbar serie om normbrytning, magi, familj och vänskap. Asters värld påminner om Harry Potters fast ändå inte och man kan även se inspiration från den amerikanska ursprungsbefolkningens tro om djurandar, framförallt när det gäller männens traditionella magi. Ett genomgående tema i böckerna är att mörka handlingar och tankar förvrider ens magi och Ostertags serie genomsyras också av en stark vilja att tro på sig själv och lyssna på varandra – vilket är ett budskap som jag gladeligen skriver under på när det gäller alla åldrar och inte bara mellanstadieåldern som böckerna främst riktar sig till.

Aster och hans kamp för att få bli den han egentligen är är mycket inspirerande men den karaktären som går rakt igenom serierutorna är utan tvekan charmpaketet Charlie som kan vara sinnebilden för den bästa vännen man någonsin kan ha. Hennes positiva självbild smittar av sig på alla i hennes omgivning, även den trasiga Ariel som aldrig haft en riktig vän, och hennes avväpnande och ärliga framtoning tillsammans med en stor portion humor gör henne oemotståndlig.

Böckerna viker inte undan från mörkret utan visar att det är en naturlig del av livet och något man måste gå igenom. Mörkret är skadligt om det tillåts slå rot i vårt sinne och även om yttre påverkan kan vara orsaken, som mobbing och ensamhet när det gäller Ariel eller Asters kusin Säve som drabbats av posttraumatisk stress efter sitt möte med den onda demonen i första boken och nu är rädd för att byta form, så finns det en väg ut med hjälp av goda vänner.

Ostertag har som sagt meddelat att tredje boken är den sista vilket jag tycker är synd för jag hade gärna läst många böcker från den här världen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...