Recensioner

Spirou i Sovjet

lördag 12 december, kl 23:29 av 0 kommentarer

När Spirou och Nicke vaknar i sina sängar på greven av Champignacs slott upptäcker de att greven verkar ha blivit överfallen och bortförd under natten. Efter att ha hittat grevens dagbok får de reda på att han kontaktats av Moskva för att samarbeta kring ett topphemligt projekt, vilket han vägrade. Vidare ledtrådar gör det troligt att han bestrålats med G.P.S. – en stråle som gör att man tappar sin viljekraft och beger sig till platsen som strålen kom ifrån och eftersom ekorren Spip verkar ha utsatts för denna behandling och hela tiden vill springa iväg österut är saken klar: Greven har blivit kidnappad av K.G.B. och förd till Sovjetunionen.

Under täckmantel att de ska göra ett reportage åt den kommunistiska serietidningen Vaillant och med Spip som radiostyrd vägvisare beger sig Spirou och Nicke till Moskva men de står under ständig övervakning från första början och de tilldelas även en bastant guide vid namn Natalja som aldrig släpper dem ur sikte. Vad är det för hemska planer ryssarna har i görningen och ska Spirou och Nicke lyckas hitta sin gamle vän innan det är för sent?

I våras bjöd Cobolt på Spirou i Berlin av den tyske serieskaparen Flix och nu är det dags för ytterligare ett extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke, den här gången i händerna på författaren Fred Neidhardt och tecknaren Fabrice Tarrin, och återigen har vi hamnat på östra sidan om Järnridån under Kalla krigets dagar.

Spirou i Sovjet är ett äventyr helt i André Franquins anda i ett rafflande tempo, höga insatser och en rejäl portion humor med många lager. Hela historien är en skön satir över den sovjetiska livsstilen och världsbilden som är alldeles underbar om man kan sin historia och som dessutom ligger helt rätt i tiden för om Spirou i Sovjet hade kommit ut under Kalla krigets dagar är jag rädd för att den hade skapat en smärre diplomatisk kris mellan supermakten i öst och det lilla landet Belgien.

Det finns gott om hänvisningar till alltifrån ryssarnas kärlek till vodka, dopingprogram, sibiriska fångläger och genforskaren Lysenkos märkliga politiskt färgade teorier (anledningen till att greven kidnappats är att Lysenko har lyckats isolera den kommunistiska genen och behöver grevens mykologiska expertis för att aktivera den så de kan sprida kommunismen över hela världen) men också små referenser till Tintin, Gaston, James Bond och så det faktum att ryssarna är svältfödda på Belgiens nationalrätt: Pommes frites.

Spirou i Sovjet är ett måste för alla Spirou-älskare och redan till våren 2021 kommer det ett nytt extraordinärt äventyr, Katakomberna i Champignac, författat av Yann och återigen tecknat av Tarrin.

Manus: Fred Neidhardt
Illustration: Fabrice Tarrin
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...