Recensioner

Superman Smashes the Klan

söndag 27 december, kl 22:42 av 0 kommentarer

Den kristna, högerextrema och rasistiska organisationen Ku Klux Klan har varit en del av USA:s historia ända sedan slutet på Amerikanska inbördeskriget. Rörelsen grundades i amerikanska Södern 1865 som en reaktion mot avskaffandet av slaveriet och spred terror och skräck mot den svarta befolkningen med lynchningar, mord och korsbränningar men tynade snabbt bort efter några år, mycket beroende på att deras tankar om den vita rasens överhöghet och motvilja mot att ge svarta medborgerliga rättigheter istället kom att manifesteras av lokala politiker i form av Jim Crow-lagarna som stadfäste segregationen och diskrimineringen av svarta i Södern. Som grädde på moset utsattes även en annan växande etnisk grupp för systematisk diskriminering, nämligen kineserna som huvudsakligen bosatte sig och jobbade i västra USA. I och med införandet av Chinese Exclusion Act 1882 förbjöds all kinesisk invandring till USA med hänvisning till att de jobbade under slavlika förhållande. Visserligen var livet svårt för de kinesiska immigranterna men det berodde snarare på att de inte kunde göra sin röst hörd i det amerikanska samhället.

Klanen fick en renässans 1915 när den epokgörande och öppet rasistiska stumfilmen Nationens födelse (The Birth of a Nation) lanserades och under de kommande åren kom Klanens inflytande och medlemsantal att öka alarmerande ända tills 1944 då organisationen imploderade tack vare misskrediterande presskampanjer, myndigheternas ingripande och en förödande konkurs.

I maj 1946 samlades en grupp klanmedlemmar i Atlanta för en spektakulär korsbränning med hopp om en ny era där hatet åter skulle regera men redan i juni samma år grusades klanens tankar om en ny renässans, den här gången i form av en omåttligt populär radioserie för yngre lyssnare med ingen mindre än Superman i huvudrollen.

Gene Luen Yang är en amerikansk serieskapare som vunnit flera priser för sina verk, bland annat en Eisner Award för American Born Chinese (2007) och två Harvey Awards 2020 för Dragon Hoops och Superman Smashes the Klan. Den sistnämnda är en mycket lyckad seriebok för unga vuxna inspirerad av den mycket populära radioserien The Adventures of Superman från 1940-talet och framförallt följetongen Clan of the Fiery Cross som började sändas i juni 1946.

Radioserien introducerade flera element som idag är en självklar del av myten om superhjältarnas superhjälte, nämligen Clark Kents arbetsplats Daily Planet, chefredaktören Perry White, kryptonit och att han kan flyga. Här fightades Superman mot nazistskurkar som Atom Man, Der Teufel och Scarlet Widow och när Andra världskriget tog slut hittade man en ny gemensam fiende i Ku Klux Klan som fick namnet Clan of the Fiery Cross. Organisationen The Anti Defamation League, som aktivt kämpar mot antisemitism och annan diskriminering, hade infiltrerat Klanen och hörde av sig till radioseriens producenter med en historia som innehöll smaskiga avslöjanden om organisationens hemliga koder och ritualer och en slutkläm där Superman besegrar hatmånglarna. Producenterna sa ja och följetongen blev en megasuccé som både exponerade och trivialiserade Klanens rykte och mystik och fick dem att för tillfället krypa tillbaka under den sten där de hör hemma.

I Superman Smashes the Klan får vi träffa den kinesamerikanske Tommy Lee och hans syster Roberta som flyttar till Metropolis med sin familj. Tommy har inga problem att passa in eftersom han är en förstklassig pitcher och snabbt får en given plats i skolans baseballag men på bekostnad av den tidigare kastaren Chuck som sparkas från laget efter att ha hånat Tommy med flera rasistiska glåpord. En som har svårare att passa in är Tommys syster Roberta som saknar sina gamla vänner och hela tiden känner sig utanför. Lägg därtill att Chucks farbror visar sig vara Grand Scorpion i Clan of the Fiery Cross och dramat kan börja.

Tillsammans med Gurihiru, som är ett japanskt illustrationsteam bestående av Chifuyu Sasaki och Naoko Kawano, har Gene Luen Yang skapat en stark berättelse om att stå upp mot hat och rasism men också om modet att hitta sig själv i ett nytt sammanhang, oavsett om du är Roberta i en ny stad, Chuck som uppfostrats att hata icke-vita eller Superman själv som förnekar att han är en utomjording och därmed inte får tillgång till alla sina krafter. Hans okunskap om sitt egentliga ursprung och ”demoniska” krafter när han var riktigt liten har fått honom att intala sig själv och andra att han ”bara” är en människa som kan springa fortare, hoppa högre, höra bättre, lyfta mer och så vidare, när han egentligen har tillgång till röntgensyn, värmesyn, superlungor och flygförmåga. Han blir också smärtsamt påmind om att en märklig grön substans är livsfarlig för honom medan den är helt ofarlig för människor.

Kombinationen av en ny återberättelse av Supermans sökande efter sitt ursprung och sina krafter med huvudhandlingen om vår hjälte och staden Metropolis kamp mot kåpklädda hatmånglare från radioserien är synnerligen lyckad och inspirerande och så även historien om en lovande ungdomsreporter, nämligen Roberta Lee, eller Lan-Shin Lee som hon egentligen heter.

Manus: Gene Luen Yang
Illustration: Gurihiru
Förlag: DC Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...