Recensioner

Kalle och Hobbe: Söndagar 1985-1995

söndag 14 februari, kl 20:25 av 0 kommentarer

Bill Wattersons Kalle och Hobbe är en odödlig klassiker som ständigt roar både nya och gamla läsare av denna fenomenala strippserie. Trots att Watterson inte publicerat något nytt material sedan 1995 är den ständigt i omlopp i olika dagstidningar och är under början på 2020-talet mer aktuell än någonsin, tack vare Cobolts nytryck av de klassiska samlingarna men framförallt tack vare Apart Förlags ambitiösa och synnerligen lyckade Kickstarter-projekt som vi kommer att se frukten av under 2021.

Målet för Kickstartern var att samla in pengar till en den kompletta samlingen med stort K och, precis som med förlagets lyxiga Valhall-samling, kommer den i en fantastiskt snygg box med mycket extramaterial, ny översättning, handtextning och ny färgläggning där det behövs, med mera. Som en liten aptitretare erbjöds alla backare även en lyxig utgåva av utställningskatalogen Kalle och Hobbe: Söndagar 1985-1995 som levererades lagom till julen 2020 och denna läckerbit finns nu även att köpa i handeln för oss vanliga dödliga som av något outgrundlig anledning inte valde att backa Kickstartern.

Söndagsstrippar är alltid något extra, både i amerikansk och svensk press, eftersom fler har tid och lust att läsa dagstidningen på söndagar och därför är ofta formatet lite mer generöst när det gäller söndagsstrippar. Utgåvan bygger på en utställning som gjordes 2001 på The Ohio State University Cartoon Research Library (en underbar titel som ger mig rysningar av välbehag) och innehåller faksimil av Wattersons originalskisser på vänster uppslag med den färdiga färglagda versionen (här översatt till svenska förstås) till höger tillsammans med serieskaparens egna kommentarer.

Totalt rör det sig om 36 utvalda söndagsstrippar och de fina faksimilen, Wattersons egna ord (både i det härliga förordet och i kommentarerna) och det lyxiga coffee table-utförandet gör denna bok till en hedersklenod som jag kommer att vårda ömt.

Manus: Bill Watterson
Illustration: Bill Watterson
Förlag: Apart Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...