Recensioner

Basketful of Heads

måndag 22 februari, kl 10:35 av 0 kommentarer

Sommaren 1983 närmar sig sitt slut och collegestudenten June Branch åker till Brody Island, Maine för att hämta upp sin pojkvän Liam som jobbat som polis under den intensiva högsäsongen. Det som börjar som en mysig sensommarweekend förvandlas dock raskt till en mardröm. Fyra fängelsekunder som utfört arbeten på ön rymmer, en tropisk storm lamslår ön, Liam kidnappas och plötsligt upptäcker June att hon är fångad på en ö, utan någon som helst kontakt med omvärlden, och jagas av fyra vidriga brottslingar.

Allt June har att försvara sig med är en märklig vikingayxa från familjen Clausens imponerande samling som dock visar sig komma väl till pass. Alla huvuden som yxan skiljer från kroppen fortsätter nämligen att prata och om June bara håller sitt eget huvud kallt kanske hon hinner rädda sin pojkvän innan det är för sent.

Efter Daphne Byrne, som var en relativ besvikelse, var det dags för Basketful of Heads, den första titeln som gavs ut på Hill House Comics, tecknad av Leomacs och författad av Joe Hill själv, skaparen och förvaltaren av detta rysliga imprint från DC Comics, och vilken underbar serie den är.

Joe Hill lyckas med konststycket att leverera en klassisk 80-talsskräckrulle, kryddad med en rejäl skopa av EC Comics under förlagets glansdagar, nagelbitande spänning och många härliga gapskratt under resans gång. Stämningen är förtätad och perfekt med en härligt ryslig inramning i form av en våldsam storm och en lömsk komplott som håller ett krampaktigt tag om läsaren ända till slutet. June Branch är en fullständigt fantastisk karaktär som både är sårbar och bad ass när det behövs och den sköna dialogen tillsammans med ett väl avvägt handlingsförlopp gör att jag till och med glömmer bort det faktum att hon fyller en korg med avhuggna talande huvuden i jakten på gåtans lösning.

Leomacs (som egentligen heter Massimiliano Leonardo) är en italiensk serieskapare som bland annat dykt upp på italienska klassiker som Tex Willer och Dylan Dog och hans underbara illustrationer, tillsammans med Dave Stewarts formidabla färgläggning och Joe Hills härligt skruvade hjärna gör Basketful of Heads till en mycket underhållande mysryslig anrättning.

Joe Hill passar även på att krydda berättelsen med sköna blinkningar till fadern Stephen Kings verk (Kings TV-manus till Storm of the Century och att fångarna kommer från Shawshank Prison) och den första känslan som infann sig när jag la ifrån mig denna pärla var att plocka upp den igen och läsa hela härligheten ytterligare en gång. Det ända negativa jag kan komma på är att serien nu är avslutad och att jag inte får fortsätta följa den underbara June Branchs resa genom livet. Rekommenderas varmt till alla älskare av Locke & Key, Stephen King, EC Comics eller riktigt underbara skräckhistorier med glimten i ögat och som verkligen inte tar sig själva på för stort allvar.

Manus: Joe Hill
Illustration: Leomacs
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Hill House Comics/DC Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...