Recensioner

Karelen! – En resa, två krig & minnet av en far

söndag 4 juli, kl 20:59 av 0 kommentarer

När Pia Koskela växte upp fanns det två saker man aldrig pratade om: Karelen och kriget. Den sydöstra delen av Finland, där hennes far föddes och där deras släkt levt i generationer, avträddes till Sovjetunionen efter Andra världskriget och tillhör fortfarande Ryssland och hennes far Mikko stred både i Vinterkriget 1939-40 och Fortsättningskriget 1941-44. Denna tystnad om faderns finska ursprung och de hemskheter han upplevt i kriget skapade en känsla av skam, osäkerhet och rotlöshet med tusentals frågor som aldrig fick något svar. Men till slut bestämde sig Pia för att hitta svaren på egen hand. Hon åkte på en bussresa till Karelen, pluggade finska, besökte krigsarkivet, talade med gamla släktingar i Finland, tittade i faderns fotoalbum och kom av en slump även över faderns krigsdagbok. Allt detta rika källmaterial blev slutligen en bok som inget svenskt förlag verkade intresserad av men Pia stod på sig, påhejad av de gamla gummornas röster och bilden av faderns tysta godkännande från andra sidan graven.

”Till slut vann Sisu över Jante. Detta är viktigt!”

Karelen! – En resa, två krig & minnet av en far gavs ut av Syster förlag i juni 2021 och det är jag mycket glad för. Från första till sista sidan berättar Pia den gripande historien om sin far men också Karelens historia, de finländare som bodde där och som tvingades lämna det. Den berättar också om folket som bor där nu och framförallt får vi genom foton, minnen och soldatanteckningar en skrämmande verklig skildring av fasorna som soldaterna upplevde under Vinterkriget och Fortsättningskriget – både på den finska sidan men också den ryska. Pias val att objektivt skildra krigets grymheter, där alla är offer med sår som aldrig läker, är både strakt gripande men samtidigt mycket värdigt vilket gör Karelen! till en av de bästa krigsskildringarna jag läst överhuvudtaget.

Boken är även en fullpoängare rent visuellt med en briljant grafisk design som endast går att jämföra med Nora Krugs mästerverk Heimat – Ett tyskt släktalbum som har en liknande tematik när det gäller utformandet, tidsepoken och sökandet efter ursprung och svar på de svåra frågorna. Pia Koskelas fina och mustigt färgstarka bildcollage blandat med traditionellt serieberättande ger en nerv åt berättelsen som trollbinder läsaren, samtidigt som den uppmuntrar till eget utforskande och fortsatt läsande om allt möjligt under resans gång och framförallt vill jag hylla de insprängda utviken om både Vinterkriget och Fortsättningskriget som är synnerligen välkomponerade och informativa.

Karelen! – En resa, två krig & minnet av en far är solklart en av 2021 års bästa svenska serieböcker som berättar en oerhört viktig historia i flera lager om ursprung, krig och rotlöshet. Rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Pia Koskela
Illustration: Pia Koskela
Förlag: Syster förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...