Recensioner

Ultramega, Vol. 1

fredag 17 december, kl 23:31 av 0 kommentarer

Nu när året närmar sig sitt slut så börjar alla ägna sig åt årsbästalistor. Själv läser jag så mycket att jag har svårt att urskilja ett år från ett annat, men däremot blir jag påmind av andras listor att det faktiskt har kommit ut ett par pärlor under 2021 och jag tänkte att jag skulle försöka hinna recensera ett par favoriter innan året är över.

Mitt första val blir Ultramega Vol. 1 av James Harren från Image Comics. Denna första volym samlar de fyra första extra tjocka nummer som kom ut mellan mars och juni 2021 och som i snitt låg på 44 sidor vardera, vilket är dubbelt så långt som en genomsnittlig amerikansk häftad tidning. Detta format kom med limmad rygg (vad som en gång i tiden kallades för prestige format), vilket innebär att det är som ett tunnare album.

Jag har följt Harren sedan jag upptäckte honom när han tecknade Conan från Dark Horse Comics under en period. Därefter gick han över till Hellboys universum där han tecknade BPRD under en tid i samarbete med manusförfattaren John Arcudi. Tillsammans med Arcudi gjorde de också därefter urban fantasy-serien Rumble från Image Comics fram tills dess att James valde att hoppa av för att just fokusera på Ultramega där han också för första gången skriver manus själv. Har man läst någon av dessa och sett den speciella stil som Harren har förstår man att detta nästa steg blir helt självklart i den fortsatta utvecklingen.

Denna serien blir ett forum för att samla allt som har influerat James inom popkultur för att föra samman det och bygga upp en egen värld som innehåller allt från manga såsom Ultraman, japanska monsterfilmer, anime, science fiction och Jack Kirby. Vad vi sedan får är Harrens egna serieuniversum som är en hybrid med Kaijumonster, Philip K. Dicks mardrömsscenarion med robotdystopier och just Jack Kirbys Kamandi.

Genren som har myntats för serien på brevsidorna är Cosmic Body Horror och jag kan inte annat än hålla med och då kan man inte undgå att även ta med David Cronenberg som influens. Vad som också måste nämnas i detta sammanhang är att det finns ytterligare en person som har vandrat vid James sida under dessa år och det är färgläggaren Dave Stewart som är en av den amerikanska seriebranschens bästa och som adderar ytterligare ett lager till bildberättandet och ingjuter allt från karaktärer till miljöer med extra kraft och liv.

Dessa fyra första nummer som i sin helhet bildar det första kapitlet, skildrar hur denna värld har kommit till och vilka villkor som ges för att kampen för överlevnad ska kunna fortgå i det dagliga livet. Serien tar en paus fram till nästa vår preliminärt, för att Harren ska kunna hinna ikapp sig och komma ut med lika välfyllda nummer igen, så detta är ett utmärkt tillfälle att hoppa på denna fantastiska serie i ett tidigt stadium och jag kan lova att man inte kommer ångra sig.

Kan heller inte avsluta utan att även komma med ett sidotips om man gillar detta: missa inte Zander Cannons Kaijumästerverk Kaijumax från Oni Press som nu är inne på sitt sista kapitel av denna mångåriga serie. Kaijumax har Harren själv inte läst, vilket förvånade mig då jag helt klart trodde att det var en av de serier som hade inspirerat honom att göra sin egen variant. Kaijumax är en scifi/fängelseserie: Tänk TV-serien Oz, fast med monster.
Manus: James Harren
Illustration: James Harren
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...