Recensioner

The History of Science Fiction: A Graphic Novel Adventure

fredag 7 januari, kl 23:00 av 0 kommentarer

(Alexander har läst The History of Science Fiction – A Graphic Novel Adventure)

Årets första seriebok i fokus blir den franska The History of Science Fiction – A Graphic Novel Adventure från den amerikanska grenen av förlaget Humanoids som kom ut i november 2021 och detta är en samproduktion med det franska originalet som släpptes 2020.

Manus av Xavier Dollo, teckningar och färgläggning av Djibril Morissette-Phan, samt översättning till engelska av Mark Bence. Om man utgår från genrens enorma inflytande på seriebranschen redan från dag ett så är det otroligt att ingen gett sig på ett försök tidigare.

Denna bok sätter in science fiction i sin historiska kontext med fokus på framförallt Amerika och England. Med tanke på att serieskaparna och förlaget är franskt, så är det lite sorgligt att man väljer att begränsa sig, då det även finns en rik tradition i detta land, för att inte tala om resten av Europa men man nämner faktiskt Karin Boye och det blir ju lite extra roligt som svensk. Men det är klart, då hade det fått bli en mycket längre bok än de 200 sidor som presenteras här. Man får hoppas att detta blir en framgång så att det eventuellt kan komma en uppföljare. Att man i förbifarten inte nämner Stanislav Lem och Tarkovskijs filmatisering av Solaris känns tråkigt, då man ägnar sig åt att även redogöra för film, TV-serier och serieböcker inom ämnet från genren och i dessa fall begränsar man sig inte till enbart USA och Storbritannien, så det känns som en stor miss.

Berättargreppet man använder sig av för att få liv i denna historik är att man låter varje generations stora författare föra en dialog sinsemellan såsom exempelvis Robert Heinlein och Isaac Asimov och låter oss läsare vara en fluga på väggen. Med tanke på ämnet låter man sig heller inte begränsas av tid och rum då man låter H.G. Wells ha ett samtal med Michael Moorcook om den brittiska New Wave-eran under 60-talet som Moorcock själv var med och formade tillsammans med J.G. Ballard och Brian Aldiss.

Jag vill verkligen ge en eloge till tecknaren Morissette-Phan som visuellt drar det tyngsta lasset och han för oss med bravur genom alla tvära kast också med skildringar från antingen romanerna i sig, men också med exempel från filmens värld. Om man bortser från några korrekturfel i översättningen, som stör mitt eget läsande lite, så var detta en fantastisk upplevelse och man vill verkligen göra en läslista över en hel del författare och böcker man själv har missat, för att sedan inse att man nog aldrig skulle hinna att läsa alla klassiker som finns under detta liv.

Boken rundar av med det amerikanska 60-talet vilket då blir med fokus på bland annat Philip K. Dick och Frank Herbert innan man sedan snabbt och pliktskyldigt tar sig igenom 70-talet fram tills nutid via exempelvis cyberpunk och William Gibson på bara några få sidor, så det är tydligt att det är de historiska gyllene åren för genren som intresserar bokens författare mest och det gäller även mig själv då jag är ett stort fan av just Dick och Ballards författargärning.

Man ägnar också ett speciellt fokus på de kvinnliga författarna som har varit få men viktiga. Ursula K. Le Guin får representera en av dem med en ny röst på 70-talet och som i sin tur har influerat den generation kvinnor som skriver idag och denna grupp är större än vad den historiskt någonsin har varit under en och samma era.

Manus: Xavier Dollo
Illustration: Djibril Morissette-Phan
Förlag: Humanoids
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...