Recensioner

Vår enda utväg är avstängd

lördag 26 februari, kl 18:29 av 0 kommentarer

Jorden och hela universum, i tusen parallella exemplar, har utplånats och den sista spillran av mänskligheten som finns kvar, inklusive IDPE (Interdimensionella polisenheten) och de flesta av Jordens superhjältar, befinner sig i det tomrum mellan universumen som kallas Interversum. Situationen verkar hopplös och de flesta är djupt deprimerade eller katatoniska, men en dag gör en av IDPE:s agenter en märklig upptäckt under ett rutinuppdrag i tomheten som omgärdar högkvarteret.

Så börjar Vår enda utväg är avstängd, den hett efterlängtade sjätte delen av Daniel Ahlgrens fantastiska svenska superhjälteepos SH3 som hyllats flitigt här på Shazam.se. Fyra års väntan efter den till synes kataklysmiska undergången i del 5, Där ute går världen under (2018), är över och kanske, kanske finns det hopp om mänsklighetens fortsatta överlevnad, men innan dess måste vi gå sex veckor bakåt i tiden och uppleva ett äventyr som kan ge svar på gåtan och, eventuellt, lösningen på problemet.

Varje del i Ahlgrens underbara serie är en fröjd att läsa och det gäller även sjätte delen. Här kastas vi fram och tillbaka i hans fantastiska världsbygge och får bland annat åter stifta bekantskap med Ahlgrens version av Mysteriegänget, här försvenskade till Mysrysarna, som dök upp redan i första delen av SH3, Ett liv utan superkrafter är inte värt att leva (2007): Agneta (Velma), Ludwig (Shaggy) och hunden Herkules (Scooby Doo, fast en kungspudel och ingen grand danois). [Vad som hänt med Tommy (Fred) och Sussie (Daphne) tänker jag inte spoila utan rekommenderar att du snarast inhandlar första delen av SH3 och övriga delar från förlaget Bakhåll, för detta vill du inte missa.]

Agneta och Ludwig driver ett café i en liten stad där vi även hittar tidigare bekantskaper som Gröna kaktusen och Hannah (dök upp första gången i del 3, Operation A-barn (2012)), en ung kvinna med Hulk-liknande krafter som lämnat sin flickvän Malin för att skydda henne från Hannahs hämningslösa raseri vid hennes förvandlingar och nu lever ett kringflackande liv likt den Banner vi känner igen från TV-serien Hulken som började visas i Sverige 1981. Vi får också stifta bekantskap med vampyren Angelica, där Ahlgren förträffligt kopierar tecknaren Gene Colan (som illustrerade det mesta av Marvel-serien The Tomb of Dracula) och visar att han även behärskar vampyrgenren, och naturligtvis kärleksfullt driver med den på välkänt Ahlgren-manér.

Daniel Ahlgren, den vardagsrealistiska superhjälteseriens okrönte konung, fortsätter här att briljera med mycket knas och drama på samma gång och levererar här en historia om en liten stad som hotas av en komet med olidlig hetta som följd och där alla möjligheter till kommunikation med omvärlden verkar vara bruten. Undergångskänslan (och likheterna med Tintin-albumet Den mystiska stjärnan) är total men det är något märkligt mystiskt med hela händelseförloppet. En konstig, ogenomtränglig barriär omgärdar staden, natt blir plötsligt dag och tvärtom och det verkar som att kometen svävar i skyn istället för att komma närmare. Dags för Alfamannen, Power Girl och de andra superhjältarna att komma till undsättning.

Manus: Daniel Ahlgren
Illustration: Daniel Ahlgren
Förlag: Bakhåll
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...