Recensioner

Buddy Longway – samlade äventyr 3: Människors dårskap

fredag 25 mars, kl 12:19 av 0 kommentarer

Cobolt Förlag har nu äntligen kommit fram till tredje delen av Buddy Longways samlade äventyr som innehåller albumen Jaktäventyr (1980), Den vita demonen (1981), Hämnden (1982) och Kapten Ryan (1983). Den kommande fjärde samlingsvolymen innehåller de äventyr som Derib gjorde fram till att serien tog ett uppehåll 1987 och som också var de sista äventyren som gavs ut på svenska av Carlsen Comics. Femte och sista samlingsvolymen innehåller seriens fyra sista album som gavs ut mellan 2002 och 2006 och det blir första gången vi får läsa dessa på svenska.

Från och med Den vita demonen börjar ett mycket mörkt kapitel i familjens liv där närheten till naturen och framtidstro får ge vika åt rasism, hat, girighet, guldfeber och krig, ja, kort och gott människors dårskap, vilket är en passande undertitel till denna mycket läsvärda samlingsvolym.

Samlingens första album, Jaktäventyr, är ett mysigt intermezzo innan hemskheterna börjar. Kathleen vill börja rida sin häst Svarten på riktigt men den lättirriterade Buddy säger nej och är trött på hennes tjat. Den verkliga skon som klämmer är att han inte är van vid det hårda slitet som bonde utan längtar efter att ge sig ut på jakt igen. Den kavata Kathleen bestämmer sig för att trotsa fadern i smyg, vilket resulterar i att Svarten kastar av henne så våldsamt att hon skadar sig och blir sängliggande med mycket hög feber. Medan hon tillfrisknar berättar Buddy tre korta berättelser om sina egna jaktäventyr.

Albumet består av tre korta äventyr som Derib tecknade vid olika tillfällen och som vävs ihop till ett äventyr med historien om Kathleens eskapad med Svarten. Det första äventyret bygger på en indianlegend om en björnhäxa som kan förvandla sig till en vacker squaw som förför en jägare och sedan förvandlar honom till björn och livskamrat (gick som följetong i Tintin 1979-1980). Därefter följer en episod där Buddy och en skadad puma nyttjar varandras tjänster för att överleva en sträng vinter. Detta äventyr dök upp i ett temanummer om västernserier i Super-Tintin 1979 med titeln Jägarens byte. Det sista jaktäventyret är Deribs första Buddy Longway-äventyr som publicerades 1972 i magasinet Tintin Sélection 1972. Här hade Derib en mer cartoony stil innan han övergick till den mer realistiska och det är kul att se kontrasten och utvecklingen.

I Den vita demonen rider Buddy till det närliggande fortet för att proviantera och medan han är borta  träffar Jeremias en svartfotsindian som genomför sitt mandomsprov. Jeremias, som inte är något barn längre och av blandad härkomst, beslutar sig för att själv genomföra en indiansk initiationsrit och får en uppenbarelse som liknar en stegrande vit häst. Han beger sig nu iväg på egen hand för att leta upp och tämja denna häst som uppenbarat sig för honom men får istället uppleva något fasansfullt. Hästen i hans drömsyn föreställde inte en vit hingst utan den vite mannen, personifierad av den brutale kapten Ryan, som vill förgöra indianerna. Jeremias inser att han måste välja sida och återvänder hem som en man.

Efter familjemyset i Jaktäventyr blir tonen allvarligare och mörkare. Indiankrigen gör sitt intåg i serien och påverkar familjen starkt, särskilt Jeremias som redan fått en föraning om sina kommande val i livet efter samtalet med hans döende morfar Stående Björnen (Vildhästarna). Den synnerligen obehaglige kapten Ryan får representera den vite mannens skoningslösa och meningslösa övervåld på den amerikanska ursprungsbefolkningen och man anar redan från början att detta kommer sluta illa.

I Hämnden dyker den gamle trappern Cesar upp för att be Buddy om hjälp. Hans barnbarn Katia har gift sig med Michael (se Ensam i ödemarken) som gav sig av för att leta guld för att kunna försörja sin hustru och deras väntade barn. Barnet föddes för två månader sedan och Katia gav sig i ren desperation iväg på egen hand med det lilla spädbarnet för att leta efter Michael som ingen hört ett ord från på mycket länge. Buddy och Jeremias ger sig av för att leta efter Katia, barnet och Michael och under avfärden känner Buddy starkt obehag. Chinook har nämligen haft en hemsk dröm om att Buddy skulle ge sig iväg långt bort och att de inte skulle ses på mycket länge.

Detta är både ett mycket innehållsrikt, välskrivet och fint tecknat äventyr med mycket färgstarka karaktärer. I både Eldvattnet och Den vita demonen dyker Deribs kollega Jean Giraud/Moebius upp som kreaturshandlaren Jean som håller till på det närliggande fortet och i Hämnden träffar Buddy även den fryntlige och välmarinerade Jim McClure som vi känner igen från Blueberrys äventyr av samme Giraud. Året innan hade Giraud skapat en kort hyllningsserie till Buddy Longways tio-årsjubileum där Blueberry sammanstrålar med Buddy och Red Dust från Hermanns Comanche och den finns också att avnjuta i samlingsvolymens rika extramaterial.

I Tre män red förbi dök seriekollegan Cosey upp som Curley och i det här albumet dyker han upp igen, tecknad i en mycket realistisk stil, som flådig och välekiperad ägare till Nuggets Hotel i den nygrundade gruvstaden Bear Town, och vid hans sida hittar vi Kitty som är en friköpt slav, hotellets delägare och Curlys partner. Derib är i högform och serverar en mustig deckargåta med brutala insatser där den självgode och vedervärdige patriarken och guldgrävaren Mackenzie är huvudskurken.

Avslutningsvis har vi Kapten Ryan där Buddy återvänder hem igen medan Jeremias vilar upp sig efter strapatserna i Bear Town. Hemma råder dock fullt kaos med svartfotsindianer som är på krigsstigen efter kapten Ryans massaker på deras bröder, en ny familj har flyttat in i Buddys hem och Chinook och Kathleen har gett sig av för att söka upp Chinooks folk. Buddy tvingas nu välja sida mellan indianerna och soldaterna under ledning av fullblodsrasisten Ryan – ett beslut som kommer påverka hela hans framtid.

Chinooks olycksbådande dröm har slagit in och hela familjen är nu splittrad och rotlös. Buddy dras mot sin vilja in i den blodiga konflikten och den ångest som sköljer över honom när han får en stund för eftertanke är djupt gripande. Det besinningslösa och nattsvarta hatet från kapten Ryans sida går att ta på men det som segrar är indianernas motståndsvilja och förnuftet hos kaptenens män när dammet väl har lagt sig.

Manus: Derib
Illustration: Derib
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...