Recensioner

Knights of Heliopolis

fredag 1 april, kl 10:29 av 2 kommentarer

(Alexander recenserar Knights of Heliopolis av Alejandro Jodorowsky och Jérémy).

Efter ett liv fyllt av kreativitet inom pantomim, teater, film, esoteriska läror som exempelvis Tarotkort och böcker med hans egna terapiform Psychomagi, samt ej att förglömma; en mängd serier inom olika genrer för den franska seriebranschen från sent 70-tal fram tills nu, så kan det vara så att Knights of Heliopolis blir Alejandro Jodorowskys sista avslutande serie. Alejandro fyllde 93 år i februari och är fortfarande pigg, men givetvis blir tiden och vad man gör med den också allt viktigare i den åldern. Denna serie i samarbete med tecknaren Jérémy publicerades i Frankrike från förlaget Éditions Glénat mellan 2017-2020 under namnet Les Chevaliers d’Heliopolis och består utav fyra delar som här översatts till engelska och släpps i sin helhet från Titan Comics.

Delarna består utav vol. 1: The Black Work, vol. 2: The White Work, vol. 3: The Red Work samt vol. 4: The Yellow Work. Med lite god vilja skulle man kunna säga att detta är det närmaste Jodorowsky kommit att göra en superhjälteserie i stil med Justice League of America eller The Avengers, fast på sitt högst egna sätt då vi här får en samling odödliga alkemister som verkar i det fördolda och arbetar för att mänskligheten ska hålla sig inom rimliga gränser och detta centrerat kring viktiga händelser från historien med avstamp från Franska revolutionen och framåt. Man kan också se detta som Jodorowskys och Jérémys svar på Alan Moore och Kevin O’Neills The League of Extraordinary Gentlemen.

Det är den franska historien som är dominerande och framförallt har Napoleon, och krigen under hans epok, en framträdande plats, men man tar sig även till England och väver in en egen fiktiv teori om myten kring Jack the Ripper. Även detta kan man läsa in som en korrespondens med Alan Moore och Eddie Campbells mästerliga From Hell.

Jodorowsky är en författare som ofta får fram det bästa av de tecknare han samarbetar med och Jérémy, som började sin karriär som färgläggare, möter manusets förväntningar ypperligt, både med illustrationer samt även just färgerna som öppnar upp de mest mörka vrår med elegant lyster. Har man följt Jodorowsky under hans liv så vet man vad man kommer att få i form av ockult och esoterisk historia parat med filosofi och allmänmänsklig humanism och strävan utåt och uppåt mot något större än det egna jaget.

Om detta skulle visa sig bli hans sista serieverk så slutar han på topp. Rekommenderas med allt annat i övrigt som finns i serieväg från Titan Books där detta är deras tredje släpp efter Royal Blood och trilogin Showman Killer, samt allt som finns på den engelska marknaden från Humanoids Publishing.

Manus: Alejandro Jodorowsky
Illustration: Jérémy
Förlag: Titan Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Kartago says:

    Jag skulle vilja tipsa om ”The Jodorwsky Library” från Humanoids, 2 st böcker har kommit ut men flera lär komma.

  2. Andreas says:

    Tack för tipset!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...