Nyheter och tips

Svenska serievåren 2022

torsdag 31 mars, kl 22:18 av 0 kommentarer

Efter två dryga år utan fysiska seriefestivaler (förutom två upplagor av underbara Skillinge seriefestival som förgyllde pandemimörkret) är det äntligen dags att börja boka kalendern. Under maj månad brakar det loss med Malmö Seriefest på Malmö Stadsbibliotek helgen 7-8 maj, följt av Stockholms Internationella Seriefestival helgen 20-22 maj som återigen äger rum i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler i regi av Serieteket och helgen 26-28 maj är det dags för speleventet Nordsken i Kraft Arena i Skellefteå igen där man också kan förkovra sig i serier

Här nedan följer en sammanfattning av vårens svenska utgivning av allsköns serier, och jag vill redan nu upplysa om att detta inte på något sett är en komplett lista och att efterdyningarna av pandemin, med höjda material- och fraktkostnader som följd, påverkar hela bokbranschen och att vissa böcker kan drabbas av förseningar, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Först ut har vi Cobolt Förlag som bjuder på en nyutgåva av Tintin i Amerika samt retrovarianten av originalutgåvan av samma album. Nu i mars väntas också första delen av tre av Sylvain Runbergs serieadaption av Stieg Larssons succéthriller Millennium komma ut. De tre samlingsvolymerna har samma titlar som den ursprungliga trilogin – Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes – och första delen är tecknad av spanjoren Josep Homs.

I april kan vi se fram emot sjunde samlingsvolymen av Roger Leloups science fiction-serie om Yoko Tsuno med undertiteln Hoten mot jorden. Volymen innehåller albumen Budskap för evigheten, Kanonen från Kra och Den sjunde koden. Vi får också första delen av två av Blake och Mortimer – De trettio silvermyntens förbannelse. Detta Indiana Jones-doftande äventyr med bibliska förtecken och förbannelser är skapat av Jean Van Hamme, René Sterne och Chantal de Spiegeleer.

Första samlingsvolymen av Jean-Michel Charlier och Albert Uderzos flygserie Tanguy et Laverdure med den svenska titeln Jaktfalkarna dyker förhoppningsvis upp i maj månad. Semic gav ut fem album i svensk översättning på 1970-talet och första samlingsvolymen innehåller albumen L’école des aigles och Pour l’honneur des cocardes från 1961 respektive 1962 som aldrig tidigare getts ut i Sverige. Ytterligare en  fransk-belgisk serie dyker upp i maj månad, nämligen Spirou – Pacific Palace av Christian Durieux. Detta Extraordinära äventyr med Spirou och Nicke utspelas på ett lugnt hotell beläget vid en lika fridfull sjö. Idyllen bryts dock när hela hotellet blir en tillflyktsort för den detroniserade diktatorn Ilex Korda från det lilla landet Karajan på Balkan. Spirou måste hålla huvudet kallt i det politiska tumultet, känslorna i schack när det gäller diktatorns dotter Elena samt hålla koll på den nyckfulle Nickes ständiga provokationer.

När våren övergår i sommarmånaden juni bjuder förlaget också på femte delen av Riad Sattoufs formidabla uppväxtskildring Framtidens arab och fjärde samlingen av Sylvain Runberg och Serge Pellés spännande rymdepos Orbital.

Två titlar från Kartago som annonserades redan 2021 dyker förhoppningsvis upp på seriehyllorna under våren 2022, nämligen Pénélope Bagieus serieadaption av Roald Dahls Häxorna och Ryan North och Albert Monteys hyllade serieadaption av Kurt Vonneguts Slakthus 5 eller barnkorståget, men redan nu kan man sätta tänderna i första delen av fyra om de omaka Systrarna Gyllenspets. Denna ungdomsserie är skapad av Giovanni Di Gregorio och tecknaren Alessandro Barbucci, som är en av medskaparna till succén W.I.T.C.H..

Under 1980-talet kunde man läsa Magnus Jonasons alster i Elixir och Galago, men nu är han mest känd som storyboardtecknare. I april ger Kartago ut hans debutseriebok Måste ringa brorsan som skildrar den sorgliga, kaotiska och ibland absurda vardagen som infinner sig efter det att en nära anhörig gått bort.

I maj ger Kartago ut ytterligare ett verk av den prisbelönta och hyllade franska serieskaparen Pénélope Bagieu, nämligen Lager på lager (fransk titel: Les Strates) som är hennes första självbiografiska verk där berättelser ur hennes barndom och ungdom vävs samman till ett porträtt av henne själv som vuxen.

Ordfront Galago bjuder på tre böcker under våren 2022. Först ut är Den uppgrävda jorden av Lisa Wool-Rim Sjöblom där hon intervjuat adopterade och förstaföräldrar som ingår i den pågående brottsutredningen i Chile där uppskattningsvis upptill 20.000 barn stals från sina familjer för adaption, bland annat till Sverige. Den ensamma och smärtsamma kampen mot myndigheterna lyfts fram i boken men också solidariteten hos de drabbade och den glödande kampen för upprättelse.

Himlastormande är Karolina Bångs fjärde seriebok och beskrivs av förlaget som ”en relationsroman i serieform”. Hedda och Fanny har ett öppet förhållande men ska nu bli sambos medan Ylva och Henrik befinner sig i en relationskris. När Hedda och Ylva träffas på orkestern uppstår ljuv musik och sedan är förvecklingarna igång med motstridiga känslor som följd.

I sitt åttonde seriealbum Hata samtiden presenterar Nanna Johansson ytterligare en knivspark analys av vår samtid. I fokus denna gång är dagens hopplösa krav på perfektion, arbetsmoral och intresse för inredning, men också längtan efter ett varmt och mjukt samhälle istället för ett hårt, vasst och krävande.

Från Kaunitz-Olsson har vi Moa Romanovas hett efterlängtade andra seriebok På glid som kommer ut i april. Hennes debutbok Alltid fucka upp från 2018 har blivit en internationell succé som översatts till sju språk och vann även en Eisner Award 2021 i kategorin Best U.S. Edition of International Material. I På glid får vi följa Moa och Åsa, bästisar sedan barnsben och med strålande karriärer inom konst respektive musik. Moa beslutar sig för att följa med Åsa på hennes USA-turné för att umgås och färdigställa sin nya bok men sprit, sex och droger gör tillvaron alltmer destruktiv och konstnärsdrömmarna riskerar att gå i kras.

Efter debuten Psycho Girl från 2018 är Agnes Jakobsson nu aktuell med serieboken Olycka som bygger på en pjäs av Lars Norén som publicerades i samlingen Dramer: Samhälle 2014. Förläggaren Thomas Olsson kom på idén om ett samarbete mellan Lars och Agnes och hon fick fem texter som alla hade det gemensamt att de inte satts upp på någon scen. Sorgligt nog avled Lars i januari 2021 och kommer tyvärr inte få se frukten av detta unika samarbete, som ser mycket lovande ut och kanske ger Agnes en blodad tand när det gäller fler adaptioner av Lars Noréns verk.

Det tog den snart 64-årige serieskaparen Glenn Head nästan 50 år att bearbeta det sexuella och känslomässiga förtryck han fick genomlida under sina tidiga tonår i början på 1970-talet på internatskolan Chartwell Manor. Seriememoaren med samma namn som skolan är en brutalt ärlig skildring av dessa upplevelser men visar också hur de satt djupa spår i Glenns liv som vuxen, med missbruk och annat självdestruktivt beteende samt ständiga grubblerier om en barndom som gått förlorad.

Den här våren är den brittiske serieskaparen Joe Kessler extra Sverige-aktuell, dels eftersom hans nya bok Måsvarrelsen kommer ut på Lystring förlag, men också för att han börjar sitt samarbete med Malmö universitet i egenskap av IASPIS-resident (International Artists Studio Program in Sweden är Konstnärsnämndens internationella program inom olika konstarter). Originaltiteln på hans nya bok är The Gull Yettin och det är en gåtfull och expressionistisk berättelse i sann Kessler-anda där han återigen experimenterar med en mängd olika uttryck och tekniker.

Under mars månad har Lystring förlag även gett ut Oslo av Johan Ingemarsson vilken är en självbiografisk serie om två medelålders svenska män som gör en helgresa till den norska huvudstaden. ”En bok med stark fredagskänsla på fel sätt”, som Fredrik Jonsson på förlaget uttrycker det.

I april ger förlaget också ut sin fjärde Simon Hanselmann-bok med titeln Total häxa. Här utlovas fler magstarka galenskaper med Megg, Moog och Uggla, bland annat en tidigare opublicerad berättelse om när Megg och Varulv Jones åker på turné med sitt band Horse Mania.

Den australiensiske serieskaparen Tommi Parrish (The Lie and How We Told It, m.fl.) gör sin svenska bokdebut i maj månad med Män jag litar på, vilket också är världspremiär för boken. Här får vi följa de förvecklingar som uppstår när den  deprimerade slackern Sasha desperat försöker bli vän med spoken word-artisten och författaren Eliza.

Sanatorium förlag fortsätter sin utgivning av svenska serierariteter under rubriken Seriehistoriskt bibliotek under våren 2022. Först ut har vi Dr. Albert Merlings bedrifter: Monstret Mesmer och andra historier av den excentriske danske serieskaparen Knud Vagn Larsen. Förutom att han producerade 19 äventyr med 1800-talsläkaren Doktor Merling och dennes familj (alla skapade i en nedlagd skola i småländska Fölshult, dit Knud flyttade 1960) så turnerade han också som trollkonstnär i Sverige under namnet Albert Merling. Hela dagsstrippserien gick som följetong i danska Berlinske Tidene 1970-1980 och två äventyr dök också upp i svenska Serie-Pressen 1971-72 och röstades också fram som tidningens populäraste serie. Utgåvan från Sanatorium förlag innehåller seriens första fem äventyr: Monstret Mesmer och Spöket på Wollfsburg, som gavs ut i redigerad form i Serie-Pressen, samt för första gången på svenska äventyren Tidsmaskinen, Cherzeck och Falskmyntarna.

I tredje volymen av Seriehistoriskt bibliotek öppnar vi dörren till den surrealistiske svenske serieskaparen John Anderssons underbara värld. Här bjuds det på stripserierna Dr. Draperi och Utomjordingar som gick som gästserie i Dagens Nyheter 1997 respektive 2003. Bägge dessa utgåvor blir ett måste att införskaffa och jag hoppas också att förlaget ror iland med att ge ut den tidigare annonserade nyutgåvan av Sveriges första seriealbum: Herr Spindelbens märkvärdiga irrfärder och sällsamma äfventyr till lands och vatten, skapad av schweizaren Rodolphe Töppfer 1845 (”den moderna seriens fader”) och utgiven på svenska 1847 (ett år efter Töppfers död) under den märkliga pseudonymen Jockum Träsnidare.

Lagom till Stockholms Internationella Seriefestival i maj dyker också Natacha av Lars Sjunnesson upp. Malmöpågen Sjunnesson är numera bosatt och verksam i Berlin och mest känd för karaktärerna Åke Jävel och Tjocke-Bo vars eskapader man kan läsa om i Möte med monsunen respektive Den svarta undulaten från Sanatorium förlag.

Apart Förlag fortsätter sin utgivning av The Walking Dead på svenska och har nu kommit fram till vol. 24 – Liv eller död och under april beräknas vol. 25 – Lagt kort ligger komma ut.

I april går också förlagets senaste Kickstarter-succé till tryck, och det rör sig alltså om Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen: Bill Wattersons moderna klassiker i lyxförpackning med extra allt.

Det lyckade samarbetet mellan Retrobokklubben och Ades Media fortsätter oförtrutet under april 2022. 2021 gavs Transformers: I siktet: 2006 och Terminator: Sekundära mål ut och nu kommer i tur och ordning Transformers & Action Force – Vedergällning och Teenage Ninja Turtles – Jakten på Splinter. Den sistnämnda samlar de första serierna av Kevin Eastman och Peter Lairds mörka originalversion och innehåller också ett rikt bonusmaterial.

I juni presenterar förlaget också en glad överraskning, nämligen Sylvain Runberg och Joan Urgells serieadaption av Karin Alvtegens thriller Svek. Precis som redan nämnda Millennium-adaptionen (Cobolt) så är denna bok ursprungligen en fransk-belgisk produkt som slutligen dyker upp på svenska seriehyllor, och om trenden håller i sig kanske vi någon gång i framtiden även får se en svensk översättning av Olivier Bocquet och Léonie Bischoffs serieadaption av Camilla Läckbergs Fjällbacka-böcker som getts ut av förlaget Casterman.

Den spanske serieskaparen Alfonso Zapico är en av de internationella gästerna på årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival och i slutet av april ger Palabra förlag ut andra delen av hans följetong Balladen från norr, där gruvarbetarna i Asturien gör uppror och intar staden Oviedo.

En av årets debutanter är serietecknaren och illustratören Sofia Lucas vars första seriebok Vara kommer ut på Epix förlag. ”Vara är en satirisk serieroman som söker svar på frågan om reklam är ondska. Och svaret är ja.”

Avslutningsvis har vi Mats Källblads serie Sture Stelben som publicerats i tidningen MC-Folket sedan 1992. Trettioårsjubileet firas med den fjärde samlingsvolymen Baksläpp som kommer ut i maj och innehåller material från 2008 till 2020.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...