Recensioner

Jonna and the Unpossible Monsters, Vol. 2

lördag 9 april, kl 19:48 av 0 kommentarer

(Alexander recenserar andra volymen av Jonna and the Unpossible Monsters)

Min första recension för Shazam.se i höstas blev Jonna and the Unpossible Monsters Vol. 1 (Oni Press) av Chris och Laura Samnee som samarbetar kring manus, Chris som tecknar och Matthew Wilson på färgläggning. Den första delen samlade #1-4 från den ursprungliga serieutgivningen och Vol. 2, som släpps i USA den 27/4, fortsätter med #5-8. Jag tar vid där min förra recension slutade där jag beskrev seriens grundpremiss, huvudkaraktärer och miljöer.

I denna del kastas vi direkt in i handlingen där storasyster Rainbow och lillasyster Jonna, som är på jakt efter sin Pappa i området som kallas för den förstenade skogen, har blivit avskiljda från den grupp de hade slagit följe med. Den person de däremot fortfarande vandrar med, och som har ett stort intresse för Jonnas styrka, visar sig ha en dold agenda då han tillfångatar Jonna och separerar henne från Rainbow för att hon ska bli slagskämpe i en underjordisk boxningsring där motståndarna är monster från den delen av denna värld som fortfarande är ett mysterium för oss läsare.

Rainbow måste nu försöka hitta ett sätt att få ut Jonna, vilket innebär att förlita sig på nya allierade, vilket inte är lätt när man är ung och redan har blivit lurad. Till slut lyckas hon få hjälp från oväntat håll och systrarna ger sig vidare. Tillsammans med denna huvudhandling får vi också en tillbakablick till när familjen var samlad, vilket gör att vi även får lära känna den saknade Pappan bättre. Detta kapitel leder sedan fram till en cliffhanger som kanske kommer att leda till en förklaring om vart Jonna kommer ifrån, men detta får man vänta på tills nästa albumsamling med preliminärt släpp i augusti. Läser man i lösnummer så är dessa nummer (#9-12) pågående i detta nu.

Detta är en serie som trots sin enkla premiss ger en stor belöning vid omläsning, då detaljer som placeras ut ger större resultat när man börjar få en uppfattning kring hur narrativet utvecklas. Detta tillsammans med ett enastående bildberättande som är en fröjd för ögat, gör att denna serie varmt rekommenderas för hela familjen, unga likväl som vuxna, vilket också har varit paret Samnees mål då de själva har två unga döttrar. Vill särskilt tipsa om serien om man gillar Hayao Miyazakis filmuniversum från Studio Ghibli, då denna serie står sig väl i dialog med dessa japanska klassiker.

Manus: Chris Samnee, Laura Samnee
Illustration: Chris Samnee
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Oni Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...