Recensioner

Himlastormande

fredag 13 maj, kl 14:12 av 0 kommentarer

”Tag mig. – Håll mig. – Smek mig sakta.
Famna mig varligt en liten stund.
Gråt ett grand – för så trista fakta.
Se mig med ömhet sova en blund.

Gå ej från mig. – Du vill ju stanna,
stanna tills själv jag måste gå?
Lägg din älskade hand på min panna.
Än en liten stund är vi två.”

Harriet Löwenhjelm vårdades på olika sanatorier mot slutet av sitt liv på grund av tuberkulos och hennes gripande dikt Tag mig. Håll mig. Smek mig sakta kom till under hennes sista levnadsår 1918 och gavs ut postumt 1919 tillsammans med flera övriga dikter. Det är poesi som uttrycker passionerad kärlek, men också smärtsam längtan och en önskan att den älskade ska stanna kvar. I Karolina Bångs fjärde seriebok Himlastormande – hennes första bok på nio år – citeras den av huvudpersonen Hedda – lite på skämt, men också med mycket ärlighet och allvar och det är svårt att hålla tillbaka tårarna för alla inblandade – även för mig som läsare.

Bångs välgjorda relationsdrama balanserar hela tiden mellan skratt och gråt, intimitet och stora känslor, med fantastiska karaktärer som känns äkta. Hedda lever i en flersam relation och ska snart flytta ihop med Fanny när Ylva stormar in i hennes liv. Ylva befinner sig dock i en relationskris med pojkvännen Henrik och den himlastormande kärleken mellan Hedda och Ylva blir allt mer komplicerad och fylld med motstridiga känslor.

Den ljuva musiken mellan Hedda och Ylva uppstår när de träffas i en orkester, och eftersom jag själv är gammal blåsmusiker, musiklärare och, precis som Hedda, klarinettist så kan jag verkligen identifiera mig med magin som uppstår när man musicerar tillsammans, vilket Karolina fångar perfekt. Eftersom jag är smått arbetsskadad kan jag inte undgå att notera att hon också är ambivalent när det gäller hur man håller i en klarinett, men detta lilla debacle är fullständigt ovidkommande för själva berättelsen och det var först vid andra genomläsningen jag upptäckte det.

Den himlastormande förälskelsen, på gott och ont, mellan bokens kärlekspar bjuder på en känslomässig bergochdalbana som jag sent kommer att glömma och om man har vägarna förbi Stockholm helgen 21-22 maj så dyker Karolina Bång även upp som en av gästerna vid Galagos panel på Stockholms internationella seriefestival på lördagen.

Manus: Karolina Bång
Illustration: Karolina Bång
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...