Recensioner

Mickey Mouse: Zombie Coffee av Régis Loisel

måndag 1 augusti, kl 22:25 av 2 kommentarer

Då fick jag äntligen hem Fantagraphics engelskspråkiga utgåva av Mickey Mouse: Zombie Coffee av Régis Loisel. Denna utgåva i samarbete med Disney Enterprises kom ut på franska från Édition Glénat redan 2016.

Innan jag går vidare vill jag sätta in denna serie i ett större europeiskt sammanhang då Disney uppenbarligen har låtit specifikt fransmän göra nedslag och nytolkningar till Disneys mångfacetterade historia både inom animerad kortfilm och som tecknad serie.

Förlaget IDW har tidigare släppt Mickey’s Craziest Adventures av Trondheim/Keramidas. Samma författare och tecknare har även gjort Donald’s Happiest Adventures som vi inte har fått tillgång till än utanför Europa mig veterligen – den släpper Fantagraphics i februari 2023 preliminärt. Sedan har även tecknaren Bernard Cosey släppt Mysterious Melody (En mystisk melodi) som också är ett old school-äventyr med Mickey Mouse. Och då kommer vi till kvällens läsning:

Régis Loisel känner vi i Sverige till från serien Roxanna som Tung Metall gav ut mellan 1989 och 1994 i tre album. Det sista man fick ta del av från denna seriemästare var den påbörjade Peter Pan från Carlsen Comics från det tidiga 90-talet innan den svenska utgivningen av serier från Europa kollapsade helt. Vill man ha Peter Pan komplett rekommenderas varmt den engelska utgåvan som förlaget Soaring Press släppte 2013 i inbundet format med samtliga sex delar.

Nu har Loisel fått ägna sig åt en dröm han haft länge, vilket är att göra en serie i klassisk stil som anammar Mickey Mouse tidiga historia via de första animerade kortfilmerna som pionjären Ub Iwerks ligger bakom samt den första tecknade serieversionen som Floyd Gottfredson etablerade. Loisel, som också har en bakgrund inom Disney, knyter an till båda dessa tidiga traditioner där vi får en hybrid mellan just animationstraditionen och den tecknade serien. Detta äventyr utspelar sig under den amerikanska depressionen med den fattigdom som tvingar den genomsnittliga arbetaren att ta på sig de mest förnedrande jobb, samtidigt som att det alltid finns rövarbaroner som kommer undan med att sko sig på de svagaste.

I detta socialrealistiska äventyr (i klassisk cartoon-stil) möter vi Musse, Klasse, Mimmi, Klarabella, Långben, Pluto och även Kalle Anka som en nick till den epok då dessa karaktärer ofta möttes i kortfilmerna. Och givetvis är Svarte Petter en av huvudantagonisterna. Detta är ett mästerverk som jag verkligen rekommenderar.

Manus: Régis Loisel
Illustration: Régis Loisel
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Kartago says:

    Tack för tipset, ett givet köp, lär knappast komma ut med svenska översättning från Egmont, vad jag har förstätt så har nytolkning av gamla Disneyfigurer inte blivit någon större försäljningssusccse?

  2. Anders says:

    Smått ruffiga teckningar men med en oerhörd schwung. Dessutom väldigt varierad bildkomposition och fin färgläggning så mitt betyg på seriens visuella kvaliteter kan inte bli annat än 10/10. Dialogens gammaldags slang roade också. Framförallt alla nedsättande ord, ofta hästrelaterade, om Klasse.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...