Recensioner

Hokus Pokus 5: Till Skogens hjärta

lördag 17 september, kl 21:25 av 0 kommentarer

Om bara några veckor är det slut på trean och lågstadiet och efter sommarlovet börjar Ida och hennes klasskamrater fyran på en ny skola med en ny lärare. Just därför har deras lärare Greta Borg beslutat att hela klassen ska göra en utflykt i skogen med övernattning. Bland annat ska de vandra till Stenbordet, som är Sjövikens högsta punkt, titta på ett riktigt vattenfall, slå läger och grilla korv och på morgonen efter blir det nyponsoppa med mandelbiskvier till frukost. Lite jobbigt är det att hon försovit sig och dessutom fått punka på cykeln så hon var tvungen att springa hela vägen till samlingen men Ida är ändå försiktigt positiv – bara hon kan hålla jämna steg med Esther som har väldigt bråttom att hinna först och absolut inte vill komma sist. Efter att ha tagit sig till Stenbordet börjar dock utflykten urarta med en allt virrigare och slutkörd Greta. Det vilsekomna sällskapet splittras upp medan skymningen faller och efter att ha trillat ner i en sankmark upptäcker Ida att hon är helt ensam i skogen. Medan mörkret lägrar sig försöker hon hitta sina vänner och kan inte sluta tänka på alla historier som klasskamraterna berättat om den mystiska platsen som kallas Skogens hjärta och varelserna som kommer fram om natten.

Femte boken av Fabian Göransons underbara allåldersserie Hokus Pokus är ett klassiskt ungdomsäventyr som blandar sagor, mystik och en trolsk skog med den ambivalenta känslan av att sluta lågstadiet med allt vad det innebär av förväntan och vemod. Uppbyggnaden är exemplarisk och fångar perfekt den pirriga och lätt uppstressade känslan av en hel skolklass på okänd mark och jag lider med stackars Greta Borg som försöker vara en ansvarstagande vuxen samtidigt som man snart fattar att hon inte är mogen för det svåra uppdraget att hålla ihop gruppen när hon själv inte har en aning om var de är.

Som i tidigare delar av serien så är detta en värld där sagor blir verklighet eller tvärtom och vi får även veta historien bakom Idas häxhatt som hon hittade i första boken och som alltmer blivit en del av en hennes personlighet. Göransons följetong blir bara bättre och bättre ju mer vi får lära känna Ida, hennes värld och vänner och jag längtar efter fortsättningen som utspelas under sommarlovet innan fyran där en inställd campingsemester gör att Ida vandrar runt på gatorna i ett kusligt och övergivet Sjöviken i jakten på glass.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...