Recensioner

Vera vem?

onsdag 21 september, kl 22:16 av 0 kommentarer

Bästa vännerna Vera och Nour ska börja högstadiet och de sista dagarna på sommarlovet är allt som det brukar vara. De lägger upp en film på Youtube med Nours marsvin Skrutten och Gnagis, skrattar och skämtar så där intimt som bara bästa vänner gör och pratar om hur de ska flytta ihop i ett hus fyllt av djur på landet när de blir vuxna. Men redan de första dagarna i sjuan är något förändrat. Nour börjar umgås med den nya bekantskapen Emilia och blir en av poppistjejerna och sakta men säkert hamnar Vera allt mer utanför. Sedan börjar skämten och tillmälena, först i små doser som stinger till i hjärtat för att sedan bli så grova att de känns som en avgrundsdjup nattsvart smärta i magen.

Vi skulle segla runt jorden (Natur & Kultur, 2018) är en mycket ärlig och gripande bok som behandlar ett ämne många betraktar som tabu – nämligen en nära anhörigs död genom självmord. Denna bok, som vann Norrlands litteraturpris 2019, var författaren Anna Sundström Lindmark och illustratören Elisabeth Widmarks första samarbete och nu är de tillbaka med en ny bok, Vera vem? (Bokförlaget Hedvig), om mobbing som drabbar mig hårt som läsare. Den sparsmakade men träffsäkra texten är en av orsakerna med framförallt är det kontrasten mellan Veras helvete och Elisabeth Widmarks underbara illustrationer som stannar kvar på näthinnan. De fantastiskt vackra och fotorealistiska blyertsteckningarna som naket skildrar alla nyanser av Veras smärta och utanförskap gör att man krampaktigt sugs in i berättelsen och den är omöjlig att lägga ifrån sig.

Vi skulle segla runt jorden och Vera vem? är fiktiva berättelser placerade i någon slags nutid som bygger på skaparnas egna upplevelser – i den förstnämnda Annas egna erfarenheter av en nära anhörigs död genom självmord medan Vera vem? handlar om Elisabeths erfarenheter av mobbing i högstadiet. Bägge böckerna lämpar sig för barn i skolåldern men bör också läsas av vuxna för det här är tunga ämnen som kan skapa djupa sår som man bär med sig resten av livet och det känns därför hoppfullt och trösterikt att Vera vem? även innehåller en länk till råd och stöd när det gäller mobbing via stiftelsen Friends.

Genom att modigt blotta sina egna erfarenheter har Elisabeth Widmark tillsammans med Anna Sundström Lindmark skapat ytterligare en gripande seriebok som jag, tillsammans med Vi skulle segla runt jorden, rekommenderar varmt.

Manus: Anna Sundström Lindmark
Illustration: Elisabeth Widmark
Förlag: Bokförlaget Hedvig
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...