Recensioner

Fallet

torsdag 21 september, kl 16:45 av 0 kommentarer

I den tyska delstaten Niedersachsen i närheten av staden Braunschweig ligger den lilla byn Neuerkerode. Här bor och verkar ungefär 1300 personer som alla bidrar till att inkludering inte bara är ett ord. 800 av byns invånare har nämligen olika funktionsnedsättningar och de flesta jobbar i byn med omnejd, till exempel i restaurangen, baren eller matbutiken. Denna unika och smått fantastiska plats är ett resultat av en donation där pengarna skulle gå till att skapa en inkluderande plats för människor med funktionshinder som på olika sätt behövde hjälp med att klara vardagen. 1868 grundades Idioten-Anstalt zu Erkerode som sedermera utvecklades till en stiftelse med det betydligt mer neutrala namnet Evangelische Stiftung Neuerkerode.

2016 bjöd stiftelsen in den tyske serieskaparen Mikael Ross för att han skulle skapa ett verk om byn och dess invånare lagom till 150-årsjubiléet 2018. Han tillbringade tre till fyra dagar i veckan under två års tid i byn och resultatet blev den fantastiska serieboken Der Umfall som vann Max och Moritz-priset 2020 i kategorin bästa tyska serie och som i år getts ut i svensk översättning av Linus Kollberg på förlaget Ordfront Galago med titeln Fallet.

Här får vi möta Noel som inte kan bo hemma längre efter att hans mor drabbats av en stroke. Genom hans ögon lär vi känna byn Neuerkerode och dess invånare samtidigt som vi får följa med på en omtumlande och fantastisk resa in i vuxenlivet och självständigheten. Till att börja med är allt så svårt att förstå och minnas tycker Noel. Svåra ord som ”kåma” och ”slagfall”, men snart får han nya vänner, finner och förlorar den stora kärleken och lär sig slutligen acceptera både döden och att livet går vidare utan hans mamma.

Boken är helt underbar från första till sista rutan där Mikael Ross fångat både svårt mörker och fantastiskt ljus, villkorslös glädje och djupaste sorg. Ross bakar även in den fruktansvärda tiden i historien då nazisternas Eutanasiprogram drabbade byn särskilt hårt. Flera tvångssteriliserades men ännu fler klassades som ””unnütze Esser” (ungefär onyttiga ätare) och deporterades eller avrättades. Särskilt skrämmande är vetskapen om att flera läkare som beslutat om invånarnas öde oftast kunde fortsätta sin yrkeskarriär i Västtyskland utan större hinder.

Berättelsen bjuder på en bergochdalbana av känslor utan motstycke som suger in en totalt och även om den tar slut så vill man ha mer och jag hoppas att vi en gång får läsa fortsättningen på alla öden och äventyr hos Neuerkerodes invånare.

Manus: Mikael Ross
Illustration: Mikael Ross
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...