Recensioner

The Immortal Iron Fist vol. 1: The Last Iron Fist Story

lördag 18 oktober, kl 00:24 av 0 kommentarer

Efter att ha läst Brubakers Captain America (jag börjar nästan bli trött på att nämna den nu) så blev jag lite sugen på att fler serier som Marvels vizkid har skrivit. Utöver X-men och just Cap som jag redan läst så har Brubaker även skrivit för titlarna Iron Fist och Daredevil. Valet föll på Iron Fist. Mest för att jag näst intill har noll koll på karaktären. Allt jag vet är att han var het på 70-talet då det låg en kungfuskola i varje kvarter och varenda tjomme skulle lära sig karate. Och att han hade ihop det med Luke Cage i Heroes for Hire. Kanske lika bra att redogöra för vem verkligen Iron Fist är, för er som är lika vilsna som jag. Tack Wikipedia!
Wendell Rand upptäcker i unga år den mystiska staden Kun Lun och adopterades av dess härskare Tuan. Han återvänder senare till USA, blir framgångsrik affärsman, gifter sig och får sonen Daniel. Några år senare beslutar sig Wendell att återigen besöka Kun Lun och ger sig iväg på en expedition tillsammans med sin fru och unge Daniel. Under expeditionen dör båda föräldrarna och Daniel räddas av innevånarna i Kun Lun. Daniel uppfostras i staden och sätts skola och visar sig vara den mest begåvade studenten. Genom att besegra en urgammal drake, Shou-Lao the Undying, och röra vid dess hjärta får han Iron Fist-kraften. Det är en förenklad version av Iron Fists bakgrund. En rätt corny historia egentligen.

I The Last Iron Fist Story, som är författad tillsammans med Matt Fraction, så fajtas Daniel mot kinesisk maffia, Hydra och tranor. Japp du läste rätt, tranor. Även det rätt corny. Dessutom dyker en man upp som verkar ha samma krafter som Daniel. Något han trodde var omöjligt.
Iron Fist är på inget sätt dålig, men absolut inte lika bra som Cap. Men egentligen är det kanske lite orättvist att jämföra dem. Med Cap hade jag möjligheten att streckläsa 25 nummer på raken. Det ger en betydligt mer episk totalupplevelse än att bara läsa dessa 6 första numren av Iron Fist. Cap var inte heller som bäst i de första numren. Det var helheten som gjorde den så bra. Jag kan mycket väl tänka mig att Iron Fist tar fart i de efterföljande numren och jag kommer definitivt ge volym 2 en chans. Men jag tror också att det har att göra med att jag rent personligen inte riktigt kan knyta ann till Daniel Rand på samma sätt som med Steve Rogers. Och även fast Iron Fist rent hantverksmässigt både i manus och illustration är mycket bra så blir jag aldrig riktigt tagen av den. Det saknar det där lilla extra. Svårt att säga varför. Eller just vad det är som saknas.
En positiv överraskning är spanska illustratören David Aja. Han har en rätt ruff stil som passar serien mycket bra. Han tuschar även själv och har en rätt säregen stil som man oftast inte ser hos Marvel. Han har dessutom gjort det helt fantastiska omslaget till Invincible Iron Man som jag skrev om tidigare den här månaden.

Manus: Matt Fraction & Ed Brubaker
Illustration: David Aja
Tusch: David Aja
Färgläggning: Matt Hollingsworth, Laura Martin & Dean White
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...