Guider

Green Lantern: En snabbguide

lördag 12 september, kl 23:16 av 8 kommentarer

Äntligen! Efter ett par veckors konstant överarbete och kronisk hemmatrötthet är det slutligen dags att presentera en snabbguide över de Green Lantern-samlingar som hittills släppts. Green Lantern har lyckats hålla sig väldigt högt upp på min favoritlista det senaste året, och är utöver det även den serie som fått mig att börja läsa mer och mer serier från DC, så det är väl inte mer än rätt att jag delar med mig av vad jag tycker om serien, volym för volym. Du finner recensioner av merparten av volymerna i vårt arkiv, men för att summera så är Green Lantern i princip alltid värd en 4:a (av 5) i snitt. Abrakadabra, nu kör vi:

green_lantern_release_dateRebirth

Innehåll: Green Lantern: Rebirth #1-6

Sammanfattning: Rebirth är i grunden ett sätt för DC att säga förlåt till sina läsare för vad de gjorde med Hal Jordan och resten av Green Lantern-universat. I all korthet så förvandlade de Jordan till en övermäktig galning som ödelade hela Green Lantern Corps för att sedan själv förvandlas till hämnden reinkarnerad. Folk gillade det inte. Inte alls. Geoff Johns var mannen som fick jobbet att rensa upp sörjan hans föregångare lämnat efter sig, och det är idag tydligt att han lyckades på alla fronter. Rebirth är överlag en riktigt bra serie som gjorde mig sugen att vilja läsa vidare, men utan några som helst förkunskaper om vad som hänt innan så kan nog vissa saker kännas smått förvirrande.

Lämpad för nya läsare: Rätt ok, men Rebirth är främst ett sätt ändra på Hal Jordans illa omtyckta öde med syfte att nystarta Green Lantern, vilket görs i Green Lantern #1.

350px-Green_Lantern_v4_03No Fear

Innehåll: Green Lantern #1-6 och Green Lantern Secret Files #1

Sammanfattning: No Fear samlar de första numren av GL efter Geoff Johns minisreie Rebirth, och vi får här främst följa Hal Jordans väg tillbaka till rollen som galaktisk beskyddare mixat med i princip all den bakgrundsinfo som behövs för att raskt få en känsla för vad Green Lantern är för serie egentligen. Vi får här helt enkelt en rätt så perfekt blandning av flashbacks och teasers inför vad som komma skall. No Fear börjar lite långsamt med första numret, men efter det så är det i princip full fart rakt in i kaklet med utrotningsrobotar, mördarmutanthajar, romantik, dramatik och galaktisk intrig på högsta nivå.

Lämpad för nya läsare: Ja! Om du vill hoppa på GL-tåget så är det här en bästa startpunkten.

Revenge of The Green Lanterns

Innehåll: Green Lantern #7-13

Sammanfattning: Revenge of The Green Lanterns består av 3 st mer eller mindre fristående handlingar. I den första får vi följa Hal Jordan och Green Arrow när de ställs inför misantropen och världserövraren Mongul, i den andra så teamar Jordan och Batman upp för att käbbla en hel massa medan de fightas mot den hämndlystna The Tattooed Man, och den sista (som hoppat ett år framåt efter händelserna i DC-eventet Infinte Crisis) så tas vi ut på ett riktigt röjigt rymdäventyr med mördarmaskiner och försvunna Green Lanterns. I det stora hela är det här alltså action från början till slut med en hel massa gästspel av andra DC-karaktärer. Fullt ös!

Lämpad för nya läsare: Det skulle nog funka helt ok att joina här, men såklart bättre att vara med från #1.

global_guardians_super_superWanted – Hal Jordan

Innehåll: Green Lantern #14-20

Sammanfattning: Wanted – Hal Jordan är precis som Revenge en actionspäckad samling från början till slut, där Hal Jordan lyckas gå ur askan i elden mest hela tiden. Han är duktig på det, den gode Jordan, och hamnar här i trubbel med galaktiska prisjägare, Justice League of America, ryska raketsoldater, The Global Guardians, kärlekskranka rymdamazoner och sin föregångares hämndlystne son. Fullt ös medvetslös alltså, och periferin anar vi även att Sinestro börjar göra sig redo att gå till frontalattack med sina skräckinjagande rekryter i sitt Sinestro Corps.

Lämpad för nya läsare: Nja. Wanted är en direkt fortsättning på det som utspelade sig i Revenge of The Green Lanterns.

sodam_yatSinestro Corps War Vol. 1 + 2

Innehåll: Green Lantern 21-25, Green Lantern Corps 14-19 och Green Lantern: Sinestro Corps Special #1

Sammanfattning: Den här finalen på Sinestro Corps-storyn innefattar de två hittills ösigaste samlingsvolymerna av Green Lantern, och som namnet antyder är det i princip ett enda långt galaktiskt krig mellan grönt och gult, med stora förluster på båda sidor som följd. Med slagfält såväl på flera platser i yttre rymden som på jorden och med gästspel av i princip alla DC-karaktärer så bjuder Sinestro Corps War på nästan löjligt mycket primära och sekundära skeenden, men Geoff Johns hanterar det så bra att även nytillkomna läsare relativt snabbt får ett grepp vem som är vem och vad det är som händer. Sammanfattningsvis så är Sinestro Corps War en definitiv knutpunkt där vi bjuds på många avslut och på flera viktiga ledtrådar för kommande arcs, där nu pågående Blackest Night helt klart är den allra största.

Lämpad för nya läsare: Funkar som ren adrenalinkick för den oinvigde, men kommer till sin fulla rätt genom backstoryn från tidigare volymer.

SinestroCorps02Tales of The Sinestro Corps

Innehåll: Green Lantern #18-20, Green Lantern Sinestro Corps Special #1, Tales of the Sinestro Corps: Ion, Tales of the Sinestro Corps: Parallax, Tales of the Sinestro Corps: Cyborg Superman, Tales of the Sinestro Corps: Anti-Monitor och Green Lantern Sinestro Corps Secret Files.

Sammanfattning: Den här samlingen kan beskrivas som extramaterial för Sinestro Corps War, och vi får här mer information och bakgrund till flera av de karaktärer som medverkar i kriget mellan grönt och gult. Berättarmässigt och visuellt så är den här samlingen lite småspretig på grund av att många av berättelserna skapats av fristående team, och som det ofta kan vara med extramaterial så är kvaliteten både hög och låg. För den som gillade Sinestro Corps War och är nyfiken på mer så är det här dock riktigt intressant och läsvärt.

Lämpad för nya läsare: Nej. Det här är främst ett komplement till Sinestro Corps War.

guardianSecret Origin

Innehåll: Green Lantern #29-35

Sammanfattning: Secret Origin är Geoff Johns utökade version av hur Hal Jordan kom att bli mänsklighetens första Green Lantern, och vi får här även en hel massa bakgrundsinfo kring själva Green Lantern Corps och dess grundare The Guardians of The Universe. Johns väver även in ursprunget till The Red Lanterns och passar framförallt på att så de första kornen kring det som senare kommer att utvecklas till storeventet The Blackest Night. En stabil grund för övriga volymer med andra ord.

Lämpad för nya läsare: Ja! Dock: Om du börjar här så skulle jag rekommendera att hoppa tillbaka och köra vidare från och med No Fear.

Rage of The Red Lanterns

Innehåll: Green Lantern #26-28, #36-38 och Final Crisis: Rage of The Red Lanterns #1

Sammanfattning: Kriget mot Sinestro är över, men det finns andra problem kokandes på olika håll i galaxen. Den mordiske Atrocitus startar upp sin egen kår med rasande röda lanternor, och även de nya färgerna blå, lila och orange börjar bli mer och mer aktiva. Parallellt med allt detta så anar vi att det är något på gång i de nattsvartaste hörnen i GL-universat. Rage of The Red Lanterns är nog den brutalaste och obehagligaste GL-samlingen än så länge, men kanske även en av de allra bästa.

Lämpad för nya läsare: Ja, helt ok. Efter att Sinestro Corps War avslutats så är det här starten på nya problem för Green Lantern, och för den som inte bryr sig så mycket om att ha hela backstoryn med sig så funkar det att starta här.

Kommentarer

 1. Tobias says:

  Suck, jag måste sluta läsa den här bloggen. Ännu en serie som jag blir sugen på att läsa. Är väldigt dåligt bevandrad i DC:s universum (om man bortser från Batman) så det här kanske kan vara en bra väg in? Tack för tipsen i vilket fall!

 2. C says:

  Green Lantern Corps-samlingarna då, var passar dom in?

  Väldigt bra guide annars. 😀

 3. Jonas says:

  De får komma i en kompletterande snabbguide om Green Lantern Corps, själv har jag inte läst dem.

 4. Ludvig says:

  Tack! Beställde Rebirth och No Fear omedelbart. Är också nyfiken på vilken roll Corps-samlingarna spelar, men det är en senare fråga.

 5. Johan says:

  Snyggt jobbat Jonas! En riktigt bra genomgång av Green Lantern. Kunde kanske ha gjort det bättre själv… Nej, skojar bara. 🙂

 6. […] inspirerats väldigt mycket av det Geoff Johns författat de senaste åren (kolla in förra årets snabbguide om du är peppad på att läsa ikapp). En något längre artikel finns att läsa på Entertainment […]

 7. Elemjay says:

  Om man vill ha hela storyn, finns det några bra samlingar att köpa? Isf var, och i vilken ordning ska man ta dem?
  Jag har väldigt dålig koll på GL, men har alltid gillat konceptet..

  Om det är någon som vill hjälpa mig så får man gärna skicka ett mail till ultimate_mandra@hotmail.com

  Tacksam för alla tips. 🙂

 8. Jonas says:

  Gällande läsordning så skulle jag följa snabbguiden. Varje del i guiden är en egen samling, och jag skulle rekommendera att börja med samlingen No Fear som börjar med Green Lantern #1, och så är det bara att läsa framåt.

  Alternativt så kan man börja med samlingen Secret Origin, som berättar hur allt drog igång, och efter det ta No Fear och framåt.

  På varje samlingsalbum så står det även alltid på baksidan vilka nummer som ingår i samlingen, så det är bara att kolla där så att man tar allt i rätt ordning.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...