Film /Krönikor och åsikter

X-men: Behöver vi verkligen 5 filmer till eller har vi fått nog?”

tisdag 22 september, kl 22:34 av 12 kommentarer

x_men_3_japanFox ska enligt rykten ha hela fem olika filmer i X-men-franchisen på gång. Visserligen ännu bara i planeringsstadiet. Frågan man kan ställa är om det verkligen finns ett behov av detta? Av de fyra filmer som hittills har gjorts är det egentligen bara två som varit riktigt lyckade. Jag tillhör faktiskt de som tyckte att den tredje X-men-filmen var rätt ok, men den senaste Wolverine-filmen måste ändå ses som ett misslyckande. I alla fall om man ser det utifrån ett seriefans ögon och hoppar över all som heter ekonomi. Håller verkligen den här franchisen för fem filmer till? Jag har svårt att se det. Är rätta sättet att få denna filmserie på fötter igen verkligan att spotta ur sig ännu fler filmer? Jag tror inte det heller.

De filmer som Fox har på skissbordet är naturligtvis dels en uppföljare på X-men Origins: Wolverine, utöver det en Deadpool-film, X-men Origins: Magneto, X-men: First Class, men också enligt ryktet – X-men 4. Av dessa är det egentligen bara en film om Magneto och X-men 4 som jag är riktigt intresserad av. Jag ser hellre att Fox och Marvel Studios satsar på färre filmer och får fram riktigt bra manus, budgetar och regissörer till dessa, än att späda ut det och göra fler halvmenlösa filmer som den senaste. Hur känner ni? Vilka av filmerna ovan tycker ni känns intressanta och vilka kan hoppas över?

Kommentarer

 1. Johannes says:

  Precis som du säger, Ferdinand, så ser även jag hellre att det är färre, men bättre filmer som kommer ut. Men jag kan inte låta bli att vara nyfiken på Deadpool-filmen. Men då gäller det verkligen att de låter the merc with the mouth snacka på. Jag vill se honom så som de gjorde honom i Hulk VS Wolverine

  Vad jag där emot är riktigt nyfiken på är den animerade Planet Hulk-filmen. Marvel’s och Liongate’s filmer är ruggigt bra. -De behöver vi fler av!

 2. spacemonkey says:

  Nämns faktiskt en till!!!

  New Mutants

  http://www.comicvine.com/news/lauren-shuler-donner-talks-x-men-movies/139423/

 3. Fredrik says:

  Frågan är inte hur många filmer som kommer, utan hur hög kvalitén är. Tycker Wolverine var lysande på många sätt och ser verkligen fram emot en fortsättning.
  Magneto har också alla förutsättningar att bli en bra historia. Likaså X-men fyra.

  Om dom bara sätter duktiga personer på att arbeta med manus och produktion kommer inte antalet bli ett problem. Snarare tvärtom.
  Det kan bli en riktigt rolig x-men-framtid 🙂

 4. pitan says:

  jag ser gärna en Magneto-origin film och X-men 4.
  Deadpool förstörde de ju i Wolverine filmen så jag har svårt att se hur den filmen ska vara, om de inte bara nollställer och börjar på ny kula.

 5. Jens says:

  Tror inte fox bryr sig om om det ”behövs” fler filmer i serien, de bryr sig bara om att utnyttja sitt kontrakt med Marvel medans de fortfarande har det.

 6. Mikael Sol says:

  De två första filmerna var riktigt bra. Kanske de bästa Marvel-filmerna som gjorts. Trean var mest pinsam, men hade sina stunder.
  Wolverine-rullen hade jag rätt låga förväntningar på, så just därför tyckte jag den var rätt bra ändå. Kändes som att den skulle kunnat varit ett avsnitt ur serietidningen.

  För mig som var ett stort X-MEN-fan från att jag var tio till att jag var runt femton år (1991-1996) så gillar jag ändå filmerna. Jämfört med rätt många av de nummer som Jim Lee var med och gjorde är ju filmerna nästan i Bergman-klass…

  Deadpool är jag iofs totalt ointresserad av. En film om Storm eller Rogue vore däremot fett. Storm är verkligen en karaktär de slarvat med i samtliga filmer. De har gjort henne till värsta mesen. Totalt obegripligt.

 7. Henrik Ö says:

  Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att _ingen_ av de här filmerna verkar särskilt intressanta. Sedan är jag kanske cynisk, men jag tror inte att det nödvändigtvis skulle bli bättre filmer om man gjorde färre (nya Stålmannenfilmen från ett par år sen är väl ett bra varnande exempel…) – stora Hollywood-summer-blockbuster-schabrak (som de flesta superhjältefilmer ju tyvärr blir) har alldeles för många intressenter och för mycket pengar investerade för att en manusförfattare och en regissör ska lämnas ifred.

  Men man kan ju alltid hoppas. Och jag känner mig själv tillräckligt för att veta att jag tyvärr kommer gå på bio för att se de här filmerna ändå (det är ju trots allt superhjältar!), oavsett hur kassa jag vet att de kommer bli. Det är ett hårt öde att vara superhjältediggare…

 8. Jonas says:

  Tror mest på First Class och på X-Men 4, men har inga större förhoppningar om att de egentligen kommer att vara bra filmer.

 9. Andreas says:

  Man skulle lika gärna kunna fråga om det fortfarande ”behövs” nya X-Men-serier? De bästa avsnitten har ju redan gjorts och nya serier brukar hålla blandad klass. Mitt svar är ändå JA. Om det är något vi lärt oss från serietidningarnas värld, är det att det är värt att läsa plöja igenom tusen bajskorvar till äventyr för att hitta 10 guldklimpar. Med andra ord, låt oss säga att det blir 10 filmer i X-Menfranchisen och 3 är riktigt bra, så anser jag ändå att det är värt det. Och oavsett hur dåliga kommande filmer är gör dem ju aldrig tidigare filmer sämre. Låt det fortsätta!

 10. Ferdinand says:

  Jag tycker det är rätt stor skillnad på seriefans och vanliga biobesökare. Och det är ju ändå faktiskt de senare som är den stora gruppen av de som betalar och ser filmerna. Att göra många dåliga filmer som kanske halvt tilltalar fansen men inte den större massan kommer bara att urvattna varumärket som X-men har (eller haft).

  Sen tror jag faktiskt att seriedelen Marvel skulle må bra av att ge ut färre titlar. I alla fall ur ett kvalitetsperspektiv. I dagsläget ges det ut eller finns planer på 17 ongoings med X-men-koppling. Plus några miniserier och one-shots. Rätt många av dessa saknar existensberättigande. Jag läser 12 av dessa ongoings. Av dem tycker jag att kanske 6 stycken känns relevanta och endast 3 som är riktigt bra. För mig får Marvel gärna lägga ner hälften och göra de som de behåller riktigt bra.

 11. Henrik Ö says:

  Ferdinand – håller helt med. Spiderman har ju fått en enorm kvalitetskick (nästan lika roligt att läsa Amazing nu som det var på det glada 80-talet) sedan man helt enkelt la ned alla miljoner Spiderman-titlar för att istället bara ge ut Amazing tre gånger i månaden. Jag var orolig att man inte skulle klara tempot först men deras mer TV-seriemässiga produktion (med ett team av författare och tecknare snarare än en av varje) fungerar faktiskt riktigt bra.

 12. […] september 2009 så postade Ferdinand ett inlägg där Fox gått ut med nyheten att de ha inte mindre än fem nya X-rullar på gång. En av de fem […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...