Krönikor och åsikter

Fantomen är död! Länge leve Fantomen!

onsdag 11 november, kl 18:22 av 11 kommentarer

fantomendodlangeleveEn existentiell fråga som jag då och då funderar kring rör den 21:e Fantomen och hans död. För Den Vandrande Vålnaden är dödlig och måste dö så att en ny kan ta över. Det största skälet till varför den 21:e Fantomen måste dö är att Fantomen är bunden till verklig tid till skillnad från Stålmannen eller Läderlappen. Den första Fantomen svor eden 1536. De följande Fantomerna har alla levt under en bestämd tidsperiod ända fram till den 20:e Fantomen. Den 21:e Fantomen fick avsluta sina studier och en lysande karriär i amerikansk fotboll när den 20:e Fantomen dog. Fantomen År 1 placerade den 21:e Fantomen i början av 60-talet och han bör då ha varit strax över tjugo år. Alltså borde vår nuvarande Fantomen vara över 65 år. Även för ett fysiskt fenomen som Fantomen måste det vara svårt att hålla den fysik som krävs av Fantomen. Det är alltså hög tid att han lämnar över till sina barn, Kit och Heloise. Den 21:e Fantomen är iofs sig den som vi läsare förknippar med Fantomen han har ju hängt med i 73 år. Men seriens verkliga styrka är Fantomens historia med ett obrutet led av Fantomer sedan 1536 där varje har sin tid, vår Fantomen är bara en del i den långa Fantomen-ätten. Generationer ska följa. På Fantomen.com har det den senaste tiden förts en intressant diskussion om Fantomens död, vad som talar för och emot.

Med anledning därav så gav gammelredax Ulf Granberg sin syn på den 21:e Fantomens död i form av ett antal enligt mig undermåliga argument för att inte ta död på den nuvarande Fantomen i nya numret: Den kommande Fantomen skulle uppträda som den nuvarande Fantomen, tidigare försök att modernisera serien har inte lyckats kommersiellt, mystiken och gåtfullheten i att Fantomen är odödlig skulle få mindre svängrum och dessutom är det King Features som äger rättigheterna och sätter ramarna för händelseutvecklingen. Det sistnämnda är givetvis inget undermåligt argument utan kalla fakta som jag förstår. Däremot menar jag att Fantomen är lätt att ersätta eftersom han är så träig och till sin personlighet ointressant, att han inte är odödlig är ju rätt uppenbart eftersom han är nr 21 så en nr 22 skulle knappast påverka gåtfullheten som inte direkt är något jag tänker på när det gäller Fantomen. Inget tidigare försök att modernisera serien har varit i närheten av att vara så omfattande som den 21:e Fantomens död skulle vara.

Tyvärr är det alltså uppenbart att redaktionen saknar viljan att försöka driva en förändring och därmed spricker obönhörligen Fantomen-kronologin och den skadan blir svårare att reparera för varje år som går. Eftersom redaktionen inte verkar ha någon vilja att förändra saken så kommer jag i ett antal inlägg framöver att att berätta om hur den 21:e Fantomen dör och den 22:e Fantomen tar över och jag vill att ni bloggläsare ska komma med förslag på utvecklingen. Jag kommer att skriva historien i form av ett antal synopsis. Ett första med en åldrande Fantomen som funderar över sitt liv och bördan barnen ska axla kommer inom kort.

Kommentarer

 1. Henrik H says:

  För ett antal år sen var jag arbetslös och kom på den briljanta idén att jag skulle få jobb som manusförfattare, och valde då bland annat Fantomen och Bamse som mina offer. Det var de mest kommersiella seriemarknaderna jag kunde komma på i Sverige. Jag skrev också ett antal synopsis till dessa båda, och dessutom skissade jag idéer till tex Lilla Fridolf och 19:an. Bamse fick jag ett vänligt tack men nej tack från, mest för att jag skrev out of character.

  I alla fall kunde jag inte låta bli att skissa på ett helårsepos kallat Africa där Fantomen skulle trilla av pinn, vilket ju är det enda hoppet för denna hopplösa vålnad. Att dö och återuppstå är ju liksom hans grej.

  I alla fall tänkte jag mig att vartannat nummer i det här eposet skulle utspela sig på femtitalet. Fantomen nummer 20 rider runt i Afrika med sin son, det är Fantomenskola på gång och lille Kit måste ju se vad han ska skydda. Vi skulle här introducera ett verkligare, men fortfarande äventyrsbetonat Afrika. Fantomen 20 skulle berätta om vad den tredje Fantomen hade för sig i Kairo, hur Gurans farfar blev kidnappad av slavhandlare etc, och de skulle naturligtvis ha samtida äventyr bland kolonisatörer och äventyrare. En svit om överlämnandet av Fantomenrollen helt enkelt.

  Den andra parallella sviten skulle handla om hur den 21 Fantomen (F21) försvinner, spårlöst. Det blir Kit och Heloises uppdrag att rädda honom. De är typ 16-17 när det här händer. Här skulle jag passa på att ge Kit och Heloise egenskaper, något som ju pappa saknar. Kit kanske är höjdrädd, men bra på kemi och Heloise är den som har ärvt pappas förmåga att skjuta pistol. Eller något. Denna svit skulle knyta kontakt med massor av gamla favoriter, Billy Cohn, Vråkarna, Mr Hog (eller vad han nu hette) och så vidare. Jag kom inte så mycket längre på intrigen där men hade stämningen klar för mig. Temat: överlämnande, så klart.

  Sen slutar allt med att Fantomen dör och Kit och Heloise tar över. Båda två. Ger massor med möjligheter. De kan ha separata och gemensamma äventyr, de kan gå kvar i skolan, de kan ha ett liv i Afrika och ett i USA, hela Fantomentematiken kan moderniseras med kärleksäventyr och drama, och karaktärsskildringar. Och ett berättande i långa arcs. Det har gjorts miljoner gånger i teve och serier. Skulle bli skitbra.

  Typ så tänkte jag mig.

  Vem som får äran att döda den 21:a Fantomen? Vasti Riba så klart.

 2. Spännande Rikard! Ska bli kul att följa, jag önskar också livet ur den nuvarande Fantomen – om man får säga så om en serie man gillar 🙂

 3. Hur gammal är Ulf Granberg? Har dom ersatt honom med en ny Ulf Granberg?

 4. Henrik H says:

  I seriebranchen sägs det att Ulf Granberg spolades iland på en ö i stockholms skärgård nån gång när Gustav Vasa var kung och har gjort serietidningar sedan dess, men vissa införstådda vet att han egentligen är den tjugoförsta Ulf Granberg i ordningen. Nu pågår en hätsk debatt huruvida det är dags att Ulf den tjugoförste kliver åt sidan och låter sonen Fredde Granberg ta över. Detta skulle i så fall leda till en drastisk förändting i serien Fantomens inriktning, så man får förstå att tvivlen är starka.

 5. Henrik Ö says:

  Verkligen en kul idé detta Rikard! Jag ser fram emot dina Fantomen-visioner! Jag själv som aldrig har följt Fantomen på allvar har alltid tyckt att det coolaste med karaktären varit just bakgrundshistorien och det faktum att ”Fantomen” egentligen
  är en ätt, inte en person. Plus att han ju är nästan den enda nu levande riktiga pulphjälten.

 6. Johannes says:

  Har de inte redan börjat fundera på att ”avliva” F21 snart? Med tanke på att jag tycker att tvillingarna börjar figurera mer och mer på sista tiden, så känns det som om det bara är en tidsfråga…

  Jag skall väl erkänna att jag inte är så himla fäst vid tanken på en ny fantis. Men samtidigt förstår jag att något måste göras… För som ni säger, så har serien blivit sämre på sista tiden.

  Låt honom dö i en grandios avslutning tillsammans med den nya Singh-presidenten, då hon har bestämt sig för att starta krig mot de små bergsfurstedömena, så som Barokahn. På det sättet får vi med Furst Rex igen. Han kan dessutom få ha den där nästa Luaga-rollen (Ledare/politiker som vet vem Fantis egentligen är)

 7. Fredde Granberg? Ja, det vore ju värre än om Rex tog över Fantomenskapet. Då skulle vi få en Kiss, prutt och bajsfantom.

 8. Rikard says:

  Henrik H: Bra idéer, speciellt att Fantomen är spårlöst försvunnen. Frågan är om det är bra att återknyta till flera favoriter eller om fokus ska ligga på Singh.

  Jag är också inne på ett mer realistiskt Afrika och jag gillade verkligen äventyren 94-95.

 9. Henrik H says:

  Jagtänker mig något av en avskedsturné, men det kanske bara skulle bli fjantigt, lite julkalender så där.
  – Och här i nummer nio har vi…överbefälhavare Weeks!

  Men att singhpiraterna måste stå i centrum är väl rätt givet, antar jag. Men då vill jag ha det som en skenmanöver. Alla tror att det är Singh som är skurken för att de är störst och elakast, men i själva verket är det något helt annat, som funnits rakt framför våra ögon hela tiden. Och jag har bara på ryggmärgsreflex utsett Vasti Riba till dråparen. Kanske Singh kidnappar Fantomen, han befrias av Kit och Heloise och sedan kommer Vasti Riba och tar honom i ett simpelt bakhåll, efter att i nummer efter nummer försökt föra tvillingarna bakom ljuset.

 10. walker says:

  Trevligt initiativ! Det är hoppfullt att det jäser en ”upprorstanke” lite varstans Fantisfansen på nätet rörande ett tronskifte på dödskalletronen.

  Henrik H: Din parodi på Fantomen/Granberg-myten var skitkul =)

  Vet inte om det betyder något för Fantomens framtid, men 2010 fyller Granberg 65 år och blir pensionär.

 11. […] kanske inte. Men vi kan väl låtsas? – ”Den vandrande vålnaden” låter som någon som är död; varför är han en vålnad? – Han är ju död. Men går omkring. Vi som läser vet att han är […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...