Recensioner

Reflections 1-3

måndag 30 november, kl 21:54 av 1 kommentar

reflectionsReflections är en av serierna i Fantagraphics Ignatz-serie som den italienske serieskaparen Igort står bakom. Reflections är den första Ignatz-serien som avslutats i och med tredje delen. Marco Corona har jag eventuellt läst något av tidigare i Galago men jag är inte hundra. Han verkar annars mest känd för en seriebiografi över mexikanska konstnären Frida Kahlo. Reflections handlar om den unga Miranda som minns sin barndom men även om hennes yngre sjuklige bror, Riccardo. Miranda minns de händelser som format henne och hennes förhållande till mormor, morfar, brodern, fadern och modern.

I sina bästa stunder är serierna i Ignatz-serien riktigt bra (Baobab, Wish you were here) eller t.o.m. mästerverk (Ganges). Reflections är sprött tecknad och färgsatt med blåtoner. Stämningsfullt och snyggt om än annorlunda än de flesta serier jag läser för närvarande. Det hela påminner en hel del om hans landsman Gipi. Själva historien om Miranda är inte så intressant i mitt tycke. Mycket lämnas öppet åt läsaren att tolka och läsa in saker i, vilket iofs inte är något negativt. Till det positiva utöver det visuella så hör den känsliga skildringen av Mirandas förhållande till sin familj och Riccardos underhållande piratfantasi i andra delen där symboliken är uppenbar. Det ska sägas att jag bara läst Reflections en gång. Om jag hade haft tid och ro för en andra genomläsning hade kanske de starka känslorna framträtt tydligare och andra detaljer i berättelsen blivit uppenbara fram. Kanske inte.

Manus: Marco Corona
Illustration: Marco Corona
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Kul recension, men saknar betyget?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...