Recensioner

Powers #1

tisdag 15 december, kl 07:00 av 2 kommentarer

Efter nära ett års uppehåll är nu Brian Bendis och Mike Oemings superhjälte-snutserie Powers tillbaka – efterlängtad av många, inklusive mig. Powers var serien som gav Bendis hans mainstreamgenombrott och ledde vidare till hans långvariga samarbete med Marvel – ett samarbete som under de senaste åren som bäst resulterat i stabila superhjälteproduktioner (och som sämst i historieberättarkrascher som Secret Invasion), men ingenting som visat den där gnistan Bendis hade när han var en kämpande alternativserieskapare (läs för all del hans tidiga Jinx eller Torso). Powers däremot har alltid varit ett hjärteprojekt för Bendis och det har märkts: där har han tagit ut svängarna mer, där har hans dialog hållit kvaliteten. Därför är det mycket glädjande att Powers nu är tillbaka och enligt uppgift ligger Bendis och Oeming så långt före i produktionen att åtminstone ett års utgivning utan risk för förseningar är garanterad.

Powers1Efter en massa närmast kosmiska och storskaliga förändringar under de senaste arcsen innan uppehållet ser Bendis klokt nog till att i och med omstarten ta Powers tillbaka till sitt grundkoncept, d v s mer en snutserie än en superhjälteserie. För den som inte vet så bygger alltså serien på att polisen Christian Walker och hans partners (tidigare Deena Pilgrim, nu ersatt av ex-Internal Affairs-bruden Enki Sunrise) utreder brott som har med superhjältar att göra – huvudsakligen mordfall. #1 börjar helt genremässigt med en vild jakt över hustak följd av lite schysst du-må-vara-min-nya-partner- men-jag-gillar-inte-dej-snack mellan Walker och Sunrise – allt enligt schemat men med gott humör och det öra för dialog som alltid varit Bendis kännemärke. Sen kommer deras första fall: ett mord på en pensionerad superhjälteikon från 40-50-talet. Detta leder vidare till en serie roliga återblickar där det visar sig att Walker har haft samröre med den mördare tidigare… något han håller hemligt för sin partner. Och pang där har vi ingredienserna till ett laddat och underhållande kriminaldrama av bästa Powers-snitt. Återstarten lovar gott för framtiden.

De fans som klagat på att Deena Pilgrim ersatts med Enki Sunrise har att döma av #1 ingenting på fötterna. Bendis utvecklar snabbt Enki Sunrise till en både självständig och intressant karaktär som jag ser fram emot att få följa i kommande nummer (dessutom har det ju redan annonserats att Deena Pilgrim ska komma tillbaka på nåt sätt, vilket säkert kommer addera ytterligare ett lager av personkonflikter till serien). Oemings illustrationer har vid det här laget (Powers har trots allt hållit på sen 2000) ett självsäkert flyt och han kan kosta på sig en Will Eisner-homage i början utan att det känns krystat. Det är skuggigt och noir-murrigt i nutid, mer tydligt och sepiatonat i tillbakablickarna till 50-talet – snygg och stämningsfull kontrastverkan av Oeming.

Powers är klart bästa Bendis-serien just nu. Om du gillar Bendis och tilltalas av crossovern superhjältedeckare, passa på att hoppa på nu i samband med återstarten!

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Mike Avon Oeming
Färgläggning: Nick Filardi
Förlag: Icon
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Tomb says:

    Joss Whedon <3 🙂

  2. Henrik Ö says:

    Tomb: Eh, Joss Whedon vadå? Gillar han Powers eller?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...