Krönikor och åsikter

Shazams årskrönika 2009, del 4

söndag 20 december, kl 21:08 av 5 kommentarer

husfridEftersom mitt serieläsande skiljer sig till viss del från övriga här på Shazam så har jag ett lite annat upplägg på min årskrönika. Jag går helt enkelt igenom mina bästa läsupplevelser under året uppdelat utifrån ursprungsland/kontinent. Även detta år har till stora delar  bestått av att försöka ”läsa ikapp” en hel del serier som jag missat under de år då jag inte läste serier men nedan försöker jag fokusera på de nyare serier jag läst i år.

2009 var året då jag på allvar upptäckte att den amerikanska seriemarknaden har så ofantligt mycket mer att erbjuda än superhjältar. Jag har fokuserat alldeles för mycket på europeiska serieskapare och av någon outgrundlig anledning inte spanat in vad som görs i USA i lika stor utsträckning. Här har olika seriebloggar varit viktiga för att upptäcka serier jag missat. Jag har även läst allt mer manga även om den fortfarande bara utgör en mindre del av mitt serieläsande. På flera bloggar och annorstädes har det varit tal om att vi befinner oss i en ny guldålder för serier och jag kan inte annat än hålla med, det finns så oerhört många serier jag vill läsa att varken tid eller pengar räcker till.

Sverige: Det svenska serieåret inleddes bra, jag gillade både Lars Krantz Dödvatten och Kim W Anderssons Love Hurts, dels var båda albumen underhållande och dels avvek de från normen (politiska serier, självbiografier och humorstrippar). Gängkring 145 fick rejält med press och jag hoppas att fler tar efter Jens Lapidus och Peter Bergtings samarbete. Därefter blev det samma lika som brukar ges ut. Tinet Elmgrens Asbesthjärtan och Joanna Hellgrens Frances livade dock upp i höstmörkret. Ett album som jag inte hade så höga förväntningar på, jag har oftast inte det på svenska självbiografiska serier, var Mikael Sols Till alla jag legat med. Det borde jag haft. I mitt tycke är det årets bästa svenska album, till tre fjärdedelar skitkul och till en fjärdedel djupaste tragik.

Av det som nyöversattes så var Alison Bechdels Husfrid i en klass för sig. Inga av de andra nyöversättningarna var i närheten faktiskt.

jenseits

Europa: Jag kunde egentligen ha skrivit Frankrike för det mesta av det bästa europeiska kommer från kontinentens ledande serienation. Christophe Blains Gus & His Gang lyckades med konststycket att få mig förälskad i en serie som utspelades i Vilda Västern, underbar dialog och underbara teckningar. Ett annat mästerverk var Emilé Bravos Spirou-Porträt eines Helden als junger Tor som handlar om en ung Spriou och ger mycket bakgrundsinfo. Klart bättre än alla andra Spirou-äventyr jag läst. Kerascoëts och Fabien Vehlmans sagoinspirerade och grymma Jenseits tillhör också årets bästa läsupplevelser. NBMs andra samling av Dungeon: The Early Years bör också nämnas bland årets bästa europeiska serier. Emmanuel Guiberts The Photographer förtjänar också att nämnas, ett intressant tidsdokument från 80-talets Afghanistan.

USA: Årets tveklöst bästa amerikanska serie är The Walking Dead av Robert Kirkman och Cliff Adlard som jag läste för första gången i år. We3 är inte ny men den är så jävla bra. Den förtjänar verkligen alla lovord den fått här och där. Jag läste också Seth för första gången och hans Wimbledon Green kan jag rekommendera till alla seriesamlare, snygg och rolig om samlarmani. Too Cool To Be Forgotten av Alex Robinson var en trevlig överraskning och liksom Seth ska jag definitivt läsa mer av Alex Robinson 2010. Kevin Huziengas Ganges 1 och 2 är bland det bästa jag läst i år och Huizenga har jag redan läst mer av. Å sist men inte minst, Mouse Guard Winter 1152 av David Petersen, en ren njutning.

Japan: Jag har börjat läsa tre mangatitlar i år: Monster av Naoki Urasawa samt Adolf och Phoenix av Osamu Tezuka. Årets bästa manga (och den enda nya jag läst;)) var givetvis Yoshihiro Tatsumis A Drifting Life som är ett mästerverk.

Besvikelserna har varit få så de lämnar jag därhän.

marafranultharweb2010- förväntningar: Jag har dålig koll på vad som kommer men vad gäller Sverige så har jag störst förhoppningar på Koliks utgivning. Mara från Ulthar av Karl Johnson, Inferno av Fabian Göransson och Maran av Lina Neidestam gör att Kolik ser ut som det intressantaste förlaget nästa år. Jag är också nyfiken om Ekholm & Tegebjer ska ge ut fler serier nästa år förutom sista Valhall och nästa del av Theos ockulta kuriositeter. Jag hoppas också att vi får se fler översatta kvalitetsserier, framförallt europeiska och japanska, både till engelska och svenska. Vad gäller resten av världen ser jag framemot Reinhard Kleists Castro, samlingarna av Jeff Lemires Sweet Toth och Ed Brubakers/Sean Eptings The Marvels Project.

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Bra krönika! Jag blev genast nyfiken på Gus & His Gang, Westernfantast som jag är. Kan du berätta mer? Finns den översatt till engelska så att man kan få tag på den där jag bor?

 2. Rikard says:

  First Second gav ut den 2008 så den är nog lätt att få tag i.

  Jag skrev en recension på min gamla blogg: http://weltklasseserier.blogspot.com/2008/12/gus-his-gang-av-christophe-blain.html

  Insåg nu att jag pinsamt nog läste Gus i december 2008 🙁 Nåja, den är så bra att den är värd att nämnas.

 3. Rikard says:

  Henrik Ö: Tack för berömmet 🙂

 4. Tengil says:

  Mmmm Gus & His Gang är bra.

 5. […] The Marvels Project- Birth of the Superheroes i veckan. Serien var en av de jag sett fram emot mest 2010 så det var på tiden. Serien handlar om USAs kapplöpning med Nazityskland om att få fram […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...