Recensioner

Siegfried

tisdag 22 december, kl 12:51 av 2 kommentarer

siegfriedSiegfried, utgiven på tyska av Splitter, är första delen i fransmannen Alex Alice trilogi baserad på Richard Wagners opera Nibelungen och vikingamyter. Den andra delen, Die Walküre ges ut i januari 2010 på tyska. På franska finns redan andra delen utgiven med titeln La Valkyrie. Alex Alice har tecknat Det tredje testamentet som Albumförlaget hittills gett ut tre delar av, den fjärde kommer i början av nästa år. Handlingen är som följer: Siegfrieds mamma var en dotter till Oden som förälskade sig i en dödlig och i samma veva tillät varelsen Fafnir att lägga beslag på det guld som ger oändlig visdom och absolut makt men som också hindrar den som besitter det från att älska. Som hämnd dödade Oden den dödlige och lämnade dottern som förlorat sin odödlighet för att dö. Dvärgsmeden Mime som lämnat Nibelungens värld sedan Fafnir blivit galen lovar att gömma undan den nyfödde Siegfried för gudarna. Men ingen kan undfly sitt öde och Siegfried är förutbestämd att bli Drakdödaren.

Alice teckningar i Det tredje testamentet av suveräna men här är de snäppet bättre och definitivt bland de bättre jag sett. Oerhört vackra med fina detaljer. Det finns ett uppslag som skildrar Fafnirs uppgång och fall som är så sjukt snygt att jag vill riva ut det och hänga upp det på väggen. Tyvärr har jag inte hittat  det på nätet. Alice pendlar mellan mestadels traditionell sidlayout och en friare layout och det funkar alldeles utmärkts och brytningarna lyfter läsupplevelsen. Splitters utgåva är dessutom i ett något större format än det traditionella europeiska albumformatet vilket verkligen gör serien rättvisa. Jag har länkat till utdrag ur serien längre ner men de gör inte serien rättvisa, det ser bättre ut i pappersform. Teckningarna är det bästa med albumet, storyn i sig är bra och Alice hanterar de olika legenderna på ett bra sätt. Första delen är givetvis mest en grund inför kommande drabbningar och fokuserar mycket på en ung Siegfrieds förehavanden, ovetandes om sitt öde. Om det är en fördel eller inte att vara bekant med legenden om Nibelungen vet jag inte då jag inte känner till den så bra själv. Det enda jag stött på tidigare är Fritz Langs stumfilmsklassiker för några år sedan. Alice verkar dock till stora delar ha anpassat legenderna för att passa serien. En riktigt bra grund är lagd och nu återstår det att se om berättandet i kommande delar är så bra som jag hoppas.

Hos Dargaud finns ett utdrag ur början av albumet och hos Splitter från lite längre fram i albumet. Det finns även en trailer i animerad form utifrån albumet som jag gärna hade sett utvecklas till en långfilm:

Manus: Alex Alice
Illustration: Alex Alice
Förlag: Splitter Verlag
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] recenserade för ett tag sedan första delen av Alex Alice fantasyäventyr, Siegfried, baserad på vikingalegender och Wagners opera. Andra delen tar vid där den första slutade. […]

  2. […] fantastisk utveckling. Från snygga men lite standardartade teckningar till den nivå han visat med Siegfried och Die Walküre. Första halvan av Johannes eller Korpens dag är rätt snackig och det lyfter på […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...