Recensioner

Amazing Spider-Man #619

torsdag 4 februari, kl 07:34 av 1 kommentar

Jag har tidigare berömt Amazing Spider-Man men i och med #619 har jag bestämt mig för att sluta vara tradewaiter och börja prenumerera i lösnummer. Det är det värt! Jag jagade upp lite fler baknummer och kan konstatera att mitt tidigare intryck stämmer: bättre än så här blir nästan inte mainstreamsuperhjälteserier.

SpiderMan619Eftersom ASM kommer ut tre gånger i månaden och skapas av ett team av författare och illustratörer (snarare än ett enda författar/illustratörspar) så är den så klart ojämn, men när den är bra så är den bra. När jag läser ASM får jag samma vibbar som av en riktigt bra TV-serie: snabbt och effektivt berättande, en intressant ensemble, en huvudintrig med flera spännande sidointriger som löper parallellt och fokuserar på olika rollfigurer eller olika aspekter på rollfigurerna. Och om Spindelmannen i originalutförande handlade mycket om tonårs- och gymnasieångest så har den nu sömlöst gått över till att handla om 20-30-something-ångest med vänskap, relationer, och ’vad ska jag göra med mitt liv’-problematik i centrum. ’Vänner’ möter superhjältar, liksom. ASM har gått tillbaka till sina tvåloperarötter och det är bara positivt.

Fast det är förstås först och främst en superhjälteserie. De senaste numren har ASM ägnat åt att modernisera (men inte revampa) Spindelmannens klassiska skurkgalleri som ett led i den övergripande historien The Gauntlet, som kommer kulminera undr 2010. Först ut var Electro i #612-614, sedan Sandman i #615-616, Rhino i #617 (en riktigt rörande historia!) och nu i #618-620 Mysterio. Mysterio har fått en low-key men nödvändig makeover och hans gamla gröna rutiga dräkt och guldfiskskålshjälm är nu ett slags Virtual Reality-interface som förbinder Mysterio med yttervärlden med hjälp av ögonliknande svävande kameror. Otroligt läcker ny visuell design av en skurk som med moderna ögon lätt framstår som ganska töntig. Även Mysterios plan (vars omfattning avslöjas i #619) är en helskön uppdatering av figuren; ett halsbrytande lurendrejeri där Mysterio drar både Spindelmannen och sina arbetsgivare Maggian vid näsan på ett sätt som tydligt etablerar bubbelskallen som en slags superskurkarnas con man. Snitsigt!

Bifigurerna får också sin plats i solen i #619: Peter Parkers rättsmedicinarkompis Carly Cooper råkar ut för oväntade familjeproblem och konsekvenserna av moster Mays personlighetsförändring fortsätter vara kännbara för hennes make (moster May har gift sig med J Jonah Jamesons far, Jay Jameson) och Peter. Eländes elände för Peter Parker i gammal god Spindelmannen-stil.

Amazing har precis lagom mix av nostalgiblinkningar och nytänkande, och är dessutom en serie som till fullo utnyttjar sitt täta följetongsformat. Vid det här laget har författarteamet byggt upp en ansenlig rutin i det som brukar kallas för pacing, d v s att kontrollera historiens tempo. Lägg till detta att man varvar flera talangfulla illustratörer som alla passar utmärkt för den blandning av action och tvålopera som karaktäriserar Spindelmannen – Marcos Martin i denna arc, Javier Pulido i Electro-arcen, med flera. Välproducerad underhållning på alla plan – rekommenderas!

Manus: Dan Slott
Illustration: Marcos Martin
Färgläggning: Javier Rodriguez
Förlag: Marvel
Betyg: 3++/5

Kommentarer

  1. […] som innehåller upplösningen på Mysterio-historien som jag nämnde i min tidigare recension av ASM […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...