Recensioner

Serieblaskan #1/2009

fredag 5 mars, kl 19:26 av 5 kommentarer

serieblaskan1Lite sent men iaf. Serieblaskan kom alltså ut med sitt första nummer i höstas. Bakom tidningen ligger ett antal personer som hänger en del på Serieforum. Chefredaktör är Olof Gustafsson som driver förlaget Serieplaneten som ger ut tidningen. Jag har lite svårt för namnet som för mig associerar till fördomen att serier är lite sämre än annan litteratur. Jag antar det ligger lite ironi bakom namnvalet och hoppas att den ironin också uppfattas av läsekretsen eller de som bara bläddrar lite i affären. Nåja, namnet till trots så är innehållet inte blaskigt utan trevligt.

Fokus för artiklarna ligger väl i linje med vad som verkar vara populärast på Serieforum och det känns som att just Serieforums besökare är den främsta målgruppen. Första numret innehåller t.ex. artiklar om Stålmannen, Marco Rota, förfalskade Tintinalbum och Kalle & Hobbe. Artiklarna är rätt ytliga och det är nog meningen också. Serieblaskan är nog avsedd att vara lättillgänglig. Artiklarna är dock välskrivna och mestadels intressanta. Seriesamlarnörderiet (observera att det inte är negativt menat) slår igenom rejält i artikeln om förfalskade Tintin-album där skribentens indignation över något så nedrigt lyser igenom. Det hela avslutas med en intervju med en lurad köpare. Underhållande!

Korrfelen är få och läsningen flyter överlag på. Det sämsta med Serieblaskan är faktiskt omslaget som andas amatörtidning vilket jag inte tycker Serieblaskan är trots att jag inte tror att de inblandade har någon större erfarenhet av tidningsmakeri. På det hela taget var Serieblaskan en trevlig bekantskap som jag gärna läser igen. På tidningens hemsida finns en lista med återförsäljare. Nästa nummer beräknas utkomma senare i mars. Det ska bli intressant att se hur Serieblaskan utvecklas framöver och vilken form den antar.

Förlag: Serieplaneten
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. obin_gam says:

  urfult omslag. varför spä på fördommarna om serietidningaran minder värde som litteratur med först ett sånt nam (som iofs jag kan hålla med om kan vara ironisk) och sen ett sånt där omslag?! Jag menar, VAD I HELVETE!? Varför inte göra omslaget lite mer vuxet som går totalt emot just namnet. Då har man ett jättetöntigt namn med ett sjukt snyggt och coolt omslag, DET kan funka 🙂

 2. Håkan / Wakuran says:

  Hur då, vuxet. Stilren svensk design i svartvitt skulle iofs kunna vara litet kul.

 3. Jimmy Wallin says:

  Jag minns en reklamfolder som damp ner i brevlådan någongång 1989-1991. Det hela gällde en frimärksklubb för barn. En gång i månaden fick man hem ett paket med nya frimärken att sortera i sina album. Klubben hade en maskot kallad ”Frimme”, ett frimärke med armar, ben och ansikte. Jag minns att jag tyckte att Frimme såg rätt fånig ut, Serieblaskans figur kanske är kusin till honom.

 4. Håkan / Wakuran says:

  Alf Woxnerud sade i någon intervju att Frimme var Sveriges sämsta serie, men han ändrade sig sedan och tyckte att den var så dålig att den blev bra…

 5. […] En av dem är att vi fått en ny tidskrift om serier, Serieblaskan. Trots namnet gillade jag första numret och nu är nr 1/2010 på g. Det innehåller en del nyheter (å är nog lite försenat om man […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...