Intervju

Shazam.se intervjuar Olof Gustafsson

torsdag 22 april, kl 20:28 av 0 kommentarer

Serieblaskan12010Det händer en hel del positiva saker i Seriesverige för närvarande. En av dem är att vi fått en ny tidskrift om serier, Serieblaskan. Trots namnet gillade jag första numret och nu är nr 1/2010 på g. Det innehåller en del nyheter (å är nog lite försenat om man ser till omslaget).

  • Ökat antal sidor. Från 40 till 52. Större format. Från A5 till 176×240 mm.
  • En USA-sektion ”The Comicspaper” introduceras. Är på 4 sidor i detta nummer. Om folk gillar denna sektion så kan den i framtiden eventuellt få fler sidor.
  • Ny snygg logga och omslagsdesign som vi kommer köra på varje nummer framöver.
  • Ökad distribution. Förut såldes Serieblaskan endast av Seriebutiker. Nu och framöver kommer Serieblaskan även att finnas hos en del pressbyråer runtom landet.

Jag passade därför på att intervju Olof Gustafsson som står bakom Serieblaskan och dess förlag Serieplaneten.

Hur la ni upp arbetet med andra numret av Serieblaskan och vilka lärdomar drog ni av arbetet med första numret? Vi skickade ut mail till alla skribenter, det kom även en hel del nya, som fick frågan om vilka artiklar de ville skriva. Första numret var lite tunt, och det var också ett litet format. Vi ökade antalet sidor, ändrade formatet och Allan, vår sättare, drog ut marginalerna så vi fick mer plats på varje sida för text och bild.

Ni har ändrat på lite sedan första numret, varför blev det så? Amerikanska sektionen kom med tack vare att intresset verkade vara högt. Vi tog bort korsordet då det var väldigt lite aktivitet på den delen.

Vad har du och övriga i redaktionen för långsiktig ambition med Serieblaskan? Den långsiktiga ambitionen är att kunna ge ut Serieblaskan ca 4 ggr per år och att vi ska ha en omsättning som gör att vi kan överleva på sikt. Vi vänder oss till ”alla” läsare av serier, inte bara de allra mest inbitna, utan även en bredare målgrupp.

Serieblaskans maskot som jag tycker den känns som något som kunde ha varit del av något statligt jippo på 80-talet, vad har ni fått för reaktioner på den? Maskoten har inte fått några speciellt negativa kommentarer, det är bara några få som inte verkar gilla den alltför mycket.

Du driver ju även Serieplaneten under mottot ”Vi vill ge ut de bästa serierna”. Vilka serier vill du ge ut om du får välja fritt? Serieplaneten vill som sagt ge ut de bästa serierna. Vi vill bredda utbudet av serier med kvalitet. De serier jag skulle vilja ge ut är förstås lite hemligt, men det är klart att det hade ju vart kul att ha en storsäljare som ex vis Kalle Anka, men den är ju tyvärr upptagen som bekant!

Varför startade du förlaget? Förlaget startade jag för att jag älskar serier och vill ge ut serier med kvalitet.

Den första utgåvan var en serietidning om Michael Jackson. Varför valde du den som första titel? Serietidningen om Michael Jackson valdes för att ge förlaget en bra start och för att vi trodde att den skulle ge ett överskott som vi ville använda för att ge ut fler serier.

Hur har det gått försäljningsmässigt? Försäljningen har gått mindre bra, men den som vill stötta ett fritt familjeförlag som vill ge ut bra serier kan köpa tidningen på SPX mässan nästa vecka, eller hos seriebutiker/bokhandlare. Den finns att beställa hos Bokrondellen/Grandocean för varje bokhandel/seriebutik om de inte skulle ha den hemma i lagret.

I vår ska ni ge ut ytterligare en serietidning, denna gång om Twilight-författarinnan Stephanie Meyer, Varför blev det den och vad har du för förväntningar på den? Angående Twilight författaren Stephenie Meyer så har vi skrivit kontrakt med samma producent som vi hade till Serietidningen om Michael Jackson, så därför ger vi ut den nu. Vi hoppas den ska gå bättre och att den ger oss en liten vinst som i så fall kommer att investeras i nya serieutgåvor.

Vad är det största problemet för ett mindre förlag som Serieplaneten? Det svåraste som litet förlag är att finansiera utgivning av nya serier.

Vad har du för ambitioner med förlaget framöver? Ambitionen är att ge ut så många bra serier som möjligt, varje krona som Serieplaneten går plus ska gå direkt till utgivning av nya serier.

Vad tycker du om serieutbudet i Sverige? Serieutbudet i Sverige är magert, det behöver breddas med fler serier av god kvalitet. Det känns viktigt att folk får upp ögonen för hur bra mediet serier faktiskt är och att folk förstår att serier kan ge de allra flesta en lika givande kulturell upplevelse som en film/bok/pocket/bild/målning; kort sagt som vilket kulturellt verk som helst kan ge.

Vilka är dina egna favoritserier? Mina favoritserier är faktiskt Disney, mest Kalle Anka. Har växt upp med Kalle Anka, min första serieläsning var Kalle Ankas Pocket 35 och 36 (första upplagor), och de lade även grunden till allt.

Du är ju sannolikt Sveriges yngste serieförläggare. Hur har det fungerat? Det fungerar bra, jag har bra stöd av familjen och Serieplaneten är som sagt ett familjeföretag där vi hjälps åt för att allt ska fungera så bra som möjligt.

Tack för intervjun och lycka till framöver!

Olof är på plats på Spx10 och säljer Serieblaskan och Michael Jackson-tidningen.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...