Recensioner

Dystopi 1-3

söndag 16 maj, kl 07:24 av 0 kommentarer

Dystopia1Seriefräjandet har tillsammans med kulturföreningen Wormgod startat en utgivning av korta serier åt det mer artsy hållet av framförallt utländska serieskapare. Det som skildras är just dystopier och i häftena finns också programförklaringar för både Wormgod och Seriefrämjandet. Jag ska recensera de tre första häftena.

01: Vanja & Vanja av Daniel Zezelj och Desert av Carol Swain.
02: Freak Dreaming av Artùras Rozkovas.
03. TK47 av Spyros Verykios och Nail Story- Ramon av Igor Hofbauer.

Vanja & Vanja av Daniel Zezelj handlar om en pojke och en flicka i ett brutalt samhälle där den ena Vanja samlar på medaljer genom att ha ihjäl soldater och den andra Vanja spelar slasherhockey med livet som insats. Zezeljs stil och tonen i albumet påminner en hel del om Andrea Brunos Brodo do Niente. Zezelj förmedlar skickligt en bild av en otäck värld där inte ens vänskap kan bestå och ett liv inte är värt något. Skickligt på 12 sidor. Desert av Carol Swain handlar om en grupp soldater som tar sig fram genom en öken. En bomb har smält sand som sedan stelnat. En av männen ser djur och människor som fastnat i sanden och stelnat där. Eller har han tappat förståndet? Typ Pompeji i öknen. Swain förmår på de fyra sidorna skapa en stämning av hopplöshet som prägar soldaternas vandring och om djuren och människorna i den smälta sanden finns där eller inte är upp till betraktaren.

Från det första häftet med två konventionella serier är steget stort till det andra, Freak Dreaming, av Arturas Rozkovas om skumma drömmar. Jag har rätt svårt för de undergångsladdade drömmarna som mer påminner om kladd någon skulle kunna göra under en föreläsning än en serie. Freak Dreaming tilltalar inte mig och ger mig följaktligen ingenting.

Spyros Verykios TK47 handlar om en värld där människor förvandlas till jättestora kackerlackor som lever av just människor. Det verkar inte finnas någon bot och vem som helst kan drabbas. De överlevande människorna kan bara röra sig under vissa tider då kackerlackorna stirrar mot satelliten TK47. Serien som består av rutor med text under verkar vara en blandning av målningar och fotografier. Inget som jag tror skulle funka i en lägre serie men det är onekligen en otäck värld och Verykios förmedlar en rejäl dos ångest. Igor Hofbauers två serier Nail Story och Ramon är båda snygga rent grafiskt i rött, svart och gröngrått. Nail Story handlar om svartsjuka men vad spiken i huvudet på mannen har för funktion vet jag inte. Ramon är ännu skummare: några apor, en extremt fet man och en kvinna med k-pist som i slutet visar muttan för den feta mannen som släpats upp till henne efter att ha släppts av från en helikopter. Jag orkar inte ens ge mig på någon tolkning. Helskumt.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...