Krönikor och åsikter

Jag lägger ned lösnummer

tisdag 3 augusti, kl 14:50 av 11 kommentarer

comicsStoppa pressarna, här kommer en nyhet som bräcker det mesta. Jag har funderat ett tag nu, och har bestämt mig för att sluta köpa lösnummer. Det var snart ett år sedan som jag skrev lite om samlingar vs. lösnummer, och jag har under året som gått ändrat lite uppfattning. Processen kommer kanske att ta ett halvår eller så, men till slut så kommer jag helt att lagt ned mitt lösnummersköpande. Jag har i skrivande stund ungefär 15 pågående prenumerationer, och jag kommer att avsluta samtliga efter att nuvarande arc:s är avslutade. Varför? Därför:

Reklam. Förut störde jag mig inte på reklamen, men nu gör jag det mer och mer. Att på var och varannan sida få färgglad reklam om Spiderman-lunchlådor, antiweedbudskap och annat amerikanskt upptryckt i ansiktet blir för mig mer och mer störande för varje tidning jag läser. Det sabbar flödet och tar bort en stor del av känslan i läsandet.

Pengar. Lösnummer är i princip alltid dyrare än samlingar, och då blir man ändå utsatt för ovan nämnda reklam. Ekonomin är inte avgörande, men med tanke på hur mycket mer man får i en samling i jämförelse med lösnummer, som totalt sett även kostar mer, så känns det mycket mer logiskt och bättre att satsa på samlingar.

Förvaring. Samlingar ser bra ut i seriehyllan. Lösnummer gör det inte. Utöver det så är även lösnummer mycket bökigare att hålla reda på. De har inga ryggar där man kan se namnet, och de är mycket ömtåligare än en samling. Mer bök för något som ser tråkigare ut helt enkelt.

Kvalitet. Lösnummer har ofta sämre papperskvalitet än samlingar (Avatar Press är dock ett undantag, de har mycket bättre papper än exempelvis Marvel i sina lösnummer), och jag tycker inte längre att charmen med lösnummer (som trots allt fortfarande finns där) uppväger för skillnaden i kvalitet.

Läsupplevelse. Det här är nog den viktigaste punkten. Att läsa ett nummer för att sedan behöva vänta minst en månad på nästa tycker jag sabbar läsupplevelsen. Jag vill kunna krypa upp i soffhörnet med en samling och läsa en arc från början till slut. Lösnummersglappet gör att jag glömmer vad som hänt i tidigare nummer och att jag inte kan uppskatta storyn på samma sätt.

Så, början till slutet av lösnummer för min del med andra ord, och en konsekvens för Shazams del kommer alltså att bli att jag slutar med recensioner av lösnummer. Det kan säkert dyka upp en oneshot eller liknande limiterad serie då och då, men utöver det så blir det som sagt samlingsfokus för mig. Snipp snapp snut etc.

Kommentarer

 1. Anton says:

  Ja. jag måste nog också säga att jag gillar samlingar bättre. För min del är det nog också så att läsupplevelsen tar stryk genom att inte få läsa hela storyn utan måste vänta på nästa nummer.

  Samlingar ser ju jäkligt snyggt ut också..

 2. Jens says:

  Håller med om allt du skriver! Samlingar > Lösnummer

 3. spacemonkey says:

  Dina anledningar är samma som mina. Har dock tagit det ett steg längre, jag köper nästan endast hardcover (ser ännu bättre ut i hyllan :-)).

  Hade dock under veckan som gått världens kval om jag skulle påbörja lösnummer med X-relaterade titlar (Uncanny, New Mutants, X-Men, X-Force mm) för att kunna få ”alla” titlarna + 1-shots mm och kunna läsa dem i den ordningen som jag vill. Mitt förnuft sa dock till mig till slut att fortsätta med samlingar då jag tycker att titlarna idag är mer självständiga, och när det väl blir crossovers mellan tidningarna så kommer det att komma en samling med detta. Största risken med detta är att jag kommer att dubbeldippa vissa nummer (tex New Mutant nummer som både dyker upp i New Mutants Vol 2 och Necrosha). Det är dock rastlöst att behöva vänta på vissa titlar som man verkligen vill läsa (Preacher tex väntade jag på lääääänge), men man lär sig med tiden.

  Har dock två prenumerationer: Uncanny X-Men (finns endast tpb i dagsläget) och Daredevil (finns som tpb och omnibus, som jag tycker är för otympliga).

 4. Henke says:

  Som läsare av Shazam är det nästan skönare att få recensioner av samlingar än lösnummer, men samtidigt vill man ju gärna ha koll på vad som är på gång i serievärlden och vad man har att se fram emot. Men jag liter fullt på att ni klarar av att rapportera om det ändå 🙂

  …och jag köper inte heller lösnummer 🙂

 5. Sandra says:

  Håller med om samlingarnas fördelar som trots allt överväger även en del av de fördelar med lösnummer som du missat och som jag nu ska räkna upp:

  1. Med lösnummer har du ev. möjlighet att påverka. Jag har fått för mig att om jag köper ett nummer av Wells’ New Mutants (som jag gillar) istället för Gischlers tidning så ökar chansen, om än pyttelite, att just min favorittidning fortsätter existera. Detta är den enda anledningen till att jag köper lösnummer. Hoppas jag blir överbevisad om den anledningen för då slutar jag också med lösnummer.

  2. Att vara up-to-date med continuityn. För mig är det ett självändamål att uppleva saker som att Stålis och Lois gifter sig, Bruce [spoiler spoiler] så att Dick kan [spoiler spoiler], Kapten Amerika och Järnmannen blir osams osv osv
  Jag läser mest såpiga serier som X-Men och Daredevil och jag vill veta vad som händer i mina låtsaskompisars liv så fort som möjligt. Det går ju att läsa via datorn iofs.

  Var Second Coming spännande att följa och hänga med i fansens reaktion över hela världen? Ja! Skulle en bok med hela Second Coming vara speciellt bra? Öh, nej, vet inte. De coolaste grejerna skulle kunna få plats på hundra utvalda sidor.

 6. Jonas says:

  Henke: Jag skulle helt klart fortsätta läsa och skriva om lösnummer om jag slapp betala för dem själv. *Marvel, DC etc hint hint, plix to send free comic books*

  Sandra: Jag håller helt klart med om att det är viktigt att det köps lösnummer. Skulle vara intressant att veta hur balansen är mellan intäkter av lösnummer kontra samlingar, och hur det påverkar utbudet. Någon borde undersöka och skriva om det.

  Ang continuityn så tycker jag faktiskt att det är lättare att hänga med (även om det är i efterhand) i samlad form tack vare att du slipper väntetiderna. Fördelen med ex Second Coming i samlad form tycker jag även är att jag slipper köpa flera olika titlar (som jag annars inte köper) för att kunna hänga med. Skönt att bara kunna köpa en volym och veta att jag får allt som behövs.

 7. Sandra says:

  Det är undantagsfall där en serie som mest köps som samlingar hålls vid liv, t.ex. Spider-Man loves Mary Jane (UNDERBAR SERIE, iaf med första författaren) och då när fansen har skrivit in.
  Så kanske är det inte så mycket ett självändamål med lösnumren som att Marvel/DC skulle behöva en annan metrik för att avgöra vilka team som ska fortsätta.

 8. Oj, det var ett modigt beslut. Jag har grunnat länge på samma sak (köper cirka 25 titlar i månaden), men fasen, Marvels hardcovers (TPB kommer ju först efter typ nio månader-ett år) är ju så jäkla dyra att man inte tjänar på det längre.

  Däremot är det SÅ många titlar jag kommer skippa att köpa i album om jag läser recensionerna först… Man blir bränd ganska ofta i lösnummerdjungeln.

  Samtidigt är en stor del av hobbyn för mig att surfa runt på nyhetssidor, läsa reaktioner, recensioner, rykten, osv. Det blir inte riktigt samma grej om man inte håller sig underrättad genom lösnummer.

  Men tro mig, jag funderar på det varje månad när beställningen till Alvglans ska in…

 9. Johan says:

  Poser!

 10. Huh?

 11. […] en post på temat ”serieläsande vs seriesamlande”, lik de ni sett tidigare här och här (tanken var att alla redaktionsmedlemmar skulle bidra med en krönika om detta – som ni ser […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...