Intervju

Shazam intervjuar: Johan Wanloo om Rock Manlyfist och lite annat

torsdag 2 september, kl 15:52 av 5 kommentarer

johndenverJohan Wanloo torde vara ett bekant namn för varje serieintresserad svensk. Han är en av våra mest meriterade humorserieskapare; han började i fansinsvängen under sent 80-tal, har varit professionell serietecknare och illustratör sen 1994, och han vann en Adamson-statyett 2006. Han är skapare av otaliga seriefigurer: Angschölick, Örn Blammo, De Äventyrslystna Karlakarlarna m.m. m.m. – och nu Rock Manlyfist, Master of Space Karate! På måndag lanserar han Rock Manlyfist som en webserie som ska uppdateras en gång i veckan (här är länken igen om ni missade den alldeles nyss). Med anledning av denna tilldragelse har vi bytt några ord med Johan Wanloo (och tiggt till oss en förhandsvisning av Rock – se resten av inlägget för bilder!):

Vem är Rock Manlyfist?

Utan att spoila den origin som kommer segla upp under de första veckorna allt för mycket kan jag avslöja såpass att Rock Manlyfist behärskar den allra mest avancerade och dödliga kampsport som existerar… Space karate! Under det pastellfärgade och Jan Hammer-ljudsatta 80-talet reste han omkring i världen och spöade upp diktatorer och ninjor. Men när 90-talet kom behövdes hans kunskaper inte längre. Men nu, 2010, står världen återigen inför hot som bara Rock Manlyfist kan stoppa.

rocksmakprov1Varför en webserie? Vad är skillnaderna mellan att göra en webserie jämfört med en pappersserie, om det finns några?

Det finns många anledningar. Först och främst har jag alltid velat göra en veckoföljetång a la söndagssida men det har inte varit möjligt att sälja in något sådant i Sverige. Jim & Jakten på guldankan, som gick i Larson är det närmaste jag kommit den grejen. Sedan har jag länge längtat efter att göra någonting som jag styr över helt och hållet själv. Nånting där ingen redaktör eller marknadsavdelning kan komma och lägga sig i. Ingen kan ge mig sparken. Igen kan säga till mig vad jag ska göra. Vill jag lägga ner är det enbart mitt beslut. Sist men inte minst så kan man ju, om man ligger i, faktiskt få ekonomi i en webserie.

Ekonomi, alltså? Hurdå? Annonser? Prenumerationsavgifter? Har du tagit lärdom av andra webserier (ekonomiskt såväl som kreativt)?

Annonser och merchandise. Man ger bort serien men säljer t-shirten. Poletten trillade ner på allvar efter att jag snackade med René Engström som gjorde den omåttligt populära Anders loves Maria. Här är en människa jag aldrig hört talas om, boende i Sverige, som lever på att göra en serie med hundratusentals läsare världen över. Det var inspirerande. När sista avsnittet lades ner trendade den på Twitter. Rent kreativt har jag inga webserieförebilder direkt. Det handlar inte om arrogans. Jag bara öser ur den radioaktiva pöl av populärkultur jag har i min reptilhjärna. Som jag alltid gjort. Den enda webserie jag aktivt följer är James Kochalkas American Elf, som är helt underbar. Achewood är skruvad och bra också. Jag gillade också svenska Death piglet, men den läste jag i ärlightens namn först i bokform. Sen kollar jag regelbundet runt på massor med webserier och samplar lite men American elf är den enda jag MÅSTE läsa varje dag.

rocksmakprov2

Är detta början på The Johan Wanloo Universe? Kommer Rock Manlyfist teama upp med Felix Gimlet och El Fjongo t ex?

Det är inget jag tänkt på men det är en bra idé.

Du är en enormt produktiv seriekonstnär. Hur passar Rock Manlyfist in i ditt packade schema? Hur länge har du tänkt hålla på?

Jag har hållit på med Rock Manlyfist av och till i snart två år. Jag har hela första storyn på 24 avsnitt helt klar och det finns manus till typ 60 så jag har en bekväm buffert. Säg att jag lägger ut sådär 10 avsnitt innan jag börjar tänka på att göra nya. Rock kommer gå med en sida i veckan och det ska inte vara ett problem faktiskt.

Rock Manlyfist är på engelska.Varför då? Har det varit svårt att skriva på engelska? Hur planerar du att nå ut till en engelskspråkig målgrupp?

Serien är på engelska hela vägen. För att nå fler läsare. Jag tror ju inte att jag kommer erövra Amerika. Det går sällan att sälja sand i Sahara. Men det finns ju en hel ÖVRIG värld som kan läsa engelska. Men jädrar vad det är svårt. Hur bra man än tror att man är på engelska så… nä det är man inte när det kommer till kritan. Men utan att avslöja för mycket i förhand om själva serien så har Rock Manlyfist en slags speciell frenetisk dynamik. Jag försöker klämma in så mycket info det bara går i själva serien samtidigt som den ska gå ner i det mentala svalget som en geleråtta. Jag försöker se till att varenda bild, varenda replik för storyn framåt. Varje avsnitt har sex rutor men det ska kännas som det tredubbla. Min ambition är att varje avsnitt att kännas som en trailer för en våldsfilm på VHS på 80-talet. Och DEN typen av svulstig engelska kan man ju komma undan med… ”What most people call hell, HE calls home! Sylvester Stallone is BACK as RAMBO!” Du fattar? Men ’youre’ och ’you´re’ och allt det där. Visst är det en huvudvärk. Hur jag ska nå ut till en engelskspråkig målgrupp är ju själva frågan. Fan vet faktiskt. Jag är väl den minst översatta ”store” svenske serietecknaren. Jag är regelbundet med i norska tidningar och det är i princip allt.  Jag hoppas på att jag gör en bra grej och att word of mouth gör att fler vill läsa serien.

rocksmakprov3

Apropå enormt produktiv: vad har du för andra projekt i pipelinen? Kan du ge några kryptiska ledtrådar?

Jag håller på med en ”graphic novel” med arbetstiteln ”Världens tråkigaste man och invasionen från Atlantis”. Den är på bortåt 90 sidor och jag blir klar med skisserna vilken dag som helst. Den har jag hållit på med ett tag. Jag bestämde mig efter den senaste Karlakarlarna-boken att jag skulle göra EN annan bok med en avslutad berättelse innan jag gjorde fler med Felix Gimlet och El Fjongo och detta är alltså resultatet. Men den har tagit lite längre tid att göra än jag tänkte mig. På gång är också en äventyrsserie för barn som heter ”Kapten Klara” som kommer gå i tidningen Tivoli. Den handlar om en tjej som har en röd ubåt. Hon reser jorden runt och hamnar i allsköns trubbel. Jag är i skrivande stund NÄÄÄÄSTAN färdig med det första serien på 8 sidor. Två avsnitt är spikade i nuläget. Sen har jag någon slags iphone/ipad-grej på gång också. Sen är en Flygande Kaninen-pixi till klar som kommer 2011. Och så är det ju alla mina vanliga kneg. Jag gillar att vara upptagen. Mycket att göra är frilansarens bästa huvudkudde.

Vi tackar Johan Wanloo för intervjun och säger det än en gång så att ingen missar det: från och med måndag kan ni kolla in Rock Manlyfist här. Håll också ögonen öppna efter en gästkrönika här på Shazam.se av Johan Wanloo i samband med Rock-premiären!

Kommentarer

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Johan Wanloo, Henrik Ornebring. Henrik Ornebring said: PRESS-STOPP! Shazam.se AVSLÖJAR serie-KÄNDISEN Johan Wanloos nya PROJEKT! Med FÖRHANDSTITT! http://bit.ly/9dA5Xq […]

  2. Happy, happy.

  3. Andreas Eriksson says:

    Joy, joy!

    Åsså måste man visst börja köpa Tivoli också…

  4. […] Förra veckan hade vi en intervju med Johan Wanloo här på Shazam.se med anledning av den kommande premiären av hans nya webserie Rock Manlyfist. Men se idag är den inte ”kommande” längre, idag händer det – Rock har premiär! Och med anledning av det har vi stört Johan Wanloo än en gång och bett honom skriva en gästkrönika om Rocks förhållande till andra karatehjältar – en krönika som i god Wanloo-ordning blev något annat i slutändan. Läs själva! […]

  5. […] Serieskaparen Johan Wanloo om Rock […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...