Recensioner /Samla på serier

The Music of DC Comics: 75th Anniversary Collection

onsdag 5 januari, kl 16:06 av 0 kommentarer

DC75th-album-coverFick ni också seriejulklappar under granen? Sådan tur hade i alla fall jag och i ett av paketen fanns föreliggande fina skiva. De 31 bidragen spänner från 1941 till 2009 och inleds med en tillbörligt pampig Superman March. Låtlistan är grovt indelad i sektioner efter hjälte. Inte helt oväntat är det Superman och Batman som dominerar men även doldisar i sammanhanget som Swamp Thing, Hawkman och Plastic Man får en chans att göra sin musik hörd.

Jag har samlat på främst Batman-relaterad musik sedan slutet av 80-talet. Lejonparten av inspelningarna härrör förstås från åren runt 1966 då Batmanian fick nära nog varenda musiker att spela in en egen version av Neal Heftis smittande signaturmelodi och fylla ut lp efter lp med alltmer perifert Batrelaterade låtar. Men trots att jag bläddrat igenom skivbackar i ett tiotal länder under mer än 20 års tid i jakt på superhjältemusik finns här ett par spår som jag inte hört förut. Så all heder till skivans producent Peter Axelrad som grävt djupt i arkiven och gjort denna låtskatt tillgänglig. 21 av spåren har aldrig tidigare getts ut på skiva!

DC smidde bevisligen medan järnet var varmt då låtar från 1967 skrivna av John Gart för till exempel The Superman/Aquaman Adventure Hour och andra tv-program utgör en stor del av speltiden. Min enda invändning mot skivan är att den känns aningen för kort. Vad mig anbelangar hade man gärna fått breda ut sig över två cd och gett utrymme åt mer svängiga bitar från 40-talets filmföljetonger och radioprogram med Shazam, Blue Beetle och andra. Det hade verkligen lyft presentationen ytterligare. Men som introduktion till all musik som har skapats med inspiration hämtad från förlagets hjältar fungerar det här mycket bra. Köp den så du också kan inleda året med uppmuntrande citat som ”I warn you, do not incur the wrath of Swamp Thing,” ljudande ur högtalarna!

Betyg: 4/5
Utgiven av: Water Tower Music

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...