Nyheter och tips

Lee Falk 100 år

torsdag 28 april, kl 09:39 av 1 kommentar

300px-LeeFalkIdag skulle Fantomens och Mandrakes skapare Lee Falk ha fyllt 100 år om han hade levt. Han föddes den 28 april 1911 i Saint Louis, Missouri. Han debuterade som serieförfattare som 19-åring då han skapade Mandrake för King Features Syndicate som blev en stor succé, vilket gjorde att KFS bad Falk skapa ännu en serie. Resultatet blev The Phantom, eller Fantomen för oss svenskar, en av de första maskerade seriehjältarna. Fantomen debuterade i amerikanska dagstidningar 1936 med teckningar av Ray Moore.

I Sverige har Fantomen getts ut oavbrutet sedan 1950 och vi är nog många, mig själv inräknad, som haft några av sina första serieupplevelser med just Fantomen.

För att fira Falks 100 årsdag så kommer The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorer’s Club senare i år, i anslutning till bokmässan i Göteborg, att ge ut en jubileumsbok för att hylla Lee Falk. Ni kan läsa om boken här.

Kommentarer

  1. […] Här skriver seriebloggen Shazam om jubilaren, och här finner ni en Aftonbladet-artikel om Falks livsverk. Etiketter: fantomen, lee falk, nyheter, serier, superhjältar […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...