Recensioner

Djävulens viskning

onsdag 11 maj, kl 09:13 av 0 kommentarer

djavulens_koskelaPå förra årets spx lyssnade jag på finske Ilpo Koskela när han berättade om sina serier under ett samtal mellan honom, Guy Delisle (Pyongyang) och Fredrik Strömberg. Nu har Optimal gett ut hans Djävulens viskning med den estniske äventyraren m.m. Aleks Revel i huvudrollen. Aleks Revel har förekommit i andra seriealbum av Koskela och även i noveller. Aleks Revel och hans irländske pilotkompis har fått ett uppdrag på Kuba 1961 av en cigarrdirektör. Uppdraget går ut på att hämta en torcedor, en expert på cigarrullning som är kvar på Kuba. Med sovjetiska trupper, revolutionsgardister och spänningen inför den väntade landstigningen av kontrarevolutionärer får Aleks Revel och de som slår följe med honom det hett om öronen. I början finns även en genomgång av lite kubansk historia och framförallt om kubanska cigarrer, trevlig bakgrundsinfo.

Ossi Hiekelas omslag placerar äventyret redan från början i 60-talet och jag får lite pojk- och flickboksvibbar al  la Bröderna Hardy, Biggles och Kitty av det. Idel positiva vibbar, jag gillade alla tre skarpt som ung. Jag gillar även Djävulens viskning med de softa karaktärerna och det trots allt som händer beskedliga tempot, lite som en siesta som avbryts konstant 🙂 Även dialogen funkar bra och en hel del av diskussionerna mellan personerna känns igen från Reinhard Kleists Castro. Teckningarna är i vad som bäst kan beskrivas som en finsk variant av klara linjen, mer sparsmakat med detaljer och dov i färgerna. Teckningarna funkar fint och allt som allt är Djävulens viskning en småputtrig historia med en del osannolika vändningar och skön atmosfär.

Illustration: Ilpo Koskela
Förlag: Optimal Press
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...