Recensioner

Cursed Pirate Girl

söndag 10 juli, kl 09:33 av 2 kommentarer

cursed-pirate-girl-coverCursed Pirate Girl av Jeremy Bastian har jag läst om på diverse seriebloggar och de teckningar såg helt fantastiska ut i sin sanslösa detaljrikedom. De tre lösnummerna av serien betingade dock ohemula priser så därför blev det inget inköp. Hans bidrag till Mouse Guard: Legends of the Guard var bedövande vackert och i början av året gavs så äntligen Cursed Pirate Girl ut i samlad form av lilla Olympian Publishing. Tyvärr är det lite knepigt att få tag i den. Du kan kolla med din lokale seriehandlare, om du har en. Jag beställde mitt ex via Amazon Marketplace och det går även att köpa den via Ebay. Men det är värt lite meck 🙂

Cursed Pirate Girl var också den serie som fått mest pengar via Kickstarter, nämligen 36,017 dollar trots att ansökan bara gällde 2,500 dollar, tills idag då IDWs Womanthology vars syfte är att lyfta fram kvinnliga serieskapare gått om och  samlat ihop över 40.000 dollar. Kickstarter är ett forum där de som behöver finansiering till olika projekt inom musik, film och serier m.m. kan anmäla sig och sedan kan den som vill bidra.

Cursed Pirate Girl är en äventyrsskröna och handlar om en föräldralös tjej som kallar sig just det och som anser sig vara dotter till en piratkapten på mytiska The Omerta Seas. Hon bor i ett skjul på stranden i Port Elizabeth på Jamaica och hennes stora mål är att hitta sin far. Guvernörens unga dotter Apollonia imponeras och inspireras av henne och sedan Apollonia lekt pirat och förolämpat en kunglighet som guvernören har på besök beslutar guvernören sig för att ha ihjäl Cursed Pirate Girl. Hon överlever dock och får möjlighet att ta sig till det Omerta Seas med hjälp av en papegoja. Lönnmördaren som guvernören lejt hinner dock ta hennes ena öga varför hon måste ha en bindel för ögat som en äkta pirat. Ögat levereras till den psykotiske guvernören som äter det och därefter vanställs. Cursed Pirate Girl påbörjar morskt jakten på sin far genom att ta sig an de olika piratskeppen på Omerta Seas med hjälp av papegojan och två riddarlika svärdfiskar och tillika bröder vars bråk hon löst. Stora faror och märkliga karaktärer väntar henne.

Dialogen i Cursed Pirate Girl är delvis en imitation av gammaldags engelska och rätt skön. Skön är också karaktären Cursed Pirate Girl som har ett självförtroende som skulle få Red Skull att blekna. Handlingen är skruvad så det räcker och det är en underhållande skröna med mycket humor som Bastian bjuder på. Trots att hon är föräldralös finns det varken sentimentalitet eller vemod i serien utan det är full fart framåt hela tiden utan större eftertanke. Även om berättelsen i sig är underhållande med bra drag och galna karaktärer är det givetvis Bastians alltigenom fantastiska och sinnesjukt (ja, det är sinnessjukt) detaljerade teckningar som är den största behållningen. Enda nackdelen är att jag vilade ögonen på teckningarna så länge att flytet i berättelsen hämmades. Jag borde nog läst serien en gång till utan att fastna i alla detaljer. När jag nu läste så kändes det närmast som en skymf mot Bastian (som jag inte ens träffat) att inte ägna gott om tid till de flesta av bildrutorna. Bastians teckningar är bland det mest fantastiska jag sett i serieväg och jag förstår att det tar sjukt lång tid för honom att göra klart ett nummer. Jag lär få vänta länge på nästa del men det är det värt. Det är svårt att med ord göra hans teckningar rättvisa så nedan finns ett antal teckningar för er läsare att dregla över.

Illustration: Jeremy Bastian
Förlag: Olympian Publishing
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Vilka teckningar! Och så pirater. Blir till att börja jaga på eBay nu då… Tack för tipset!

  2. best Jay Z remixes

    Cursed Pirate Girl « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...