Film /Film

Apornas planet: (r)Evolution

torsdag 8 september, kl 22:03 av 2 kommentarer

2011_apornas_planet_revolutionApornas planet är som jag skrev tidigare en favorit, hela konceptet är suveränt. Därför var peppen rejäl inför The Rise of the Planet of the Apes som begåvats med den något skumma svenska titeln Apornas planet: (r)Evolution. Jag har nog inte varit så peppad inför en film på bio sedan tredje Sagan om ringen-filmen. Min pepp var befogad för filmen är riktigt bra.

Filmen tar vid efter serieprequeln (i stort sett iaf). Will Rodman (James Franco) är en ung och snygg forskare som arbetar för att finna botemedlet mot Alzheimers. Hans personliga drivkraft är att hans far, som han fortfarande bor tillsammans med, drabbats av Alzheimers.  I sitt arbete på osympatiska läkemedelsföretaget GenSys använder han sig av försök på apor. Aporna som utsätts för medlet ALZ112 uppvisar en kraftigt ökad intelligens och Will tror sig ha funnit botemedlet mot Alzheimers. Under den viktiga presentationen av undermedlet löper dock försöksapan Bright Eyes amok och hela projektet läggs på is. Det visar sig att Bright Eyes löpte amok eftersom hon ville skydda sin bebis som Will efter viss tvekan tar hand om. Will fortsätter dock att experimentera och injicerar sin sjuke far med ALZ112 och fadern tillfrisknar därefter på ett närmat mirakulöst sätt. Lille Ceasar blir allt större och uppvisar en intelligens som vida överstiger en människa i samma ålder. Sedan Ceasar skadat sig så besöker Will den vackra veterinären Caroline Aranha (Frieda Pinto) på zoo och hon fattar genast tyckte för den unge och snygge forskaren, att han ägnar sig åt djurförsök verkar inte bekomma henne men kärleken är ju blind och dessutom är hon fascinerad av Ceasar. Allt är dock inte solsken, faderns alzheimer återkommer med full kraft och Cesar attackerar en granne som skällt ut Wills far sedan han kvaddat hans Mustang. Ceasar placeras därför på ett aphärbärge där han ska få det bra. Tyvärr så skiter de som driver det i aporna och en av skötarna är dessutom en riktig aphatare (den här gången kommer du inte undan Draco!). Ceasar iakttar innan han tar över men han blir frustrerad när han inser hur korkade aporna är så han tar sig till Wills hus och stjäl lite ALZ112 och utsätter de andra aporna för det. Å så börjar revolutionen.  Som om nu inte det vore nog har Will fått förnyat förtroende att fortsätta utveckla ALZ112 som blir ALZ113, det verkar dock ha allvarliga biverkningar på människor men Wills girige chef väljer ändå att fortsätta. Sedan blir det full fart med apor på uppgång.

Min något raljanta ton ovan har att göra med att det finns en del brister i personskildringen men det vägs upp av historien om hur Ceasar formas och sedan leder aporna mer än väl. Skådisarnas insatser är blandade, både James Franco och Frieda Pieto har en väl menlös framtoning. Det som gör att den nya filmen överträffar de gamla är framförallt att aporna verkligen är apor. De går inte upprätt i kläder och beter sig som människor. Här är de vilda (om än intelligenta) djur som svingar sig framåt genom staden utan några mänskliga attribut. Specialeffektsmakarna har gjort ett suveränt jobb med aporna. Det blir också mer skrämmande att det faktiskt är riktiga apor som kommer att dominera och inte förmänskligade apor. Att människan ändå visar sig vara brutalare följer väl på temat från tidigare filmer.För utan att spoila något, det är uppenbart redan tidigt, så ger människan inte bara ger aporna möjlighet att dominera genom sin längtan att leka gud utan bereder vägen till sin egen undergång. Den nya historien om mänsklighetens fall och apornas uppgång har därmed fått en modernisering som hämtar inspiration från senare års rädsla för fågelinfluensa och grisfeber tillsammans med den etiska debatten kring medicinsk forskning. En annan av filmens styrkor är tempot, det finns inte en död stund utan handlingen förs hela tiden framåt utan onödiga hack. När väl aporna får sin frihet blir det härligt fartfylld action med ett antal riktigt snygga och mäktiga scener med apor in action. För den som har de tidigare filmerna i färskt minne eller iaf kommer ihåg lite är det en fest då det finns en hel del blinkningar som förhöjer upplevelsen. Jag längtar verkligen efter en uppföljare och slutet är verkligen upplagt för en. Planer på uppföljare finns och och eftersom filmen har gått bra så borde det bli av. Nästa film har alla möjligheter att bli ännu bättre.

Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Jonas says:

    Håller med om betyget. Har sett den två gånger, och trots en del brister och lite logiska glapp (det är väl lite underligt att även helt vanliga zoo-apor hänger med i revolten?) så tycker jag att filmen är riktigt bra. Skönt också som sagt att tempot är bra hela vägen. Känns annars som att alla filmer idag måste vara tre timmar långa (Transformers 3, jag syftar på dig).

  2. centralhacks says:

    centralhacks

    Apornas planet: (r)Evolution « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...