Recensioner

Tivoli #5/2011

torsdag 29 september, kl 22:05 av 4 kommentarer

tivoli-5I juni var vi en av alla bloggar och annat som slog ett slag för  att få folk att teckna en prenumeration på Tivoli som då var nedläggningshotad. Tivoli fick in betydligt fler än de 1500 nya prenumeranter som behövdes och i mitten av september landade första numret efter kampanjen i brevlådan. Det var kul att bidra till att Tivoli finns kvar, tidningen är ett välbehövligt tillskott bland alla global brands-tidningar från Egmont. Tidningen består mest av serier men det finns även pyssel, faktasidor och insända teckningar.

Titelserien Tivoli av Ann-Christine Magnusson och Annika Giannini handlar om ett kringresande tivoli bestående av ett antal talande djur. I Villagatan vill de sätta upp sitt tivoli på en lugn villagata men de intoleranta vuxna vill inte det trots att barnen blir eld och lågor. Men givetvis sviker inte Tivoligänget barnen. Serien behandlar vuxnas intolerans för lek och stök på ett bra sätt och teckningarna är riktigt bra. Efteråt följer en presentation av karaktärerna vilket är bra för nytillkomna läsare.

Johan Wanloos Kapten Klara och världens smartaste pingvin är en Wanloo för barn och följaktligen bra. Smarta pingviner har tillverkat ett isberg genom en iskvantifikator! och det är upp till Kapten Klara och hennes krokodilsidekick att få dem på andra tankar. Inte helt lätt när man har med världens smartaste (och drygaste) pingvin att göra. Även serierna Helmet Girl av Tina Landgren och Vera av Helena Davidsson Neppelberg är trevliga bekantskaper. Den sista serien är Sara Olaussons serieversion av Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang. Grundmaterialet är bra och även om jag inte är helt förtjust i Sara Olaussons teckningar vägs det upp av en fantastisk färgläggning.

Allt som allt ett riktigt bra nummer och jag är glad att jag tecknade en prenumeration. Men det var vad jag tyckte. Min dotter som jag tecknat prenumerationen åt har bara valt tidningen för kvällsläsningen den dagen den kom. Men å andra sidan är det sällan samma bok två dagar i rad som gäller. Hon är 4,5 år och kanske för liten för tidningen men hon sa iaf att hon tyckte att den var bra. Jag frågade vilken av serierna hon tyckte var bäst och hon svarade Tivoli. För att få ett bättre blogginlägg frågade jag varför just den var bäst och hon gav mig det självklara svaret: För att den är det.

Förlag: Positiv förlag
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Bar recension! Blir sugen på att läsa den, trots att jag inte har några barn.

 2. Camilla says:

  http://www.positivforlag.se

 3. Anders says:

  Beställer prenumeration bums. Dottern är bara tre men tidningar går ju att spara. Hon måste ju ha något innan Millers Daredevil känns det som

 4. Rikard says:

  Du kan nog skippa backboardsen 😉

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...