Allmänt /I fokus /Nyheter och tips

Shazam special: Webserier

onsdag 23 november, kl 16:00 av 3 kommentarer

Om det är någon del av serie-universat vi skriver alldeles skamligt lite om här på Shazam (förutom manga då, men då kan man ju alltid gå till superba bloggrannen Mangaläsaren) så är det väl webserier. Vi harvar på med gamla traditionella pappersserier och har inte fattat vad ni, kära läsekrets, förstås redan vet: webserier is where it’s at. Så vi hoppas att ni förlåter oss om det är något yrvaket över denna krönika, förhoppningsvis den första av många. Det finns mycket spännande att säga om webserier, inte minst det att många av dem når långt utanför den traditionella pappersseriepubliken: webserier har ofta en mer blandad publik både ifråga om ålder och kön, till exempel – just för att webserier i allmänhet fokuserar på annat än superhjältar. Men den diskussionen lämnar vi för tillfället därhän och mjukstartar istället Shazams webseriebevakning med lite enkla tips på webserier vi tycker är bra. En del är säkert gamla nyheter för er webseriekonnässörer därute, och visst vet vi att vi har missat flera klassiker – men hej, man måste börja nånstans, så varför inte med lite allmänna tips på bra grejer?

Bucko av Jeff Parker (kanske mer känd för serier som Thunderbolts, Hulk och Mysterius the Unfathomable) och Erika Moen är ett mordmysterium som utspelar sig i Portlands slackerkretsar (den som någon gång tillbringat en längre tid i Portland känner igen de träffsäkert skildrade miljöerna och typerna – lite som en serieversion av TV-komedin Portlandia). Fast ”mordmysterium” gör inte riktigt serien rättvisa eftersom den också innehåller rikligt med pruttskämt och wrestlande jättekvinnor med clownmakeup. Ja, ni hör ju. Check. It. Out. Bonus: Jätterolig intervju med Parker och Moen om Bucko hittar du här.

Axe Cop av brödraparet Ethan (29 år) och Malachai (5 år) Nicolle hör till de webserier som blivit så framgångsrika att de fått äran att bli pappersserier. Men än så länge kan man avnjuta mängder av gamla avsnitt av Axe Cop på seriens hemsida – och dragningskraften ligger såklart i att serien är, bokstavligt talat, skriven av en femåring (nuförtiden är dock Malachai hela 7 år gammal, för så länge har Axe Cop hållit på). Surrealistiskt och lekfullt våldsamt berättas historien om den titulära yxsnuten, hans partner Unicorn Baby, och hans märkliga fiender – som alltsomoftast tröttnar på att slåss och går hem, eller blir kompisar med Axe Cop, eller dör, allt beroende på Malachai Nicolles humör och dagsform.

Copernicus Jones av Matt Wilson och Daniel Butler är en klassisk noirdeckarhjälte med talang för att råka i trubbel och att leverera spänstiga oneliners. Och så är han en robot. Serien bygger egentligen på ett enda skämt (han är privatdeckare och robot, geddit?) men det skämtet är så konsekvent genomfört att man bara måste kapitulera. Att Matt Wilson läst både sin Chandler och sin Hammett gör inte det hela sämre: hela serien präglas av en enorm kärlek till noirgenren och alla klyschorna finns där, omsorgsfullt återgivna men med sin alldeles egna lilla robot-twist.

Rock Manlyfist av Johan Wanloo är det väl ingen sunt Shazamläsare som har missat, men jag känner ändå att den måste nämnas, inte minst för att stora delar av Shazamredaktionen är dreglande, maniska Rock-fans. När 80-talshjälten Rock Manlyfist vaknar upp ur sin självinducerade dvala i vår samtid visar det sig snabbt att världen BEHÖVER hans expertis i stridskonsten Space Karate, hans mod och dådkraft, hans breda bringa (och nästan lika breda mittparti) och inte minst hans läckra mustasch och hans fäbless för power-rock. Med fiender som Sveriges vikingadiktator, hajarnas konung och ninjornas drottning får Rock arbeta hårt – uppdateras varje måndag!

Kommentarer

 1. Anders Johansson says:

  Jag tycker att Warren Ellis Freakangels är rätt skaplig. Lite B-känsla men på ett bra sätt. Sen så älskar väl alla postapokalyps?

  http://www.freakangels.com/

 2. thimmi says:

  Fy faaaaasiken vad br Axe Cop är. Helt jäkla otrolig! Kommer absolut beställa de i tryckt format. Tack så mycket för tipset

 3. Rikard says:

  The Abominable Charles Christopher av Karl Kerschl ser riktigt bra ut.

  http://www.abominable.cc/2009/09/02/domesticity/

  Death-Day av Sam Hiti verkar också vara en höjdare.

  http://www.samhiti.com/wordpress/?page_id=15

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...