Nyheter och tips

Angoulême-vinnarna 2012

måndag 30 januari, kl 21:17 av 0 kommentarer

Festival-Angouleme-2012Årets största seriehändelse i Europa, Angoulême-festivalen, avslutades igår. Art Spiegelman var årets president som synes på den officiella postern här intill. Grand Prix och därmed presidentskapet för nästa år gick till den för mig helt okände fransmannen Jean-Claude Denis. Priset för bästa album (Fauve d’Or) gick till Guy Delisle för Chroniques de Jérusalem. Delisle, gäst på förra årets spx, har gjort ett flertal reseskildringar från t.ex. Burma och Kina. Mest aktuell just nu är det enda jag läst av Delisle, Pyongyang, om hans tid som animationsansvarig i Nordkorea. En surrealistisk bild av en galen diktatur. Juryns specialpris (Fauve d’Angouleme) gick till Jim Woodring för hans Congress of Animals.  En fullständig genomgång av pristagarna och en videosnutt där Art Spiegelman överräcker priset finns på The Beat. Rapporter från festivalen finns på The Comics Journal, Nummer 9 och Sekventiellt för den som är intresserad.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...