Recensioner /Snygga omslag

Lobster Johnson: The Burning Hand #1

onsdag 1 februari, kl 14:25 av 0 kommentarer

LobsterJohnsonBurningHand1Alt
Titta på skönheten ovan! Omslaget är startskottet för Mike Mignolas ”Year of Monsters”. Karlen som startade en egen serie hos Dark Horse Comics enkom för att kunna försörja sig på att teckna monster kommer under året presentera sina favoriter ur det monstruösas pantheon med bilder som har en högst perifer anknytning till historierna inuti tidningarna. De närmaste månaderna bör ni hålla utkik efter: Februari – B.P.R.D Hell on Earth: The Long Death #1, mars – B.P.R.D. Hell on Earth: The Pickens County Horror #1, april – Lobster Johnson: The Burning Hand #4, maj – B.P.R.D. Hell on Earth: The Transformation of J. H. O’Donnell, juni – Baltimore: Dr. Leskovar’s Remedy #1. Det kommer med andra ord inte växa mossa på oss monsterdiggare framöver eftersom vi måste hålla kolla på den lokala favorithökar’n med jämna mellanrum!

Dave Johnsons omslag går i vanlig ordning utanpå det mesta.

Dave Johnsons omslag går i vanlig ordning utanpå det mesta.

Det känns smått otroligt med tanke på hur populär han är i läsekretsen, men det har hunnit gå fem år sedan den förra serien med Lobster Johnson, The Iron Prometheus, publicerades. Låt vara att han på olika intrikata sätt gästspelat i B.P.R.D. men det har bara fått mig att minnas hur cool figuren är och ökat abstinensen. Men nu är väntan över även om hjälten bara dyker upp i två explosiva scener i detta första nummer. Istället följer vi här den unga reportern Cindy Tynan som börjar gräva i varför gangsters i högst ovanliga förklädnader (inga spoilers, ni måste läsa det själva för maximal effekt) hittats döda i närheten av en mördad polis.

Som introduktion till den större konspiration som ligger och gror i bakgrunden fungerar det här upplägget givetvis utmärkt. Vi introduceras effektivt till dramats huvudpersoner och får på vägen in känslan för det tidiga 30-talets New York där vår hjälte för sitt krig mot brottsligheten. Att Mignola och John Arcudi behärskar det pulpiga idiomet visste vi förvisso redan. Deras känsla för hur folk ska snacka för att ge rätt stämning sviker dem inte. Tonci Zonjic (som tidigare tecknat exempelvis likaledes pulpiga Iron Fist för Marvel) med sin Alex Toth-influerade linjeföring passar perfekt för detta, precis som den dämpade palett färgmästaren Dave Stewart valt. Allt klaffar med andra ord i första delen av The Burning Hand som traditionsenligt avrundas med en cliffhanger som gör väntan på nummer två smått olidlig. Har ni inte läst något med Lobster Johnson tidigare är det med andra ord hög tid att hugga den här tidningen nu!

Manus: Mike Mignola, John Arcudi
Illustration: Tonci Zonjic
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...