Recensioner

Shazam läser

måndag 18 juni, kl 21:26 av 1 kommentar

ZornDirna5Dagens Shazam läser, den första på ett bra tag blir något av ett uppsamlingsheat med korta recensioner av Zorn & Dirna, Bouncer, The Stuff of Legend och Siegfried, serier jag skrivit om tidigare.

Jean-David Morvan och Bruno Bessadis Zorn & Dirna om barnen med samma namn och deras föräldrar blir alltmer av en personlig favorit. Världen som Morvan byggt upp, där ingen längre kan dö men väl åldras sedan kungen fångat döden, fortsätter att fascinera och det sker dessutom lite oväntade saker i del 5, Zombier i dimman. Just zombierna i dimman kan vara det sjukaste och mest makabra inslaget i serien hittills, så pass att obehaget dröjde sig kvar en bra stund när jag läst serien. Då är ändå vidrigheterna legio. Zorn & Dirna befäster därmed ställningen som den mest obehagliga serien jag följer för tillfället. Bessadis teckningar har dessutom utvecklats i rätt riktning och det känns inte lika cartoony längre. Nästa del är den sista och det ska bli riktigt spännande att se hur Morvan och Bessadi hanterar upplösningen av den serie som utöver Uppskovet är den bästa Albumförlaget gett ut.

Bouncer5En annan av Albumförlagets serier som rullat på ett tag är västernserien Bouncer, om inkastaren med samma namn som titeln, som även den är framme vid femte delen, Varghonornas byte. Francois Boucqs teckningar är som vanligt riktigt bra och de lösa trådar som funnits knyts ihop och det bjuds på en rejäl överraskning. Detta utöver lite rejäl västern-action av finaste snitt med lönnmördare, oskyldiga offer och brutala ranchägare. Släng in en kvinnlig bödel och en historisk oförrätt, Varghonornas byte är en av de bättre delarna hittills av Bouncer. Alejandro Jodorowsky har gjort ett bra jobb med manuset men hans insats dras ner av den överdrivet svulstiga dialogen som stundtals drar löjets skimmer över berättelsen. Jag tror inte det är översättningen som spökar eftersom samma stil fanns även i Inkalen och Metabaronerna, Jodorowsky kan helt enkelt inte låta bli. Men på det stora hela är Bouncer en bra västernserie.

stuffoflegend3The Stuff of Legend är en verklig favorit, de tidigare delarna The Dark och The Jungle var fantastiskt bra och tredje delen, A Jester´s Tale håller samma höga klass. The Bogeyman har kidnappat leksakernas ägare och de ger sig av till The Dark där de förvandlas till levande varelser ibland helt annorlunda mot vad de såg ut i verkligheten. Mike Raicht och Brian Smiths manus fokuserar den här gången på Jester som ger sig iväg efter indianprinsessan efter att gruppen råkat ut för en splittring. Någon som är väldigt lik Jester sprider skräck och Jester misstas för denne, samtidigt bjuder A Jester’s Tale på en twist och allt ser ännu mörkare utan inför fortsättningen. Å ja, Charles Paul Wilson IIIs teckningar är fortfarande underbara och helt perfekta för serien. Det kommer f.ö. en The Stuff of Legend Omnibus som samlar de två första samlingarna i sommar i hardcover.

siegfried03Alex Alice har nu avslutat sin trilogi om Siegfried med tredje delen, Götterdämmerung, inspirerad av Richard Wagner och de nordiska gudasagorna. Jag har läst tyska Splitter-Verlags fina utgåvor i ett format något större än det vanliga europeiska. För den som inte behärskar tyska så kommer amerikanska Archaia att släppa de två första delarna samlade i ett album under sommaren. Siegfried är utvald av Oden för att kämpa mot draken Fafnir som hotar Odens makt. I tredje delen är det dags för slutstriden mot både Fafnir och Oden för Siegfried. Att kalla sista delen för episk är ett underdrift och Alice har inte sparat på krutet, det är om möjligt ännu bättre tecknat och fetare scenerier än tidigare. Liksom i Bouncer är dialogen svulstig men eftersom vi har med gudar och drakar att göra känns det mer på sin plats. Själva berättelsen funkar helt okej men Götterdämmerung ska läsas för Alex Alice magiskt vackra teckningar. Om du tyckte att han avslutade Det tredje testamentet, utgivet av Albumförlaget, suveränt så kan jag lova att det här är snäppet bättre.

Kommentarer

  1. Lars Krantz says:

    Jag har bara läst Bouncer utav dom serierna som ni skrivit om. Jag har hört att Zorn och Dirna ska vara riktigt bra och det verkar onekligen som att de andra böckerna som ni beskriver är intressanta. Jag älskar Bouncer trots att jag egentligen inte är så värst förtjust i Western genren. Dialogen är, precis som ni skriver knepig men den är konsekvent vilket gör att åtminstone jag tycker att det blir som ett signum för bokserien. Ska ta och köpa den sista delen nu när den kommit ut.

    Jag måste förresten varmt rekommendera Brian Azzarellos Wonder Woman. Köpte och läste den igår. Ohyggligt bra och verkligen något för dom som tycker att serievärlden har för få bra kvinnliga huvudpersoner (och bipersoner).

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...