Film /Recensioner

The Amazing Spider-Man

torsdag 5 juli, kl 16:23 av 6 kommentarer

the-amazing-spider-manIgår såg jag The Amazing Spider-Man på bio. Kan börja med att säga att jag var både positivt inställd och skeptisk till den här reboot:en. Positivt inställd då jag tycker att Spider-Man 3 är en totalt katastrofal film där filmbolaget målade in storyn i ett hörn, och skeptisk då jag var rädd att den nya versionen skulle vara inspirerad av översvämmade tonårshormoner och trånande blickar från filmer som till exempel Twilight.

Vill även påpeka att jag inte är någon filmrecensent (dock utbildad filmvetare, men det är en helt annan story), så det blir inget om regi, scenografi, mimesis, diegesis eller liknande. Jag tänker bara skriva rakt upp och ned vad jag tyckte om filmen. Att jag är ett fan av Spider-Man behöver jag väl knappast påpeka, men utan det tidiga 80-talets Spindelmannen-tidningar så hade den här bloggen sannolikt inte existerat. Hur som helst, nog om mig och vidare till filmen.

Först och främst, lite om själva biobesöket. Biobiljetten för 3D-visningen kostar 145 kr, vilket jag måste säga är SKITDYRT. Trots att jag går på bio minst en gång i månaden så tycker jag fortfarande att bio ska kosta 70 kr (vilket kanske säger mer om min ålder än något annat), så mer än det dubbla känns nästan som en förolämpning. Den kostsamma 3D:n hade jag definitivt klarat mig lika bra utan. De få gånger jag reflekterade över den så var det när det kom grejer flygandes rakt in i ögat på mig, och den lilla gimmicken tycker jag inte är värd att betala så pass mycket extra pengar för. Min rekommendation är att se filmen i 2D och istället bränna det du sparar på en massa extra smågodis.

Jag var som sagt rätt skeptisk till filmen, men blev glatt nog positivt överraskad. Andrew Garfield kändes för mig som ett tveksamt val för rollen som nya Peter Parker, men har var faktiskt riktigt bra. Visst, han är lite för snygg och ser ibland lite för ball ut för att vara lik den klassiska Peter Parker i serietidningarna, men samtidigt så tycker jag att det är bra att de ger honom en egen karaktär i filmen. Överlag så är alla roller bra castade, och skådisarna gör bra insatser, så jag har egentligen inget att klaga på där. Saknar dock J. K. Simmons som J. Jonah Jameson.

Storyn är inte helt otippat väldigt bekant: Peter Parker etableras i skolmiljö, blir spindelbiten i ett labb, får superkrafter, stoppar inte en rånare, farbror Ben dör och Spider-Man måste ta sitt ansvar och använda sina superkrafter för att stoppa en superskurk. Slut. Känns det kanske som att du redan sett den här filmen? Det har du. Den heter Spider-Man och släpptes 2002.

lizardDock! Jag tycker inte att det är hela världen ändå. Det är trots allt en story som funkar, och det hade antagligen gjort mer skada än nytta att försöka göra något helt nytt av Spider-Mans ursprung i den här filmen. Det som däremot inte funkar lika bra med storyn är Curt Connors transformation till Lizard. Lizard är en av mina favoritfiender när det gäller Spider-Man, och jag hoppades alltid att han skulle vara nästa fiende när jag hörde att det skulle komma nya Spider-Man-filmer. Nu blev det ju tyvärr aldrig så att Sam Raimi fick använda sig av Lizard, men jag blev rätt peppad när jag hörde att han skulle dyka upp i reboot:en. Peppet sjönk dock markant när jag såg de första bilderna på den nya Lizard, främst för att de tagit bort mycket av hans distinkta ödleutseende. Istället för att se ut som en ödlebest så såg han nu mer ut som ödlorna i V. Det är hyggligt gjort, men jag hade som sagt hellre sett en mer bestialisk variant.

Utseendet på Lizard (eller Lizzzard som han själv skulle ha sagt) är dock inte det som drar ned betyget mest, utan det är även hur karaktären utvecklas från en briljant forskare till en muterad ödla som vill frälsa/dominera hela mänskligheten. Dels så är det en väldigt snabb vändning, men det är även från första början så uppenbart att det är det som kommer att hända. Liten spoilervarning i kommande stycke gällande det som är allra sämst:

Minns du första X-Men-filmen, där Magneto baxar upp en maskin i en hög byggnad i New York, och att maskinen när den går igång kommer att förvandla alla till mutanter? EXAKT den planen har Lizard. Maskin, hög byggnad, New York, alla ska bli mutanter. Är det ingen som varit inblandad i nya Spider-Man som sett X-Men? Det kanske är en sorts metagrej, där Lizard sett X-Men och blivit inspirerad? För min del så känns det mest fantasilöst, och faktiskt helt onödigt. Det hade varit fullt tillräckligt och antagligen mycket mer spännande om Spider-Man istället drabbat samman med Lizard i New Yorks mörka kloaker. Hoppas jag får skriva manus till nästa film helt enkelt.

Ok, slut på spoilers. I det stora hela så är jag, vissa besvikelser till trots, positivt överraskad av The Amazing Spider-Man. Det är en klart godkänd superhjälterulle. Actionscenerna är många och välgjorda, svingsekvenserna genom New York är spektakulära och det är bra fokus på karaktärerna. Gillar du Spider-Man som serie och/eller de första två filmerna så ska du definitivt se den här nya versionen. Den tredje filmen låtsas vi som alltid att den aldrig existerat.

Hej då!

Kommentarer

 1. Martin says:

  Lizard hade rätt platt ansikte i original:
  http://cdn.bleedingcool.net/wp-content/uploads//2012/06/amazing-spider-man-6-cover-500×748.jpg

 2. Lars says:

  Precis. Lizard ser ut (av vad jag sett i trailers och på bilder) som Steve Ditko tecknade honom. Och jag föredrar Ditko framför McFarlane… 🙂

 3. […] distinkta avlånga ödlehuvudet, men rent visuellt så tycker jag som jag nämnde i recension av The Amazing Spider-Man att den bestialiska versionen är […]

 4. Tengil says:

  Helt ok rulle. Peter Parker har helt klart lyckats med att utvecklas till en tonåring under 2010-talet. Jag hade dock gärna sett att filmen fokuerat mer på Lizard än på Peters skolgång. Den biten känns faktiskt onödig att upprepa från grunden. Nu blir handlingen kring det stora hotet mot staden rätt tunn.

  Det som jag faktiskt har svårast för med Spindelmannenfilmerna är det kroniska flaggviftandet. Jag blir fortfarande smått trött i ögat när kameran till tonerna av smäktande musik råkar fastna på en uppspänd amerikansk flagga precis innan de schyssta och välorganiserade kranförarna räddar dagen.

  Jag gillar att nätskjutarna är tillbaka.

 5. Tengil says:

  Var inte cliff hangern lite lam?

 6. Jonas says:

  Cliffhangern var nog den sämsta Marvel-cliffhangern jag sett.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...