Recensioner

[Tema: Barnserier] Snarked: Forks and Hope

tisdag 7 augusti, kl 21:23 av 2 kommentarer

snarkedvol1Roger Langridge är mest känd Thor: The Mighty Avenger för Marvel och The Muppet Show för BOOM!. Det borde dock bara vara en tidsfråga innan man i första hand tänker på Snarked! när man ser hans namn. Snarked!, utgiven på BOOM!s barnserieetikett kaboom, är nämligen den roligaste och mest underhållande allåldersserie jag läst på väldigt länge, jag skrev kort om #0 för ett tag sedan. Jag ska strax förklara varför jag är såld på den. Langridge använder sig av karaktärer och annat från Lewis Carrolls romaner som t.ex. The Walrus and the Carpenter och The Hunting of the Snark. Huvudpersonerna i Snarked! är Wilberforce J. Walrus och The Carpenter. De är två dagdrivare som livnär sig genom att lura till sig mat och annat (godtrogna ostron). Samtidigt smids det intriger eftersom kungen tros vara försvunnen till sjöss. Kungens rådgivare intrigerar för att ta över makten men lilla prinsessan Scarlett är inte lätt att lura. Men hoten hopar sig och till slut får de rådet av den kungafamiljens magiska beskyddare Chesire Cat att lämna slottet och leta reda på en valross och snickare som kommer att hjälpa dem, även om de inte vet det än. De hittar till Wilberforce J. Walrus och The Carpenter som motvilligt tar emot dem. Snart har de både soldater och den fruktade The Gryphon efter sig. Dessutom har prinsessan Scarlett gett sig den på att ge sig ut på havet för att leta efter sin far.

Det allra bästa med Snarked! är Langridges underbara dialog med Wilberfore J. Walrus teatrala och snärtiga finengelska. De flesta skratten ligger i den dialogen eller stundtals snarare monologen eftersom han älskar sin egen röst och är väldigt stolt över sin egen förträfflighet. Annars är det Langridges vältajmade slapstick som lockar till skratt. De mest lyckade karaktärerna är redan nämnde Walrus och den brådmogna och ettriga prinsessan Scarlett. Teckningarna behärskar Langridge lika bra som dialogen och det är ett gäng sköna karaktärer som kommer från hans penna. Passande färläggning och full fart är det också. Serien vann en Eisner för Best Publication for Kids (8-12). Dottern som är något yngre än den tilltänkta målgruppen gillade den, antagligen var det ett stort plus att det fanns en prinsessa i huvudrollen 🙂 Är man bara hyfsad på engelska går det utmärkt att översätta den under läsningen även om Walrus fantastiska dialog går förlorad. Å andra sidan får man nog vara vuxen för att fullt ut uppsk(r)atta den.

Illustration: Roger Langridge
Förlag: kaboom!
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] tidningen med samma namn. Och nu när jag tänkte skriva om dem har precis Rikard på Shazam.se recenserat just Snarked! (och han håller med om att den är värd att läsa). Med tanke på att nästa bok i […]

  2. […] tidningen med samma namn. Och nu när jag tänkte skriva om dem har precis Rikard på Shazam.se recenserat just Snarked! (och han håller med om att den är värd att läsa). Med tanke på att nästa bok i […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...