Guider

Läsa serier på surfplatta- uppdatering

tisdag 30 oktober, kl 21:35 av 3 kommentarer

I december förra året skrev jag en längre guide om att läsa serier på surfplatta och vad man skulle tänka på och den är i stora delar fortfarande aktuell. Men nu nästan ett år senare kan det vara dags för en kortare uppdatering. Jag har skippat min Samsung Galaxy 8.9 0ch köpte för ett par månader sedan den (då) senaste versionen av iPad med retinadisplay. Anledningen till att jag inte ens ett år efter första surfplatteinköpet skaffade en ny var av främst två anledningar. Den första var att när jag såg iPadens upplösning blev jag nästan lika kär som när jag första gången vilade ögonen på iPhonens retinadisplay. Jag hade dessutom stört mig på den taskiga upplösningen 1200 x 800 på Samsungsplattan vilket främst var ett irritationsmoment för texten i serierna men ett stort sådant.  Den andra var att jag ledsnat på guided view-tekniken som jag efterhand alltmer kände försämrade läsupplevelsen. Jag ville därför ha en större skärm.

Jag kan inte säga att jag ångrar att jag som det kändes då lite onödigt köpte en ny surfplatta. iPadens retinadisplay är en fröjd för ögat och jag tycker det mesta fungerar smidigare med iOS än Android vilket iofs kan bero på att jag har en iPhone och är van vid operativsystemet. Upplösningen som är 2048 x 1536 och det är stor skillnad jämfört med tidigare, tydligast vad gäller min käpphäst texten. Comixology har uppdaterat en del av sina serier och de flesta nyare finns numera i CMX HD-format som är direkt anpassat för skärmar med bättre upplösning än den 1200 x 800 eller därikring som varit närmast standard på surfplattor. Googles nya Nexus, som inte börjat säljas än, har en 10-tumsskärm med upplösningen 2560 x 1600. Fjärde generationens iPad har sedan jag köpte min kommit med bättre processor och snabbare wifi men samma upplösning. Fördelen med de nya plattorna är att man inte ser de enskilda pixlarna vilket syns tydligast på texten. Dark Horse har inte uppdaterat sina digitala serier för att dra nytta av den bättre upplösningen än vilket är synd.

Även om du kan få tag i en surfplatta betydligt billigare än vad en iPad eller Nexus kostar så köp den inte utan lägg till för att få den upplösning som ditt serieläsande förtjänar. Du kommer att ångra dig annars. Min största invändning mot Apple var att de tog 30 % när köpte i apparna men tydligen gör Google detsamma. Dessutom kan du undvika att ge mer pengar till jättarna genom att köpa på Comixology och Dark Horse Digitals hemsidor 🙂 även om det tar lite längre tid. Om jag ska rekommendera en platta så är det iPad eftersom apputbudet är så mycket bättre än till en Androidplatta. Jag köper fortfarande mest tryckta serier och så lär det förbli, digitala serier kan inte ersätta det. Fördelen är givetvis smidigheten och att de inte tar någon plats.

Kommentarer

  1. Emil says:

    Har funderat på att skaffa en platta för serier, gillar android men tycker alla större androidplattor ser så fula ut. Har inte lagt ut några pengar på digtala serier än men har en del eftersom Marvel skickar med koder för digitala kopior i vissa tidningar

  2. Niklas says:

    Är jäkligt sugen på att skaffa en Nexus 10, men är lite skrämd över vikten på plattan. Kommer i princip bara användas till Surfning och Serier. Ipaden väger väl nästan samma, är det något du tycker är jobbigt?

  3. Rikard says:

    Vikten är inget stort problem. Visst är iPaden klart tyngre än min gamla och jag håller den följaktligen annorlunda men det är inget som stör. Vill man ha en Androidplatta så verkar Nexus 10 helt klart som det bästa och mest prisvärda alternativet.

    Även om tekniken går framåt snabbt lär nog en 10-tums platta som är lätt men ändå har suverän upplösning dröja länge.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...