Recensioner

Helheim #1

lördag 6 april, kl 11:42 av 0 kommentarer

Helheim-1-coverEfter ett uppehåll på grund av annat har bloggnerven väckts så här några veckor innan SIS. För första gången på väldigt länge så köpte jag dessutom lösnummer. Dels är jag inte så ofta i en stad med seriebutik och dels var utbudet på Midtown Comics vid Times Square betydligt större. Midtown Comics har två våningar varav den översta är vikt åt äldre tidningar och framförallt merchandise medan nyare tidningar, trades och inbundet finns på första våningen. Utbudet är stort men standard, jag hittade inte mycket small press utan det som fanns där var samma som du kan beställa från vilken nätbokhandel som helst. Dessutom hade de allt i bokstavsordning, jag hade hellre sett det indelat efter förlag eftersom det finns många förlag vars utgivning jag till stora delar är ointresserad av, t.ex. de båda giganternas. Nåja, den är klart värd ett besök och man kan spendera flera timmar där, vilket jag iofs inte gjorde pga lite taskig planering. Men det om det och åter till Oni Press nya vikingaserie Helheim. För manus står Cullen Bunn som även skriver eminenta Sixth Gun och för teckningarna Joëlle Jones.

Första numret handlar om hur ett gäng vikingar flyr genom skogen till sin pålförstärkta by och på vägen dödar ett antal av de som attackerar dem och den påföljande striden inne i byn. Det viskas om en häxa, om döda som kommer tillbaka och uppenbarligen är inte allt frid och fröjd i byn heller med uppenbara slitningar. Huvudrollerna innehas av den unge och skicklige vikingen Rikard (bra val av namn), dennes far samt den vackra Bera. Någon förklaring till vad som hänt ges inte och förklaringarna lyser med sin frånvaro under hela numret. Men tydligt är iaf att ondskan kopplat ett fast grepp om bygden och slutet bjuder på en twist som får mig att undra vem som är ond och inte? Eftersom det inte är en massa bakgrundshistoria som ska redogöras för så har Bunn och Jones gott om utrymme för action och det finns det gott om. Det är full fart med bra action genom hela numret och en ödesmättad stämning, förstärkt av Nick Filardis fina färgläggning.

Som ni kan se på omslaget så verkar Helheim blir en vikingaserie med ett starkt Frankensteins monster inslag. Hur Bunn ska använda sig av det, utöver fet splatteraction, är rätt oklart efter första numret men det är en intressant början och jag kommer att tradefölja serien för att se vad som ska berättas. Jones teckningar kan jag inte dra mig till minnes att jag stött på tidigare men de är riktigt bra, såväl karaktärer som actionsekvenser som miljöer. Å Filardis färgläggning lyfter som sagt det hela ytterligare. Dessutom så handlar det ju om vikingar.

Manus: Cullen Bunn
Illustration: Joëlle Jones
Färgläggning: Nick Filardi
Förlag: Oni Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...