Recensioner

[Tema: Barnserier] A Trip to the Bottom of the World with Mouse

måndag 22 april, kl 21:47 av 0 kommentarer

frankvivaToon Books som drivs av makarna Art Spiegelman och Francoise Mouly har gett ut ett imponerande antal serier riktade till barn och ungdomar. Jag har tidigare recenserat Rutu Modans excellenta Maya Makes a Mess. A Trip to the Bottom of the World av Frank Viva är en Level One dvs för de riktigt små. Serien baserar sig på Frank Vivas upplevelser ombord på ett ryskt forskningsfartyg i Antarktis. Fast här med en mus som sällskap. En mus som agerar som ett litet barn 😉 Det åks båt och simmas och tittas på pingviner och en val. Spännande grejer för ett litet barn. Serien är smart gjord på ett sätt som aktiverar barn i samband med läsningen. Helsidor, splashpages 🙂 och rutor blandas och skapar en bra helhet och ett bra flyt i den föredömligt korta och enkla berättelsen. På två ställen avslutas den mänskliga huvudpersonens meningar av musen som gissar och min son lärde sig snabbt vad han gissar och det var dessa sekvenser som engagerade honom mest. Viva som till vardags är illustratör med bl.a. uppdrag för The New Yorker har en elegant och avskalad stil som gör sig bra för serien, det blir enkelt för ett litet barn att hänga med, det riskerar inte att fastna i detaljer vilket är bra här. Lägg till en snygg färgpalett så bildar det en finfin helhet. Dessutom är omslaget snyggt. Som vuxen småskrattade jag varje gång åt musens tjatighet ”När är vi framme” ”När ska vi åka hem”. Det allra bästa betyget är att min son gärna vill att jag ska läsa om den varje gång vi läser den.

Illustration: Frank Viva
Förlag: Toon Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...