Recensioner

East of West #1

lördag 27 april, kl 20:01 av 0 kommentarer

eastofwest1Snacket inför släppet av Jonathan Hickmans senaste serie hos Image, East of West, nådde kanske inte samma hype som Saga men å andra sidan slogs Sagas förstanummers försäljning. En del av försäljningen var spekulationsdriven och kanske var det därför som Midtowmn Comics, där jag köpte mitt ex, hade satt en maxgräns på ett ex per kund. Det var inte bara Hickman som lockade utan även hans samarbetspartner från FF, Nick Dragotta. Själv har jag bara läst någon enstaka Hickman-serie och Nick Dragotta har jag inte stött på tidigare. Jag hade inte så bra koll på vad East of West skulle handla om mer än det skulle vara någon form sci-fi/postapokalyptisk serie. Men 36 sidor är generöst och teckningarna såg riktigt bra ut.

Handlingen då? Ja, den är inte helt lätt att beskriva. I USA finns the Seven Nations som bildades efter ett långt inbördeskrig på 1800-talet. Inbördeskriget fick sitt slut i och med ett meteornedslag 1908. Huvuddelen av numret är dock inte historiska tillbakablickar utan utspelar sig i framtiden och man får stifta bekantskap med apokalypsens fyra ryttare, eller snarare är de tre. Dessutom i barnakroppar. En sjukt otrevlig trio. Den fjärde saknade medlemmen är inte heller någon trevlig typ. Apokalypsens tre ryttare sprider död omkring sig och den fjärde medlemmen som kör med ett eget team är inte bättre och dessutom ute efter hämnd. Mer vill jag inte skriva för att inte spoila något. Men om nämnda är huvudpersonerna så är det ett väldigt osympatiskt gäng serien ska handla om minst sagt.

I första numret presenteras som nämnt lite bakgrund till varför USA ser ut som det gör och karaktärer introduceras utan speciellt mycket info. Jag tyckte det var svårt att hänga med i vad Hickman ville berätta och det krävdes en omläsning innan jag var på banan men det är fortfarande mycket som är oklart kring hur saker och ting hänger ihop. Den alternativa världen som Hickman byggt upp är intressant, vilda västern estetik korsad med Blade Runner dito. Det ska bli intressant att få lite förklaringar framöver om apokalypsens fyra (tre) ryttare och varför de vaknade och vad som hänt innan dess. Plus allt annat som behöver förklaras, att allt inte förklaras ökar iofs bara mitt intresse. Snyggt blir det också med Dragottas suveräna teckningar, Dragotta behärskar som få andra allt vad det verkar och Frank Martins färgläggning är bland det bästa jag sett på länge. Det är ingen brist på brutalt våld och visst är det spekulativt men å andra sidan känns det som att det finns där av en anledning. Det är definitivt ett bra förstanummer och jag kommer absolut att följa denna i trades framöver. Allt är dessutom så snyggt, från ryttarnas uppvaknande till döden och den fjärde kompanjonens entré. Det är också tydligt hur mycket arbete och tanke det ligger bakom designen av karaktärerna. Trades i all ära men allra helst vill jag läsa East of West i HC i lite större format, det skulle Dragottas teckningar må bra av. Fin skit. Ut å köp 🙂 Utdrag finns här.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...